HiSky își extinde flota cu două aeronave noi. Compania va opera, de acum încolo, 7 aeronave Airbus

Două aeronave Airbus A321neo LR vor intra în flota companiei aeriene HiSky la începutul anului 2023. Avioanele vor ajunge în Moldova în martie și sunt programate să intre în serviciu chiar din luna aprilie. HiSky va fi primul operator al celor două aeronave, după ieșirea acestora de pe linia de producție a Companiei Airbus.

Airbus A321neo LR face parte din noua generație dezvoltată de producătorul francez, cu scopul de a reduce impactul aviației asupra mediului și costurile transportului aerian, și pentru a îmbunătăți experiența de călătorie a pasagerilor. Modelul ales de HiSky are un consum de combustibil cu 15% mai scăzut față de versiunile anterioare și emisii de gaze cu efect de seră reduse cu până la 50%. Gradul ridicat de eficiență a motoarelor asigură nu doar beneficii pentru mediu, dar și pentru pasageri, intensitatea zgomotului resimțit în cabină fiind redus la jumătate.

Avantajul cel mai mare al aeronavei este însă capacitate de a opera zboruri directe pe distanțe mai mari. A321neo LR poate parcurge, fără escală, o distanță de până la 7400 km, cea mai mare autonomie de zbor a unei aeronave de tip narrow-body, adică aweronave cu un singur culoar.

Cele două aeronave noi au ajuns în gestiunea HiSky de către compania americană de leasing Air Lease Corporation, cu care operatorul are deja un contract pe termen lung pentru celelalte cinci aeronave Airbus din flotă.

HiSky s-a lansat în 2020 cu aeronave din familia A320 furnizate de ALC și, până acum, compania a înregistrat o dezvoltare susținută. HiSky este pregătită să facă următorul pas și suntem bucuroși să sprijinim această expansiune cu două A321neo LR noi”, a declarat David Beker, vicepreședinte Air Lease Corporation.

Suplimentarea flotei cu două aeronave capabile să efectueze zboruri pe distanțe lungi deschide o nouă piață pentru compania aeriană dar și o serie de oportunități noi de călătorie pentru pasagerii din Moldova. Mai mult, având în vedere eficiența zborurilor, tarifele apliocate pentru destinațiile operate cu A321neo LR vor rămâne la un nivel accesibil. Pasagerii vor putea ajunge, fără escală, cu un nivel maximum de confort, în destinații îndepărtate, atât în regim charter, dar și pe rutele regulate pe care compania aeriană urmează să le aibă.

„Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a opera cele mai moderne aeronave aflate la ora actuală în serviciul comercial. Intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării HiSky, ne extindem nu doar flota dar și categoriile de servicii pe care le oferim pasagerilor noștri. Acest nou tip de aeronavă ne permite să ajungem în destinații mai puțin accesibile direct
pasagerilor din România. Până la sfârșitul anului vom anunța și rutele pe care le vom introduce începând cu aprilie 2023 și sunt convins că ne așteaptă un sezon de vară încărcat.”
, a declarat Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Compania aeriană HiSky a fost înființată în anul 2020 și are în exploatare o flotă de cinci aeronave din familia Airbus A320, cu o vârstă medie de 7 ani. Compania operează zboruri regulate din București, Cluj-Napoca, Iași, Baia Mare, Satu Mare și Chișinău către destinații interne și internaționale, precum și zboruri în regim charter în parteneriat cu principalele agenții de turism din România. De la începutul anului 2021, HiSky a operat peste 5200 de zboruri și a transportat peste 550 mii de pasageri.

Gest emoționant și salvare dramatică al unui ucrainean. A îngenuncheat și a sărutat pământul românesc

Doi cetățeni ucraineni, de 30 și 31 de ani, au fost salvați după patru zile pe care le-au petrecut în munții din Maramureș. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare, care a pornit spre România, pentru a nu ajunge pe front, scrie adevarul.ro.

Alarma s-a dat pe 18 aprilie, la ora 5.00 dimineața, anunțând că un grup de trei ucraineni s-a rătăcit în munți după ce aceștia au trecut granița ilegal și au nevoie de ajutor. O echipă de salvamontiști și polițiști de frontieră au pornit imediat în căutarea lor. Unul a fost găsit, însă ceilalți doi, nici urmă de ei. Căutările au încetat seara, dar între timp mai era căutat un grup de patru ucraineni care, la fel, au trecut granița ilegal în România.

Despre acest grup, echipa de slvatori a aflat după ce, pe traseu, au întâlnit unul dintre ei care era echipat și nu avea nevoie de ajutor.

Astfel, salvamontiștii și polițiștii de frontieră au început să-i caute și pe ceilalți. Doi dintre ei au fost găsiți astăzi, după ce au petrecut patru zile în munți, unde a nins, iar temperaturile au fost negative, ei nefiind echipați de munte.

Găsiți cu ajutorul elicopterului

Pentru că noi nu spunem niciodată „nu”, astăzi după câteva ore de căutări în care am folosit elicopterul SMURD am reușit să găsim doi ucrainieni din grupul celor patru (zona Repedea – Poienile de sub Munte). Cei doi au 30 și 31 ani și sunt plecați din Ucraina din dată de 16 Aprilie. Ambii au fost predați echipajelor Ambulanței și respectiv SMURD veniți în sprijin”, a precizat Dan Benga, șeful Serviciului Județean Salvamont Maramureș.

Când a fost coborât din elicopter băiatul de 31 ani care de-abia se mai deplasa, a îngenuncheat plângând și a sărutat pământul, ulterior strângându-ne în brațe pe fiecare și mulțumindu-ne că l-am salvat”, a mai relatat Benga.

Din păcate, despre primii doi căutați nu există informații. Se presupune că ar fi în viață și ar fi fost preluați de grănicerii ucraineni, dar informațiile sunt incerte.

Cuvinte jignitoare și refuz la controlul vamal! Apel pentru respectarea ordinii publice în procedurile aeroportuare de către pasageri

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, instituții cu atribuții în asigurarea trecerii în siguranță a frontierei de stat de către persoane și a bunurilor acestora, fac apel către toți călătorii să respecte regulile și condițiile impuse. 

”În legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău, precizăm că au fost desfășurate acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu. Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. 

S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova.

Reiterăm apelul către călători de a respecta prevederile legale și de a coopera cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat. De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate.”, se arată într-un comunicat al Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Catedrala St. Giles. Mii de englezi stau la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei lor iubite
Articolul anterior
Euro crește, iar dolarul scade. Cât costă astăzi valutele străine
Articolul următor