Cel puțin șase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, fac parte din gruparea extremistă pro-rusă ”Patrula Populară”, relatează Deschide.md.
Săptămânile trecute, gruparea a organizat proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat.
Conform unor surse, este vorba despre cetățenii sârbi Vignjevic Dusan, Ruman Branislav, Kovacevic Vuc, Tasevski Dorde, Miljkovic Dusan și Radisavljevic Uros.
Vignjevic Dusan a postat pe Facebook o poză de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, la care a scris ”Dușmanii de stat nr.1 ai Moldovei. La un comentariu, unul dintre prietenii săi a scris ”Și Chișinău va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor”.
Cetnicii au fost o mișcare paramilitară regalistă. În secolul XIX, aceștia participau la lupta armată de partizani a popoarelor slave din Peninsula Balcanică împotriva otomanilor. Numele ”cetnic” a fost folosit și de unele grupuri de gherilă care au acționat la începutul secolului XX. În prezent, numele este asociat cu sârbii și muntenegrenii din Iugoslavia.Ads
În fotografie, ”microbiștii” sârbi arborau un simbol folosit de extremiștii din ”Patrula Populară”. Pe acesta este reprezentată harta Kosovo, peste care este imprimat drapelul Serbiei și scris ”Nu renunțăm”. Cu același simbol s-a afișat în repetate rânduri liderul mișcării de extremă dreaptă, Damian Knejevici.
”Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner, înființată de Evgheni Prigojin. În decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului din Ucraina.
Damjan Knezevic, liderul ”Patrulei Poporului”, reținut în Serbia
Lunea trecută, președinta Maia Sandu a declarat că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației printr-o lovitură de stat, inclusiv cu implicarea unor diversioniști sârbi.Ads
Ulterior, s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfășoare cu porțile închise. Fanii echipei din Serbia au fost opriți pe aeroport și somați să părăsească Republica Moldova.
Ulterior, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații de la Maia Sandu pentru declarațiile făcute, dar și informațiile de care dispune aceasta despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în destabilizarea situației din Republica Moldova.
Joi, în ziua meciului de pe stadionul Zimbru, trei participanți, printre care și Damjan Knezevic, au fost reținuți. Aceștia au fost acuzați de instigare la modificarea prin violență a orânduirii constituționale și deținerea ilegală a armelor.
În comunicatul autorităților sârbe se notează că reținuții ”chemau cetățenii să se adune în masă la Belgrad pentru înlăturarea prin violență a guvernării și președintelui Serbiei”.
Pe 15 februarie, sute de naționaliști sârbi și activiști pro-ruși au organizat un protest în centrul Belgradului, cerându-le autorităților să renunțe la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo.