Inaugurarea solemnă a veceului școlii din satul Hiliuți, raionul Râșcani, a devenit subiect de glumă în mediul virtual. Băieții de la Banca de Bancuri au făcut haz de necaz pe seama acestui caz.
Aceștia au postat un filmuleț în care îi ironizează pe președintele raionului Râșcani, primarul satului Hiliuți și un deputat PSRM care au participat la inaugurarea toaletei. „Avem acest punct sanitar…TL – toaletă. Este modernă, multifuncțională. Avem zonă de WIFI, avem simbol „deschide ușa”, iar accesul fără mască este interzis”, a spus unul dintre actori.
La final, băieții de la Banca de Bancuri au deschis și o șampanie în cinstea evenimentului. Internauții s-au amuzat copios urmărind filmulețul de mai jos:
Curtea Penală Internațională a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, precum și a comisarului rus pentru drepturile omului, Maria Lvova-Belova. La scurt timp, diplomația rusă a comentat decizia, spunând că „nu are nicio semnificație”.
„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI, citat de BBC.
Curtea Penală Internațională explică că Vladimir Putin și Lvova-Belova sunt suspectați că au deportat ilegal copii ucraineni.
Comisia de anchetă a Națiunilor Unite a declarat că îndepărtarea copiilor ucraineni în Rusia ar putea fi considerată o crimă de război.
„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin […], președintele Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transferul ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma)”, se arată în comunicatul de presă.
Judecătorii Curții Penale Internaționale adaugă că „au suficiente motive să creadă că Putin este personal responsabil pentru aceste crime, atât ca participant direct la acestea, cât și ca lider ai cărui subordonați, cu conivența sau cu aprobarea sa, au comis aceste crime”.
Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este suspectat de CPI de aceeași infracțiune în temeiul acelorași articole ca și Putin.
„Există motive întemeiate să credem că doamna Lvova-Belova poartă responsabilitatea personală pentru infracțiunile menționate anterior, săvârșind aceste fapte în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin acțiunile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Curții Penale Internaționale.
Reacția Rusiei
„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele indicații de arestare care vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Rusia a negat în nenumărate rânduri acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie 2022.
Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.
Situație excepțională în justiție: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, convoacă pentru ziua de luni Consiliul Suprem de Securitate (CSS).
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit astăzi cu un mesaj după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a menționat șefa statului.
Amintim că, astăzi, după patru ani de pauză, a avut loc ședința Adunării Generale a Judecătorilor. Ședința a fost întreruptă până la data de 28 aprilie. Decizia a fost luată după cinci ore de discuții în care magistrații au decis că vor elabora o Declarație ce va fi înaintată autorităților de resort.
Timp de mai multe ore, judecătorii au ținut discursuri în care au criticat situația din sistem, dar și ultimele reforme în justiție, pe care le-au numit “lipsite de profesionalism”.
Magistrații prezenți la adunare au decis că vor elabora o Declarație prin care să evidențieze problemele ce se atestă în domeniu. Declarația urmează să fie adoptată la următoarea Adunare Generală a Judecătorilor și remisă comunității internaționale și asociațiilor de profil.
De asemenea, a fost amânată și alegerea membrilor CSM.
La Adunarea Generală a Judecătorilor de astăzi au fost prezenți 330 de judecători din 425 câți activează în sistem.
Primarul Ion Ceban anunță că vor fi stopate lucrările de reparație de pe strada 31 August 1989
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că vor fi stopate lucrările de reparație de pe strada 31 August 1989, între str. Bănulescu-Bodoni și str. Pușkin. Acest lucru se întâmplă după ce au fost descoperite două insule cu pavaj vechi.
În context, edilul solicită autorităților centrale să examineze rapid porțiunile vizate, transmite realitatea.md.
„Am luat decizia de a stopa lucrările pe porțiunea de pe strada 31 August 1989, între str. Bănulescu-Bodoni și str. Pușkin, acolo unde au fost descoperite două insule cu pavaj vechi, caldarâm. Solicităm autorităților centrale să examineze rapid porțiunile vizate. Adevărații specialiști și arheologi rugăm să se implice, nu cei cu carnet de partid, care critică pe Facebook. Trebuie să ne mobilizăm, responsabilii trebuie să se grăbească, să nu stea pe la cafea, iar dacă va fi nevoie suntem gata să finanțăm unele lucrări. Un lucru trebuie să fie însă clar: nu putem lăsa șantierul descoperit doi ani în centrul Capitalei”, spune primarul.
Ion Ceban a menționat că se lucrează operativ pentru a finaliza lucrările cât mai rapid.
„Noi lucrăm operativ ca să finisăm lucrările cât mai repede. Oamenii stau în trafic, strada trebuie reabilitată”.
Amintim că strada 31 August 1989 a intrat în reparație capitală la începutul lunii aprilie 2022. Conform contractului de execuție, lucrările urmau a fi finalizate la sfârșitul anului curent.