Iată cum îți dai seama de ce boli suferi în funcție de lipsa vitaminelor din organism

Pentru o bună funcționare organismul uman are nevoie de un aport zilnic de vitamine. Astfel, este foarte important să îți iei necesarul de nutrienți din legume și fructe, care îți ajută corpul să se dezvolte. Totodată, vitaminele au numeroase proprietăți, printre care accelerarea metabolismului, întărirea imunității și îmbunătățirea digestiei.

separator

Există 13 vitamine esențiale, iar când organismul nu primește substanțele de care are nevoie, apar simptomele neplăcute. În harta de mai jos, găsești semnele care ar trebui să te îngrijoreze și ce probleme de sănătate poți avea, în funcție de ce vitamine îți lipsesc:

Vitamina A

La început, deficiența de vitamina A nu are niciun simptom. În unele cazuri, pot apărea o stare ușoară de oboseală și amețeli, dar de cele mai multe ori, simptomele sunt ignorate de pacient.

Când lipsa de vitamina A se agravează, crește riscul de infecții respiratorii sau gastrointestinale, apar dificultăți în dezvoltarea oaselor la copii și adolescenți și infertilitate la adulți, potrivit patient.info.
Lipsa de vitamina A poate fi prevenită printr-o dietă bogată în ficat, cartofi dulci, morcovi, spanac, mango, roșii și piersici.

Vitamina B6

Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B și este esențială pentru organism: protejează împotriva infecțiilor bacteriene, menține sănătos aparatul reproducător și ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. În plus, această substanță ține sub control aminoazicii din sânge, care cresc riscul apariției bolilor de inimă, previn apariția cariilor și reglează nivelul de sodiu și de potasiu din sânge.

De altfel, vitamina B6 este necesară și pentru producția de magneziu.

Lipsa de vitamina B6 provoacă depresie, probleme ale pielii, inflamații ale colonului, leziuni ale pancreasului sau insomii. Iritabilitatea, durerile de cap și slăbiciunea musculară sunt alte semne că organismul tău nu primește suficientă vitamina B6. Poți preveni această problemă cu o alimentație din care nu trebuie să lipsească semințele, nucile, tonul, carnea de pui sau de curcan, prunele uscate, carnea slabă de vită, bananele, avocado sau spanacul.

Vitamina B12

Simptomele se dezvoltă gradual, dar starea de sănătate se poate înrăutăți considerabil, dacă nu se iau măsuri. Apar palpitații la inimă, diaree și chiar pierderea vederii, potrivit specialiștilor. Faptul că această vitamină se găsește în special în ouă și lapte ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru vegani.

Un adult are nevoie de 0.0024 miligrame de vitamina B12 pe zi. Acest lucru este echivalentul a două ouă pe zi. Pentru a avea o cantitate suficientă de vitamina B12 în organism, poți consuma alimente precum organele de animale (ficat, pipote), pește, ciuperci, carne (miel, vită, porc, pasăre), fructe de mare, cereale (grâu, ovăz, orz), dar și anumite leguminoase (linte, năut, mazăre).

Vitamina C

Potrivit specialiștilor de la Serviciul Național de Sănătate din Anglia, simptomele lipsei de vitamina C apar după trei luni. Printre simptomele care ar trebui să te trimită la medic se numără: sângerări gingivale, puncte roșii pe piele, păr uscat și fragil, vânătăi care apar ușor. Lăsată netratată, această deficiență poate cauza probleme serioase de inimă, mai ales în cazul fumătorilor.

Un adult are nevoie de circa 40 mg de vitamina C în fiecare zi. O portocală conține aproximativ aceeași cantitate. Putem să ne luăm această vitamină și din pătrunjel, ardei gras, broccoli, conopidă, căpșune, papaia și citrice.

Vitamina D

Vitamina D reglează cantitatea de calciu și de fosfați din organism, ambele necesare pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. De asemenea, cercetătorii au observat că un aport sănătos de vitamina D protejează împotriva cancerului, sclerozei multiple și bolilor cardiovasculare.

Copiii au nevoie de aproximativ 10 mg de vitamina D pe zi, conform dailymail.co.uk, o cantitate ce se găsește și într-o bucată de somon file. Putem lua această vitamină din orice tip de pește gras, cereale integrale, stridii, brânză tofu, lapte de soia sau caviar.

Zinc

Zincul este un mineral necesar pentru organism, iar lipsa lui slăbește sistemul imunitar și încetinește procesul de vindecare a rănilor, conform webmd.boots.com. O stare permanentă de oboseală și de slăbiciune ar trebui să te trimită la medic.

Orice persoană peste 14 ani este sfătuită să consume 11 mg de zinc în fiecare zi, cantitate ce se găsește în două stridii. De asemenea, printre cele mai bune alimente bogate în zinc se mai numără și semințele de dovleac, de susan, carnea de vită și miel, nucile caju, ciocolata neagră, fructele de mare, crapul, lintea, fasolea, ficatul (de miel, pui, porc, vită) și iaurtul.

Fier

Se pare că lipsa de fier din organism este printre cel mai des întâlnite deficiențe ale secolului al XXI-lea. Principala consecință este anemia, o boală ce scade numărul de globule roșii din sânge, iar lăsată netratată, poate provoca atac de cord, conform National Health Service.

