Guvernul renunţă la cel mai scump proiect energetic: nu mai este relevant. Investițiile vor fi relocate pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică

Guvernul renunţă în sfârşit la un proiect grandoman, de construcţie a stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW, susţinând că nu mai este justificat tehnic și economic.

Atenție! Lucrări programate de renovare a rețelelor electrice în mai multe  localități din țară - Realitatea.md

Despre aceasta anunţă Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, susţinând că aceasta este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat vineri, 4 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, transmite Mold-street.com.

Un proiect ce urma să ne coste 272 milioane euro

Studiul care a evaluat fezabilitatea tehnică și economică a investiției în construcția stației back-to-back (BtB) de la Vulcănești de 600 MW constată că beneficiul major al acesteia, de integrare în piața europeană unică de energie electrică a dispărut, odată cu sincronizarea în regim de urgență a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Moldovei cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E.

În opinia autorilor, analizele arată o valoare actuală netă negativă, de cel puțin 272 milioane euro (circa 5,4 miliarde lei), ceea ce denotă că beneficiile potențiale ale proiectului nu depășesc costurile, fapt ce nu mai justifică implementarea acestuia.

Totodată, autorii susțin că investiția alternativă în construcția noii linii electrice aeriene (LEA) de 400 KW Bălți-Suceava, care pe lângă faptul că arată o valoare netă pozitivă de cel puțin 29 milioane euro, va avea, de asemenea, un rol semnificativ în asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică.

În același timp, analizele studiului au confirmat necesitatea și importanța construcției, în continuare, a LEA de 400 KW Chișinău-Vulcănești, indiferent de existența sau inexistența stației BtB.

Construcția liniei electrice LEA 400 kV Bălți – Suceava

Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan, a subliniat că circumstanțele create la nivel regional au accelerat sincronizarea la sistemul energetic european și, în acest context, era necesar să fie identificată o alternativă tehnică pentru stația back-to-back de la Vulcănești, construcția căreia nu mai este justificată economic.

„Necesitatea stației Back-to-Back era asigurarea funcționării a două sisteme energetice cu defazaj între ele. După interconectare, aceasta nu mai este necesară. Pentru limitarea fluxului de buclă soluția tehnică și economică optimă identificată este construcția liniei electrice LEA 400 kV Bălți – Suceava”, a accentuat Constantin Borosan.

Potrivit lui, acest lucru va permite realocarea investiției pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică.

O investiție irecuperabilă

De notat că despre construcția unor linii electrice de interconectare cu România se vorbește deja de 30 de ani, perioadă în care s-au făcut câteva studii de fezabilitate ce au costat peste 10 milioane de euro, s-au elaborat și aprobat patru Strategii Energetice ale Republicii Moldova, s-au vehiculat numeroase proiecte, dar s-a reușit construcția doar a unei linii de 110 KV, care așa și nu este utilizată.

Cât despre construcţia stației Back-to-Back, apoi Mold-Street.com a scris încă în 2018-2019, citând experţi şi cercetători locali, potrivit cărora aceasta este o investiţie irecuperabilă şi că autorităţile ar trebui să renunţe la ea.

Astfel, Ion Călugăru, specialist în energetică, recomanda în 2019 ca Guvernul să revizuiască planurile de construcție de stații Back-to-Back (BtB) pentru interconexiunea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel a României și respectiv al UE, pe motiv că este foarte scump şi nu va fi suficient pentru asigurarea securității energetice, iar investiția nu va putea fi recuperată.

Soluția pentru securitatea energetică – o centrală de 500 MW

„Cred că soluția ideală ar fi edificarea unei centrale electrice cu ciclu combinat în baza turbinelor cu gaze și abur, performante, la randamentul total de 65-70% la puterea de 500 MW, cu o posibilă extindere pe viitor, ceva asemănător cu o centrală similară în construcție în România … Pentru această centrală ar putea fi aleasă o locație argumentată din punct de vedere tehnic și economic, ca de exemplu în apropiere de centrele de putere și distribuire a energiei Strășeni, Chișinău sau Ungheni și în nemijlocita apropiere de gazoductul Ungheni – Chișinău în construcție”, scria Călugăru.

Potrivit lui, această centrală ar urma să lucreze în tandem cu CERS Moldovenească (Moldgres) și Ucraina și numai în baza curbei de sarcină, având practic un randament dublu față de stațiile similare mai vechi din regiune.

El susținea că excluderea Moldgres din mixtul de energie ar fi o greșeală fatală pentru țară, deoarece Centrul de putere Dnestrovsc și mai ales centrul de transport și distribuire din preajmă au o importanță regională colosală pentru asigurarea stabilității statice și dinamice de sistem, precum și de echilibru al fluxurilor de energie inter-sistem în și din Ucraina, preponderent cu referire la nodul energetic regional Odessa de 900 MW.

Mai mult ca atât, această centrală, pentru asigurarea celor expuse, trebuie să funcționeze cel puțin cu 2 grupuri energetice.

