Gruparea extremistă pro-rusă din care fac parte fanii echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora li s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Liderul lor a fost reținut în Serbia

Cel puțin șase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, fac parte din gruparea extremistă pro-rusă ”Patrula Populară”, relatează Deschide.md.

Săptămânile trecute, gruparea a organizat proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat.

Conform unor surse, este vorba despre cetățenii sârbi Vignjevic Dusan, Ruman Branislav, Kovacevic Vuc, Tasevski Dorde, Miljkovic Dusan și Radisavljevic Uros.

Vignjevic Dusan a postat pe Facebook o poză de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, la care a scris ”Dușmanii de stat nr.1 ai Moldovei. La un comentariu, unul dintre prietenii săi a scris ”Și Chișinău va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor”.

Cetnicii au fost o mișcare paramilitară regalistă. În secolul XIX, aceștia participau la lupta armată de partizani a popoarelor slave din Peninsula Balcanică împotriva otomanilor. Numele ”cetnic” a fost folosit și de unele grupuri de gherilă care au acționat la începutul secolului XX. În prezent, numele este asociat cu sârbii și muntenegrenii din Iugoslavia.Ads

În fotografie, ”microbiștii” sârbi arborau un simbol folosit de extremiștii din ”Patrula Populară”. Pe acesta este reprezentată harta Kosovo, peste care este imprimat drapelul Serbiei și scris ”Nu renunțăm”. Cu același simbol s-a afișat în repetate rânduri liderul mișcării de extremă dreaptă, Damian Knejevici.

”Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner, înființată de Evgheni Prigojin. În decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului din Ucraina.

Damjan Knezevic, liderul ”Patrulei Poporului”, reținut în Serbia

Lunea trecută, președinta Maia Sandu a declarat că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației printr-o lovitură de stat, inclusiv cu implicarea unor diversioniști sârbi.Ads

Ulterior, s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfășoare cu porțile închise. Fanii echipei din Serbia au fost opriți pe aeroport și somați să părăsească Republica Moldova.

Ulterior, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații de la Maia Sandu pentru declarațiile făcute, dar și informațiile de care dispune aceasta despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în destabilizarea situației din Republica Moldova.

Joi, în ziua meciului de pe stadionul Zimbru, trei participanți, printre care și Damjan Knezevic, au fost reținuți. Aceștia au fost acuzați de instigare la modificarea prin violență a orânduirii constituționale și deținerea ilegală a armelor.

În comunicatul autorităților sârbe se notează că reținuții ”chemau cetățenii să se adune în masă la Belgrad pentru înlăturarea prin violență a guvernării și președintelui Serbiei”.

Pe 15 februarie, sute de naționaliști sârbi și activiști pro-ruși au organizat un protest în centrul Belgradului, cerându-le autorităților să renunțe la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

O femeie a născut la scurt timp după ce a fost salvată de sub ruine, în Turcia. Veste tristă despre soțul ei
Articolul anterior
Agitație la Kremlin! Mesaje care ar putea fi trâmbițate astăzi, 21 februarie, de Putin. Coloană de mașini blindate, filmată în toiul nopții
Articolul următor