Haos în aeroporturi şi frustrare în rândul călătorilor! Greva piloţilor de la Lufthansa anulează sute de zboruri

Piloţii Lufthansa au intrat în grevă vineri, forţând compania aeriană germană să anuleze sute de zboruri, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

La principalele baze ale Lufthansa din Frankfurt şi Munchen, au fost anulate aproximativ 800 de curse aeriene, fiind afectaţi 130.000 de pasageri, a anunţat compania, dând asigurări că încearcă să minimalizeze impactul mişcării de protest.

Peste 5.000 de piloţi ai Lufthansa au declanşat o grevă de 24 de ore, după ce sindicatul Vereinigung Cockpit (VC), a anunţat că cea mai recentă rundă de negocieri privind salariile a eşuat.

Mişcările de protest şi lipsa personalului au forţat deja câteva companii aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri în această vară, provocând haos în aeroporturi şi frustrare în rândul oamenilor dornici să călătorească din nou după pandemie.

Sindicatul VC cere o creştere a salariilor de 5,5% anul acesta şi ulterior o compensare automată în funcţie de inflaţie, precum şi condiţii mai bune pentru piloţii care îşi încep acum activitatea.

Solicitările VC vor majora costurile cu angajaţii cu 40% (sau aproximativ 900 milioane de euro), în următorii doi ani, a avertizat Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană.

Compania aeriană germană a oferit în total cu 900 de euro mai mult la salariul de bază, în două tranşe, într-o perioadă de 18 luni, ceea ce ar avea ca rezultat creşterea salariilor cu 18 pentru cei proaspăt angajaţi şi cu 5% pentru cei cu funcţii importante.

Luna trecută, Lufthansa şi sindicatul Verdi au ajuns la un acord de majorare a salariilor pentru cei aproximativ 20.000 de angajaţi de la sol, în ideea de a evita noi greve care să conducă la anularea zborurilor.

Acordul prevede că salariul angajaţilor de la sol va creşte cu cel puţin 325 de euro pe lună, urmând ca o majorare suplimentară de 2,5% să fie implementată în trei etape până la finele anului următor. Personalul care se ocupă de procedurile de check-in va beneficia de o majorare salarială cuprinsă între 13,6% şi 18,4%, ceea ce va ajuta personalul companiei aeriene să facă faţă creşterii facturilor la energie. 

Au început îmbrâncelile la protest. O femeie a fost escortată de poliție, după ce protestatarii Șor au vrut s-o atace

Simpatizanții partidului Șor organizează și astăzi, 2 octombrie, un protest în centrul capitalei. Manifestația nu este lipsită de violențe.

Au început îmbrâncelile la protestul din fața Președinției. O femeie care a venit să protesteze împotriva partidului Șor, a fost luată cu asalt de către protestatarii, adunați pentru a da jos actuala guvernare. Pentru a nu duce situația la un conflict direct, polițiștii au fost nevoiți să o conducă pe femeie, într-un loc mai sigur, transmite www.tv8.md.

Din imaginile surprinse de echipa TV8, se vede cum femeie stă lipită de gard, în spatele polițiștilor strigând „Șor la pușcărie”, iar în față, protestatarii încercau să ajungă la ea și să-i răspundă agresiv. Polițiștii au reușit să le țină rezistență, dar, într-un final, ca să nu se ajungă la mai rău, femeia a fost evacuată de acolo.

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

Război tehnologic între SUA și China. Americanii blochează vânzările de cipuri pentru inteligența artificială către China
Articolul anterior
Dolarul a ajuns la un nivel record pentru ultimele decenii, apreciindu-se față de principalii competitori: euro și yuan-ul chinezesc
Articolul următor