Şi Ion Comendant, coordonator la Institutul de Energetică al Academiei de Ştiințe, constata în studiul „Impactul economic și de securitate a interconectării sistemelor electroenergetice ai Republicii Moldova și cel Vest European” că realizarea scenariului cu stația BtB la Vulcănești semnifică realizarea așa-zisului scenariu asincron A3 de racordare la rețeaua europeană, adică la sistemul ENTSO-E.

Potrivit lui Comendant, acest proiect „nu va duce la crearea de fluxuri de energie est-vest și invers, de pe urma cărora țara miza să obțină beneficii, precum și nu se va bucura de acoperirea necesității în energie de echilibrare venită din vest în proiectele de promovare a surselor eoliene și fotovoltaice de energie”.

„Proiectul asincron, deci, devine unul doar pentru realizarea obiectivului de securitate energetică. Însă, pentru aceasta se prevede a plăti prea mult”, susținea cercetătorul.

Cu toatea acestea, autorităţile, susţinute şi de finanţatorii străini, au continuat să promoveze proiectul construcţiei stației Back-to-Back, irosind milioane de dolari pentru analize şi studii de fezabilitate, deşi cu aceşti bani putea fi deja fi construită o linie de interconexiune.

Încă o tânără, surprinsă în mașina bărbatului reținut de poliție. Oamenii legii cer ajutorul cetățenilor

În această imagine este mașina în care a urcat fata de 19 ani pe o stradă din Orhei. Aceasta a fost fixată de camerele de monitorizare a traficului, spre Chișinău, cu puțin timp înaintea reținerii bărbatului, comunică Poliția.

Suspectul avea alături o tânără care poate fi martor important pe acest caz.

Rugăm fata din imagine și persoanele care o recunosc să ne informeze.

Identitatea fetei și sursele de informare vor fi protejate de Poliție. Mizăm pe colaborarea tinerei cu organele de drept, declarațiile ei sunt foarte importante pentru găsirea fetei dispărute.

Numărul la care puteți oferi informații este 060033442.

Mobilizare masivă a Poliției pentru a o găsi pe tânăra din Orhei dată dispărută

Inspectoratul General al Poliției solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi pe tânăra dispărută.

Începând cu ora 10:00, oamenii legii se vor mobiliza în număr mare la Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

„Poliția se va mobiliza masiv dimineață la ora 10:00, în adiacentul Primăriei din localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suportul dumneavoastră”, se arată în mesajul oamenilor legii.

Anterior, autoritățile au făcut un apel către cetățeni, în special femei, să sesizeze de urgență Poliția în cazul în care au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu șoferul reținut.

Șoferul de 45 ani a fost identificat și reținut pe data de 16 aprilie, însă refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Între timp, Poliția Națională anunță că în comun cu angajații altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici, o caută în continuare pe Ana-Maria. Întrucât au apărut noi circumstanțe, oamenii legii au extins căutările și în raionul Telenești.

Ultima dată când a fost văzută, tânăra purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

Semnalmente: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. Persoanele care au văzut-o sau cunosc locul aflării tinerei, sunt rugate să sune la 112.

Amintim că tânăra de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din Orhei la data de 12 aprilie, ora 21:00, iar de atunci este de negăsit.(video) Poliția solicită repetat suport după dispariția unei tinere din  Orhei. Șoferul suspect nu colaborează

Naomy, cunoscuta cântăreață transgender din România, a murit la 47 de ani

A murit Naomy. Cântăreața transgender era internată, în comă, într-un spital din Germania, de mai multe zile. Anunțul trist a fost făcut de una dintre prietenele artistei.

Naomy a murit în cursul zilei de vineri, 19 aprilie. Pe 25 aprilie urma să împlinească 47 de ani.

„Cu inimă grea, vă anunț că Naomy a trecut în liniște în cursul serii de azi, 19 aprilie 2024. Ne vom aminti mereu de istoria LGBT pe care a creat-o în România și vom păstra amintirile frumoase alături de noi. Sentimentele noastre de compasiune și susținere sunt alături de familie și cei dragi. Odihnă liniștită, Regino”, a transmis Antonela, prietena artistei trans, pe rețelele de socializare, seara trecută, conform presei române.

Internată, în comă, într-un spital din Germania

Naomy  – pe numele său real Florin Moldovan – a ținut prima pagină a ziarelor, în urmă cu mai mulți ani. A încercat să câștige mai multe concursuri de talente și a fost implicată în mai multe scandaluri mondene.

În ultimii ani, a intrat într-un con de umbră. Ea s-a mutat în Germania și își ține la curent fanii prin intermediul platformelor de socializare. Recent, o fotografie șocantă a apărut în social medial. Naomy apărea pe un pat de spital, intubată.

Trupele ruse jefuiesc orașul Herson în timp ce pozițiile de luptă sunt retrase
Articolul anterior
Tot mai multe mame cu copii din Ucraina se refugiază în țara noastră
Articolul următor