Guvernul Coreei a donat trei milioane de dolari pentru sprijinirea programelor UNICEF dedicate copiiilor moldoveni și ucraineni

Guvernul Coreei a oferit trei milioane de dolari Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pentru a îmbunătăți accesul la servicii de protecție, educație și sănătate pentru copiii și familiile aflate în situații de dificultate în Moldova, inclusiv refugiații ucraineni, informează unica.md cu referire la un comunicat al UNICEF Moldova.

„UNICEF mulțumește poporului coreean pentru contribuția semnificativă în crearea unui viitor mai bun pentru copiii moldoveni și ucraineni, care se confruntă cu urmările războiului, crizei refugiaților și pandemiei, cum ar fi violența, strămutarea și sărăcia extremă. Acest sprijin financiar va permite UNICEF să continue intervențiile sale în promovarea coeziunii sociale și îmbunătățirea vieții copiilor în comunitățile lor”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

Contribuția Coreei va ajuta UNICEF să continue programele privind asigurarea serviciilor medicale gratuite, precum și serviciile de intervenție timpurie pentru copiii și îngrijitorii lor, care au fugit din calea războiului din Ucraina. De asemenea, aceste servicii vor fi îmbunătățite și pentru copiii moldoveni afectați de sărăcie sau dizabilități. Mai mult, UNICEF își va intensifica eforturile pentru identificarea copiilor refugiați neînsoțiți și separați de familiile lor, dar și pentru a-i proteja de violență și abuz, inclusiv violența bazată pe gen. Intervenția de protecție a copilului se va concentra și pe prevenirea separării copiilor, sprijinirea familiilor vulnerabile, copiilor cu dizabilități și celor în conflict cu legea. O altă prioritate a programelor în protecția copilului este de a consolida capacitățile asistenților sociali și de protecție a copilului pentru a oferi servicii esențiale atât refugiaților, cât și copiilor moldoveni. În domeniul educației, UNICEF va canaliza sprijinul Coreei pentru a oferi instruire în domeniul STEAM tinerilor moldoveni și refugiați. Acest program are scopul de a echipa tinerii cu abilitățile necesare pentru a urma cariere sau dezvolta afaceri sociale în domeniile STEAM.

Excelența Sa Kim Hyung-Tae, Ambasadorul Republicii Coreea în Ucraina și Republica Moldova, a subliniat importanța protejării copiilor de consecințele negative ale războiului și a spus: „În niciun caz copiii nu trebuie lăsați fără protecție și privați de copilăria lor. Suntem încrezători că oferind acest sprijin partenerului nostru de lungă durată, UNICEF, vom contribui la furnizarea de sprijin esențial și protecție copiilor refugiați ucraineni și copiilor moldoveni, care se află într-o situație vulnerabilă, făcându-i mai rezilienți în fața provocărilor continue”.

De la începutul războiului, aproximativ 120 000 de ucraineni au găsit siguranță în Moldova, inclusiv mai mult de 52 000 de copii. Din 2022, specialiștii în protecția copilului, sprijiniți de UNICEF, au identificat mai mult de 900 de copii neînsoțiți sau separați la graniță, asigurându-se că aceștia au acces la servicii de protecție, sănătate și educație. Mai mult, UNICEF a sprijinit sistemul de sănătate din Moldova pentru a oferi servicii medicale gratuite pentru mamele refugiate și copiii lor.

Orașul din Europa care este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews citat de stirileprotv.ro.

O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.

O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.

Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

Unde se va desfășura Eurovision 2025. Luptă strânsă între două orașe

Grupul public elvețian de radiodifuziune, a anunțat că Geneva și Basel sunt cele două orașe încă în cursă pentru a găzdui a 69-a ediție a show-ului TV Eurovision 2025. Zurich și Berna, care, de asemenea, au depus oferte, nu au fost selectate. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii august, informează site-ul oficial Eurovision, citat de moldova1.md.

Orașele interesate au avut până la sfârșitul lunii iunie să depună ofertele în baza unui catalog extins de cerințe. La examinarea ofertelor s-a ținut cont de criterii precum: conceptul de arenă, legăturile de transport public, durabilitatea, cazarea disponibilă la hotel, conceptele de securitate și eliminarea deșeurilor, investiția, experiența evenimentului și sprijinul și motivația din partea orașului în ansamblu, precum și multi alți factori.

Ofertele depuse de orașele Basel, Geneva, Zurich și Berna/Biel au fost analizate cu atenție în ultimele săptămâni de echipa Eurovision Song Contest, care au avut întâlniri la fața locului cu delegațiile din orașe.

Evaluarea a cuprins criterii cantitative și calitative, precum și angajamentul orașelor candidate și ideile creative, cu scopul de a face din Eurovision Song Contest 2025 un eveniment de anvergură.

Ulterior, comitetul de coordonare al ESC 2025 condus de directorul general al Grupului public elvețian de radiodifuziune (SSR), Gilles Marchand, a urmat recomandarea echipei de bază și a optat pentru cele două oferte de orașe care au avut cele mai bune rezultate: Basel și Geneva.

Dezvăluiri cutremurătoare: Zeci de femei au fost forțate să întrețină relații sexuale cu soldați pentru mâncare

Femeile care se luptă să supraviețuiască în orașul sudanez Omdurman, devastat de război, spun că sunt forțate să facă sex cu soldați în schimbul hranei, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

Peste 20 de femei care nu au reușit să fugă de luptele din Omdurman au spus că actul sexual cu bărbați din armata sudaneză este singura modalitate prin care puteau accesa alimente sau bunuri pe care le puteau vinde pentru a strânge bani pentru a-și hrăni familiile.

Femeile au spus că cele mai multe atacuri au avut loc în „zona fabricilor” a orașului, unde este disponibilă cea mai mare mâncare din oraș.

Îmbrânceli în Parlament între deputații suspendați de la ședințele Legislativului și angajați ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat
Articolul anterior
Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale
Articolul următor