Grevă masivă a camionagiilor din Spania. Deficit de alimente în supermarket-urile din toată țara, șoferii cer măsuri concrete

Trei sindicate spaniole ale şoferilor de camioane au respins, marţi, un pachet de ajutor guvernamental şi s-au alăturat grevei care durează de o săptămână împotriva creşterii preţurilor la combustibil. Această acţiune ar putea agrava deficitul de produse alimentare în supermarketurile din întreaga ţară, relatează Reuters, citat de news.ro.

Cele trei sindicate ale şoferilor de camioane s-au alăturat grevei după ce au decis că un pachet de sprijin guvernamental în valoare de 500 de milioane de euro oferit luni este imprecis şi nu este suficient pentru a compensa creşterea preţului motorinei.

Planul guvernamental care urmează să fie aprobat pe 29 martie ”nu precizează ce va cuprinde, cum va funcţiona şi, mai important, cât ajutor ar primi fiecare şofer de TIR”, au menţionat cele trei sindicate într-un comunicat comun.

Costurile ridicate ale energiei, exacerbate de invazia rusă în Ucraina, au sporit creşterile preţurilor în general. Drept urmare, redresarea economică post-pandemie poate fi încetinită, iar populaţia mai multor ţări va fi nemulţumită.

Ministrul Transporturilor, Raquel Sanchez, a declarat, marţi, că guvernul spaniol ia în considerare reducerea preţului combustibilului.

Greva transportatorilor din Spania a început pe 14 martie

Cele trei sindicate s-au alăturat unui grup independent de camionagii şi proprietari de camioane mici, care se autointitulează Platforma pentru Apărarea Transporturilor. Grupul a intrat în grevă pe 14 martie pentru reducerea taxelor şi relaxarea reglementărilor, susţinând că riscă ”în totalitate să dea faliment”.

Prima săptămână de grevă a provocat perturbări ale lanţurilor de aprovizionare în mai multe industrii şi deficit de anumite produse, precum lactate. Marţi, gigantul francez Danone şi producătorul de bere olandez Heineken au anunţat că ar putea fi nevoiţi să reducă producţia din cauza lipsei de materie primă.

Carmelo Gonzalez, preşedintele principalei asociaţii comerciale a transportatorilor din ţară, a declarat că transportul Spaniei ar putea să stagneze în cursul acestei săptămâni, deoarece până la 60% dintre şoferi au părăsit unele zone ale ţării.

Înalţi oficiali guvernamentali au respins iniţial protestele, spunând că platforma, organizată în principal prin intermediul reţelelor sociale, nu are reprezentanţi, iar ulterior au precizat că membrii săi sunt asociaţi cu grupuri de extremă dreapta. Însă reprezentanţii platformei au specificat că sunt nepartizani.

Starea de sănătate a atacatorului de la Aeroport s-a înrăutățit. Detalii oferite de Poliție

Starea autorului atacului de la aeroport, din după-amiaza zilei de 30 iunie, s-a înrăutățit. Individul se află în stare extrem de gravă pe patul de spital, în stare de inconștiență.

„Am fost informați că starea este într-adevăr una foarte gravă, dar medicii întreprind exact acțiunile care le sunt predestinate conform atribuțiilor, indiferent de persoana care se află pe patul de spital”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțean.

Între timp, o delegație a instituțiilor de drept din Tadjikistan a sosit la Chișinău. Membrii acesteia au avut o întrevedere cu procurorul general interimar, Ion Munteanu, cu care au discutat despre tragedia de la aeroport, soldată cu două decese. 

„Reprezentanții organelor de drept din Tadjikistan, dar și procurorii din Moldova implicați în investigarea cazului care au participat la discuții, și-au exprimat deschiderea pentru cooperare în vederea cercetării complete și sub toate aspectele a infracțiunilor comise de către figurant – atât în Tadjikistan anterior, cât și în Moldova recent. Schimbul de informații se va realiza prin căile prevăzute de legislația procesual penală și actele internaționale în materie de asistență juridică reciprocă, la care ambele state sunt parte”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale. 

„Suntem recunoscători colegilor din Tadjikistan pentru deschidere spre acordarea asistenței disponibile și sper ca cooperarea noastră să ajute la aflarea adevărului în cazurile pe care le investigăm” – a  spus procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Amintim că un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au fost uciși vineri seara la Aeroport, când un individ, cetățean din Tadjikistan, căruia s-a interzis intrarea în Republica Moldova, a luat arma de la primul și a tras mai multe gloanțe.

Agresorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale. Acesta era căutat de autoritățile din țara natală pentru participarea la răpirea, în seara zilei de 23 iunie 2023, a prim-vicepreședintelui unei bănci.

Procuratura a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism. Atacatorul urmează a fi judecat în R. Moldova.

