Guvernul Meloni despre Venitul de cetățenie: „Nu îl vor mai primi cei care pot munci”

Guvernul Meloni intenționează să revizuiască Venitul de cetățenie (Reddito di cittadinanza), măsură de combatere a sărăciei în vigoare din aprilie 2019, prin limitarea numărului de beneficiari. În timpul discursului său din Parlamentul italian, Meloni a reiterat ceea ce a susținut în campania electorală, spunând că această măsură, așa cum a fost concepută, a reprezentat o înfrângere pentru cei care muncesc și își aduc contribuția la dezvoltarea țării.

Guvernul Meloni despre Venitul de cetățenie: „Îl vor primi doar cei care nu pot munci”

Premierul a precizat că dorește să mențină și, acolo unde este posibil, să crească sprijinul financiar necesar pentru cei care au cu adevărat nevoie și nu pentru persoanele care sunt în „condiții bune de muncă”. Pentru aceștia din urmă „soluția nu poate fi Venitul de cetățenie, ci munca”.

Vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii, propune însă suspendarea Venitului de cetățenie timp de șase luni „celor 900.000 de persoane care pot munci și care l-au primit deja timp de optsprezece luni” și să folosească resursele economisite, aproximativ un miliard de euro, pentru extinderea pensionării conform „Quota 102” în 2023.

„Pentru a realiza proiectul în 2023, conform calculelor INPS, este nevoie de mai mult de un miliard de euro. Îl vom recupera prin suspendarea Venitului de cetățenie timp de șase luni celor 900.000 de persoane care l-au primit până acum, dar care sunt în măsură să muncească și care au beneficiat de el deja de optsprezece luni”.

Dar câți sunt beneficiarii venitului de cetățenie care pot fi angajați și care deci riscă să piardă subvenția conform intențiilor noului guvern?

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Politici Active de Muncă, beneficiarii Venitului de cetăţenie direcţionați către serviciile de ocupare a forţei de muncă (apți pentru muncă) sunt 919.916. Din această cifră, care este cea citată de Salvini, trebuie însă scoși cei 173 de mii (18,8%) care sunt deja angajați și cei 86 de mii (9,4%) scutiți, excluși sau retrimiși la serviciile sociale.

Așadar, rămân 660 de mii (71,8%) care ar putea semna un contract de muncă. „Din cei 660 de mii de beneficiari supuși contractului de muncă (deci neangajați și netrimiși înapoi la serviciile sociale), aproape trei sferturi – 72,8%, corespunzând la 480 mii persoane – nu au avut un contract de muncă în ultimii 3 ani”, subliniază Anpal.

„Sunt indivizi care, în ansamblu, exprimă o oarecare fragilitate în ceea ce privește condițiile necesare și care în 70,8% din cazuri au absolvit școala de gimnaziu. Doar 2,8% au calificări de nivel terțiar, în timp ce un sfert au diplomă de liceu”. Ceea ce înseamnă că găsirea unui loc de muncă profesional pentru acești oameni nu este nici evidentă, nici imediată.

sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Mii de soldați ruși nou mobilizați sunt ”slab echipați”. ”Folosesc arme care datează din anii ’50”
Articolul anterior
Tragedie cumplită în Italia. O tânără mamă și trei copii au murit după ce o mașină s-a izbit de o casă
Articolul următor