Adulții au nevoie de 10 mg de fier în fiecare zi, iar femeile gravide de o cantitate dublă. Putem găsi 10 mg de fier în 100 g spanac sau în 4 felii de pâine albă. De asemenea, cantități importante de fier se mai întâlnesc și în germeni de grâu, fulgi de ovăz, tărâțe, fistic, semințe de dovleac, pepene verde, legume cu frunze verzi și cartofi.

Magneziu

Deficiența de magneziu afectează una din 10 femei, potrivit dailymail.co.uk. Dacă nu sunt luate măsuri de la primele simptome, această problemă poate crea probleme neurologice (halucinații, stare de confuzie, tulburări de memorie), dar și probleme neuromusculare (tremur, spasme) și gastrointestinale (dureri de stomac, diaree, constipație).

Un adult trebuie să consume aproximativ 400 mg de magneziu în fiecare zi, cantitate ce se găsește în 100 g de ciocolată neagră, într-un avocado sau într-un pumn de alune. Alte surse de magneziu mai pot fi legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, peștele gras, boabele de soia, bananele, lactatele degresate și fructele uscate.

Calciu

Organismul folosește calciul pentru întărirea oaselor și a dinților. Deficiența de calciu provoacă probleme de dantură și se poate transforma în osteoporoză în timp.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate de 500 mg în fiecare zi în cazul adulților, echivalentul a o ceașcă de lapte sau 56 de grame de sardine. Mai găsim cantități semnificative de calciu și în iaurt, somon, brânză și verdețuri închise la culoare.

Lipsa de vitamine și minerale poate avea consecințe grave asupra sănătății. Mergi la medic atunci când te confrunți cu un simptom ce se regăsește pe harta carenței de vitamine și asigură-te că primești ajutor la timp, pentru a preveni apariția bolilor grave.

Sursa

Rusia încetează pentru 30 de zile bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, declarase anterior adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Urmează zile de negocieri între cele două părți, însă cel mai important lucru este o încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile față de infrastructura critică a celor două părți implicate în război. Trump nu a reușit să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului mai largă, care să includă operațiuni terestre și maritime.

Încetarea focului trebuie să fie verificabilă şi să aibă loc cu ucrainenii la masa discuţiilor, avertizează Macron.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat marţi, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina, relatează The Guardian şi Le Monde, preluate de News.ro.

Într-o declaraţie comună, cei doi lideri europeni au reiterat că Ucraina poate conta pe continuarea ajutorului militar european, deşi Vlaidimir Putin a cerut „oprirea completă” a ajutorului militar occidental pentru Kiev în timpul convorbirii sale cu Donald Trump. „Continuăm să sprijinim Ucraina şi armata ucraineană în războiul său de rezistenţă împotriva agresiunii ruse”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că „primele etape (ale negocierilor) sunt puse în aplicare, dar obiectivul trebuie să rămână acelaşi: să avem o încetare a focului solidă, măsurabilă şi verificabilă. Evident, acest lucru este de neconceput fără ucraineni în jurul mesei de negociere”, a insistat el.

Trump și Putin au discutat la telefon cel puțin o oră și jumătate

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News.

Casa Albă confirmase, la un moment dat, în timpul discuției, că aceasta este în curs de desfășurare, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, a declarat adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe,Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Sky News citează afirmația trimisului președintelui rus pentru cooperare economică internațională și investiții, Kirill Dmitriev, potrivit căruia „lumea este un „loc mult mai sigur” sub Putin și Trump”. El a catalogat convorbirea telefonică dintre șeful său, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, drept „istorică”.

Ce declară președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre convorbirea Trump-Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Europa trebuie să fie la masa negocierilor, după ce s-a anunțat încheierea convorbirii telefonice dintre președinții american și rus. În timp ce viitorul țării sale este discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, Volodimir Zelenski a fost în Finlanda – continuând vizitele la aliați pe care le-a început în primele zile ale războiului, notează Sky News. El nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic – care s-a încheiat de minute bune – dar a repetat îndemnurile de a include Europa în discuțiile despre Ucraina.

„Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, iar tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a spus el. Zelenski a declarat că discuțiile cu aliații s-au axat pe sprijinul pentru apărare, investițiile în producția ucraineană de arme și integrarea europeană a Kievului.

Frații Ștefăneț, alături de FLUIERAȘ și artiști faimoși, vin cu alte două spectacole de excepție, la Soroca și Comrat. Intrare LIBERĂ!

În cadrul campaniei organizate de Ministerul Culturii – „Mărțișor în toată țara”, colectivele „Moldova-Concert” evoluiază în mai multe localități din țară, aducând bucuria și speranța „Mărțișorului”, informează unica.md.

Astfel, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua în alte două localități, aducând bucurie în inimile spectatorilor.

Soliști: Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu, Mariana Colța, Iulian Corochi, își așteaptă publicul drag la încă două spectacole de excepție:

• 19 martie, ora 17:00 – Soroca – Palatul de Cultură

• 21 martie, ora 17:00 – Comrat – Casa de Cultură

Intrarea este LIBERĂ!

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

Trucuri care te vor ajuta să dormi mai bine în timpul sarcinii
Articolul anterior
Mariana Șura, în vacanță cu familia la munte. Vezi cum se distrează pe pârtie!
Articolul următor