Guvernul a aprobat un plan de acțiuni pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi un plan de acțiuni pentru asigurarea independenței energetice a țării, eliminând dependența de resursele din Federația Rusă. Planul, elaborat de Ministerul Energiei, conține 22 de măsuri strategice menite să diversifice sursele de aprovizionare și să integreze piața energetică națională cu cea a Uniunii Europene, scrie safenews.md.

Printre acțiunile incluse în document se numără dezvoltarea infrastructurii energetice, creșterea producției locale de energie, în special din surse regenerabile, și eficientizarea consumului. De asemenea, se urmărește constituirea unor stocuri strategice de gaze naturale și produse petroliere, precum și majorarea flexibilității sistemului electroenergetic pentru o tranziție sigură.

Potrivit ministrului Energie, Dorin Junghieru, Uniunea Europeană va sprijini acest proces printr-o finanțare de pînă la 250 de milioane de euro, facilitînd implementarea reformelor și proiectelor investiționale necesare.

Această inițiativă face parte din angajamentele asumate de Guvern prin semnarea Scrisorii de intenție cu Comisia Europeană, la 4 februarie 2025, document care stabilește măsuri concrete pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova și integrarea completă în piața energetică europeană până în 2030.

Soțul unui procuror din Chișinău, reținut în România pentru furtul mai multor mașini de lux din Italia

Soțul unui procuror din cadrul Procuraturii mun.Chișinău a fost reținut săptămâna trecută de către autoritățile din România, după ce a fost anunțat în căutare de către oragenle de drept din Italia fiind implicat în mai multe cazuri de furt a automobilelor de lux de marca Range Rover, susțin sursele PulsMedia.MD.

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un bărbat cu cetăţenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, cercetat pentru infracțiuni de furturi auto săvârșite pe teritoriul acestui stat. 

„În data de 17 martie a.c, în jurul orei 06.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, conducând un autoturism, un bărbat cu cetățenie română și Republica  Moldova, în vârstă de 35 de ani. La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, acesta fiind cercetat pentru infracțiuni de furturi auto săvârșite pe teritoriul acestui stat. Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a României.

„Automobilele erau sustrase din Italia, Franța și Monaco, iar deconspirarea activității infracționale a acestui grup s-a bazat pe informații operative, dar și pe colaborarea cu autoritățile din Italia. Acum, oamenii legii investighează implicarea acestora și la sustragerea altor automobile decât cele 11 probate. Aceștia le sustrăgeau în principal de la aeroporturi. Ulterior, parcau automobilele  în Verona, Italia pentru 1-2 săptămâni, ca să evite deconspirarea furturilor de către poliție. Ulterior, le modificau numărul de identificare al caroseriei (prin ștergere, înlocuire, precum şi prin folosirea documentelor sau mijloacelor de identificare vamală). Ca etapă finală, aceștia le vindeau clienților, iar altele le dezmembrau. Ulterior, piesele introduse în Moldova le înlocuiau cu ale altor automobile de același model, care necesitau reparație, pentru ca mai apoi să le pună în vânzare. Urmare a perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, un dispozitiv de monitorizare a mașinii („GPS tracker”), precum și două automobile de lux folosite de către bănuiți. Ulterior perchezițiilor, cei trei bărbați cu vârste de 29, 31 și 34 de ani au fost reținuți. În privința a doi din ei, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, iar în privința altuia – arest la domiciliu pentru același termen, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se menționa în comunicatul IGP, din luna februarie a anului trecut.

Sursele noastre au mai menționat că unul dintre Range Rover-urile furate era parcat în proximitatea Procuraturii mun.Chișinău, oficiul Ciocana, acolo unde activează soția celui vizat, adică procurorul Victoria Popa.

Dânsa a fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova 267-p din 24.02.2021.

În ultima sa declarație de venituri și proprietăți, depusă la ANI, Victoria Popa a indicat un venit din salariu, pentru anul 2023 de 229 105 mii lei, iar soțul său ar fi primit 5000 de euro salariu pentru funcția de administrator al Ponel SRLS din Italia.

Familia Popa mai indică că în 2022 ar fi cumpărat trei terenuri extravilane, unul de 50 000 de euro și altele 2 a câte 9 mii de euro, dar și trei apartamente pe care le-ar fi cumpărat consecutiv timp de 3 ani. Unul cumpărat în 2021, cu o suprafață de 63,5 metri pătrați, la un preț de 1 074 085 lei, altul în 2020 cu o supradață de 82,1 metri pătrați în valoare de 976 930 mii lei, dar și unul de 124,2 metri pătrați, cumpărat în 2022 la un preț de 2 568 423 lei.

Anterior Victoria Popa a fost și în vizorul Autorității Naționale de Intergritate, dar prin decizia inspectorului de intergritate Doina Popovici, în 2022 s-a stabilit că nu ar fi încălcat regimul juridic al declarării averii şi intereselor personale.

Dânsa a fost vizată și într-o plângere la Colegiul de disciplină și etică a CSP, care la 24 ianuarie curent, prin decizia așa-zisului președinte al Colegiului, Vladislav Guțan,  a fost încetată procedura disciplinară.

Un tânăr din Edineț, condmnat după ce și-a luat concubina la pumni, iar pe fostul ei iubit l-a mușcat de ureche

Datorită diligenței procurorilor și polițiștilor de la Edineț a fost posibilă condamnarea unui bărbat de 34 de ani, acuzat de violență în familie și huliganism. Mai exact, printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoriei Edineț, sediul Central, inculpatul, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 5 ani de închisoare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzațiilor formulate de procurori, la data de 14 decembrie 2024, inculpatul, aflându-se sub influența alcoolului, a inițiat un conflict violent în curtea unui imobil din orașul Edineț. Acesta și-a agresat concubina de 26 de ani și fostul concubin al acesteia, iar în timpul altercației a luat forțat copilul lor comun, în vârstă de 1 an, și a plecat de la fața locului.

Fiind ajuns din urmă de concubină, care avea în brațe și al doilea copil, de doar câteva luni, inculpatul a scos un cuțit de bucătărie, îndreptând lama acestuia spre gâtul pruncului, amenințând că îi va curma viața. În urma altercației, femeia a reușit să își ia copilul, însă a fost agresată fizic, fiind îmbrâncită împreună cu cei doi minori. Totodată, inculpatul l-a atacat violent și pe fostul concubin al acesteia, aplicându-i lovituri și mușcându-l de ureche.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Nord.

Cutremur în apropiere de Moldova

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs luni dimineaţa, la ora 10:14, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie antena3.ro.

Seismul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor oraşe: 37 kilometri vest de Focşani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Braşov, 88 km sud-vest de Bârlad.

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4.

Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în judeţul Buzău în data de 16 septembrie.

Patru cetățeni ucraineni au fost reținuți în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera
Articolul anterior
De ce a purtat Vladimir Putin camuflaj militar în Kursk: E pentru prima dată când apare îmbrăcat astfel din 2022
Articolul următor