Igor Dodon: ,,Peste două săptămâni trebuie să achităm salariile și pensiile, dar noi suntem în criză economică”

Va fi sau nu anulat Acordul de credit cu Federația Rusă, vom afla abia marți, după ședința Curții Constituționale. Cert este însă că acest credit era ca un colac de salvare pentru țara noastră în aceste momente dificile.

separator
Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, opoziția se bucură când le reușește să destabilizeze situația, dar bani pentru salarii și pensii în țară nu-s, dacă nu vom apela la ajutorul celor care se oferă să ne susțină în aceste momente grele, transmite telegraph.md.

Fiind rugat să comenteze afirmațiile opoziției, care au fost vociferate de mai mulți politicieni, inclusiv și de către Maia Sandu, precum că acest credit vine ca un sport electoral pentru instituția prezidențială, mai ales că despre credit se discuta de mai mult timp dar el vine anume în acest an care este electoral, Igor Dodon a ținut să spună că opoziția nu este deranjată de credit, ci anume de faptul că el vine din Rusia. Mai mult, președintele statului este de părerea că opoziția își dorea să destabilizeze situația în țară, iar când conducerea țării a găsit o soluție, ei se arată indignați și vin cu diferite speculații.

„Nu are nimic una cu alta. Noi avem nevoie de aceste resurse pentru a face investiții în economie. Cei care încearcă să speculeze cu aceste subiecte, pe dânșii îi deranjează nu că vine creditul, dar că creditul vine de la ruși. Opoziția spera că noi nu vom obține suport din afara țării, afirmând că noi suntem blocați pe extern, dar noi am obținut sprijin și din est și din vest, astfel pentru opoziție asta e o problemă.

Pentru ei cu cât mai rău e în țară cu atât mai bine e. Ei sperau că dacă nu vor fi bani nu vor fi salarii și nici pensii și atunci ei vor putea să destabilizeze situația și să provoace poate chiar și alegeri anticipate” a spus șeful statului în cadrul emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova.

La întrebarea de ce era atât de important pentru țara noastră să ia acest credit din Rusia în timp ce au venit bani de la FMI și UE vorbește despre un suport de sute de milioane care urmează să ajungă în Republica Moldova.

„Dacă nu venea creditul din Rusia nu venea nici de la ceilalți. Partenerii ruși au fost primii care au fost gata să ne ajute. Acesta a fost ceea ce ia deblocat și pe alții. Ceea ce a venit de la FMI este bine dar nu suficient.

Ceea ce propune UE, la fel este bine, dar noi peste două săptămâni trebuie să achităm salariile și pensiile, dar noi suntem în criză economică. Eu vreau ca cetățenii să știe, noi nu avem rezerve, și ca și întreaga lume, suntem în criză economică și suportul din partea Federației Ruse chiar era unul necesar,” a menționat președintele Igor Dodon.

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale

Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților fostului Partid „ȘOR” și a declarat drept neconstituționale prevederile din Codul Electoral care interzic oamenilor afiliați lui Ilan Șor să candideze în cadrul scrutinelor electorale. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

Amintim că la data de 4 octombrie 2023, Parlamentul a votat în lectura finală modificarea Codului Electoral. Potrivit documentului, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Restricția urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului politic.

Simbolul secret din VIDEO-ul în care prințesa Kate anunță că are cancer. Trucul a fost folosit chiar de regina Elisabeta a II-a

Clipul în care prințesa Kate anunță că face chimioterapie a fost în detaliu analizat de exeperți. În imagini sunt mai multe simboluri secrete care transmit un mesaj puternic, scrie stirileprotv.ro.  

Prințesa de Wales s-a adresat cu curaj națiunii, săptămâna trecută, printr-un clip filmat în curtea castelului Windsor. Relaxată și îmbrăcată lejer, Kate a anunțat că suferă de o boală cruntă. Cadrul în care au fost filmate imaginile este însă unul relaxat – prințesa stă pe bancă, în aer liber, iar în spatele ei are un peisaj primăvăratic.

În fundal se pot zări și o mulțime de narcise aurii, și nu întâmplător. Nu numai că narcisa este floarea națională a Țării Galilor, dar este, de asemenea, o floare asociată de mult timp cu pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În finalul discursului Kate a spus că se gândește și că este alături de „toți cei ale căror vieți au fost afectate de cancer”, subliniind că nu sunt singuri în această luptă cu boala.

Ca simbolism, narcisa este o floare a speranței, fiind una dintre primele flori ale primăverii și semnalează faptul că zilele de iarnă au trecut.

„Narcisele din spatele lui Catherine mi-au amintit de cele văzute la discursul Reginei „Ne vom întâlni din nou” adresat națiunii în timpul epidemiei de Covid-19 din 2020. A fost un discurs pe care milioane de oameni nu îl vor uita niciodată. A fost atât de plin de emoție, încât a atins cu adevărat coarda sensibilă a oamenilor”, spune fotograful regal Arthur Edwards.

Catherine și-a încheiat discursul implorându-i pe toți cei afectați de cancer să nu-și „piardă credința sau speranța”.

„Nu sunteți singuri”, a spus Kate în încheiere.

Atât regretata regină, cât și Kate au vorbit direct în fața camerei, singure, asta transmițând un mesaj extrem de puternic.

Amândouă s-au folosit de narcise pentru a simboliza faptul că, la fel ca iarna care se transformă în primăvară, urmează vremuri mai bune.

Programul „Satul European” pentru ani 2024-2028, aprobat de Guvern. Ce proiecte își propun autoritățile

Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern. Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.

Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.

Programul mai urmărește ca, peste patru ani, în cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375 de mii de locuitori să beneficieze de săli și terenuri sportive moderne, iar 250 de mii de locuitori – de infrastructură îmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.  De asemenea, în cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă în totalul energiei consumate.

Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale.

Momente grele pentru Olga Busuioc. Bunica sopranei este internată cu Covid-19
Articolul anterior
Au vrut să impresioneze, dar au dat-o în bară! 12 de fotografii care te vor face să râzi
Articolul următor