Dmitri Medvedev, noi declarații și amenințări cu apocalipsa nucleară: „Scopul nostru este simplu: să eliminăm aderarea Ucrainei la NATO”

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a făcut din nou un avertisment halucinant cu privire la apocalipsa nucleară.

Medvedev amenință cu apocalipsă nucleară: Este destul de probabilă

Confruntarea Moscovei cu Occidentul va dura zeci de ani, iar conflictul cu Ucraina ar putea deveni permanent, spune Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, într-un articol publicat în ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta, în care avertizează din nou asupra unei apocalipse nucleare, relatează Reuters, transmite stirileprotv.ro

În articol, el spune că tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt „mult mai grave” decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când lumea a fost la un pas de o conflagraţie nucleară.

Un război nuclear este „destul de probabil”, dar este puţin probabil să aibă câştigători, recunoaşte Medvedev, care a afirmat în repetate rânduri că sprijinul occidental pentru Ucraina creşte riscurile unui conflict nuclear.

„Scopul nostru este simplu: să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO”

Medvedev subliniază că între Moscova şi Occident există diferenţe acute cu privire la Ucraina, cu privire la direcţia omenirii şi la modul în care este structurată ordinea mondială. „Un lucru pe care politicienilor de toate culorile nu le place să îl admită: o astfel de Apocalipsă nu este doar posibilă, ci şi destul de probabilă”, punctează Medvedev.

Oficialul rus anunţă că Moscova este în continuare hotărâtă să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. „Scopul nostru este simplu – să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO. Şi îl vom atinge. Într-un fel sau altul”, afirmă Medvedev în articolul publicat în Rossiiskaia Gazeta. Având în vedere regula NATO de a nu admite ţări implicate în dispute teritoriale, conflictul cu Ucraina ar putea deveni „permanent”, arată Medvedev, spunând că pentru Moscova acest aspect are un caracter existenţial.

Singura modalitate de a dezescalada tensiunile dintre Rusia şi Occident este de a intra în negocieri dure, consideră vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate. „Confruntarea va fi foarte lungă şi este prea târziu pentru a-i îmblânzi pe cei revoltaţi (adică pe noi)”, scrie Medvedev. „Confruntarea va dura zeci de ani”, conchide el.

Medvedev a „îmbrăcat”, în trecut, haina occidentală

Medvedev, văzut cândva în Occident ca un om politic liberal, deschis către modernizare, a devenit unul dintre cei mai radicali politicieni ai Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina. În calitatea sa actuală de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, opiniile sale reflectă o parte din gândirea de la cel mai înalt nivel al Kremlinului, potrivit oficialilor ruşi.

Analiştii occidentali consideră că „şantajul nuclear” practicat de Medvedev este o tactică menită să sperie Occidentul pentru a reduce sprijinul militar acordat Ucrainei şi pentru a face, în schimb, presiuni asupra Kievului pentru a începe negocieri de pace cu Moscova.

Statele Unite, cel mai mare susţinător financiar şi militar al Ucrainei, au declarat că nu doresc să se angajeze într-un conflict direct cu Rusia, pentru a evita riscul unui război nuclear.

Ucraina spune că nu va negocia până când nu va alunga toţi soldaţii ruşi de pe teritoriul său.

Cum a ajuns autorul atacului de la Aeroport în Republica Moldova. Explicațiile șefului IGP

Rustam Ashurov, atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău, care a ucis două persoane, a ajuns ilegal in Uzbekistan, din Uzbekistan a zburat în Turcia, apoi la Chișinău.

În presă a fost publicată o fotografie a presupusului atacator pe  aeroportul din Chișinău | Unica.md

Despre aceasta a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care a menționat că deși Ashurov împreuna cu alte trei persoane au răpit un bancher din Dushanbe pe 23 iunie, fișierul pentru a fi anunțat în căutare internațională a fost întocmit abia pe 30 iunie, transmite www.stiri.md.

„Autoritățile din Tadjikistan ne-au comunicat că persoana a comis crima la data de 23 iunie, dar abia pe 30 iunie a fost întocmit fișierul pentru a fi anunțat în căutare internațională”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a precizat că fișierul a fost întocmit, dar nu a fost introdus în sistemul informațional de căutare. Sâmbătă fișierul nu era inclus în baza de date, la căutare internațională.

Potrivit autorităților din Tadjikistan, atacatorul a părăsit teritoriul Tadjikistanului spre Uzbekistan ilegal, din Uzbekistan a zburat în Turcia și apoi a zburat la Chișinău.

Amintim că vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Soldații ucraineni dezvăluie cum distrug tancurile rusești cu o dronă de elită: „Lovim noaptea, când rușii dorm”
Articolul anterior
Sute de mii de refugiați din Ucraina au probleme de sănătate mintală
Articolul următor