Igor Boțan: Principala armă a Rusiei este arma nucleară

Federația Rusă își permite un comportament iresponsabil pe plan mondial pentru că deține arma nucleară. Elitele ruse consideră justificată agresiunea militară din Ucraina, iar prin propagandă s-a reușit și îndoctrinarea populației în acest sens. Opiniile aparțin expertului Igor Boțan și au fost expuse în cadrul dezbaterii publice la tema „Rădăcinile comune ale Celui De-al doilea Război Mondial și ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, Rusia este un stat agresor, care trebuie să plătească pentru crimele comise împotriva poporului ucrainean.

Expertul Igor Boțan spune că Rusia încearcă repetat să legalizeze activitatea trupelor de mercenari Wagner, conduse de Evghenii Prigojin, pentru ca ulterior să fie transmise mesaje comune pentru toți participanții la războiul din Ucraina.

„Din 24 februarie avem un război în toată legea pe care de-o manieră rușinoasă autoritățile ruse îl numesc operațiune militară specială, asta pentru a evita aplicarea directă a articolului 359 din Codul Penal al Rusiei care spune clar că cei care încep un război sunt criminali și trebuie pedepsiți. Cel mai important este că unitățile militare private ale lui Prigojin funcționează în Ucraina încă din 2014, iar din 2015 participă la conflicte militare în Siria, Libia. Abia în martie anul trecut, Duma de Stat a Rusiei a introdus pe agendă recunoașterea acestor unități militare private. Au avut loc cel puțin trei tentative de a le legaliza, iar în noiembrie anul trecut s-a renunțat. Acum câteva zile, din nou, Duma de Stat ridică problema legalizării acestor unități militare private, pentru că atunci când au loc acțiuni militare este important principiul unității și verticalității comandamentului tuturor operațiunilor. Vedem că în Rusia, aparent, acest lucru nu există”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Potrivit expertului, invazia rusă asupra Ucrainei a fost pregătită minuțios mai mulți ani, timp în care propaganda Kremlinului a inoculat populației imaginea Rusiei care este nedreptățită pe plan mondial și care trebuie să-și recupereze teritoriile.

„Lucrurile au fost în avans pregătite. Iar populația din Federația Rusă este în permanență îndoctrinată că Rusia este învingătoare și a fost nedreptățită. Și aici, în prim-plan, iese propaganda. Ex-consilierul lui Putin le spunea tuturor să aștepte revanșa Federației Ruse, pentru că Rusia se găsește în poziția în care s-a aflat după ce i s-a impus pacea de la Brest, iar Uniunii Sovietice, după colapsul comunismului, i s-a impus o nouă configurație. Liderii ruși spuneau că situația nu mai poate fi tolerată și Rusia trebuie să-și recucerească teritoriile. Setea de revanșism este justificată de președintele Putin”, a mai spus Igor Boțan.

În martie anul trecut, Adunarea Generală ONU a aprobat o rezoluție prin care a fost condamnată invazia rusească în Ucraina, cerându-se retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină. Expertul Igor Boțan spune că întreaga comunitate internațională ar trebui să caute, în continuare, soluții pentru a taxa Rusia pentru crimele comise.

„Nu știm cât va dura acest război. Principala armă a Rusiei este arma nucleară. Rusia reacționează la tot ce se întâmplă iresponsabil. Rusia transmite mesajul că este atât de mare, are o populație de 140 de milioane de oameni, deci are resurse pentru carne de tun. Are toate resursele naturale pentru a se transforma într-o autarhie, iar pretențiile comunității internaționale pot fi respinse pentru că Rusia are arma nucleară. Sper că noi ca societate și alte societăți nu vom accepta să fim victima oboselii de pe urma acestui conflict. Sper să avem cu toții tăria să insistăm că există un agresor și acest agresor trebuie să plătească pentru crimele pe care le-a declanșat”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Rădăcinile comune ale Celui De-al doilea Război Mondial și ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, este prima ediție din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

11 tineri și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat astăzi pe tinerii absolvenți ai Programului de stagii la Președinție.11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la PreședințieFoto: presedinte.md

„M-am bucurat să-i revăd pe cei 11 tineri și tinere care au participat la Programul de stagiu în cadrul Președinției și care au avut astăzi ceremonia de absolvire. Timp de trei luni, stagiarii și-au dezvoltat abilitățile profesionale alături de colegii noștri și au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile statului. Între timp, unii dintre aceștia au reușit chiar să se angajeze în instituții publice”, a spus șefa statului.

De asemenea, Președinta Maia Sandu le-a urat absolvenților mult succes și un început de carieră frumos. „I-am îndemnat să pună umărul la transformarea țării pe calea noastră europeană, căci ei vor beneficia – în primul rând – de aceste schimbări și trebuie să aibă un rol important în aceste procese. Vom continua să promovăm tinerii care doresc să se implice – avem nevoie de energia, spiritul civic și ingeniozitatea lor! ”, a subliniat Maia Sandu.

Diplomele de absolvire a Programului de stagiu au fost înmânate de către Secretarul General al Președinției, Veaceslav Negruță. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului de stagii pentru viitorii profesioniști în cadrul Președinției. Stagiarii au lucrat în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. 

11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Tariful la gaze ar putea să fie redus începând cu luna februarie
Articolul anterior
Gest macabru în Rusia: Un politician pro-Putin arată barosul folosit la uciderea rușilor care dezertează din gruparea militară Wagner
Articolul următor