Igor Grosu și Președintele Letoniei au plantat copaci la Grădina Botanică

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu Președintele Saeima Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, au plantat puieți de fag la Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău. Acțiunea a avut loc în semn de prietenie între cele două țări, dar și de solidaritate comună cu poporul ucrainean.

În declarațiile de presă, făcute după evenimentul de plantare a copacilor, cei doi președinți de parlament au reiterat sprijinul reciproc pentru eforturile Ucrainei de a rezista la agresiunea militară a Rusiei și de a-și apăra libertatea. Oficialii au menționat că este o luptă pentru libertatea nu doar a Ucrainei, ci și a Moldovei, dar și a tuturor țărilor care vor să se dezvolte pașnic și democratic.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit asigurări că țara noastră va beneficia în continuare de toată asistența Letoniei pentru a ajunge stat membru al Uniunii Europene. Edvards Smiltēns a încurajat conducerea Republicii Moldova să-și mențină determinarea pentru efortul de  a construi o societate pașnică și prosperă.

De menționat că, în perioada 21-23 martie, Președintele Parlamentului Letoniei, Edvards Smiltēns, se află într-o vizită oficială în țara noastră.

Pe 1 iunie, țara noastră va găzdui summitul Comunității Politice Europene. 50 de șefi de state și de guverne vor veni în Moldova

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene. Pentru prima dată, Republica Moldova va găzdui aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene anunță Prima Sursă guvernamentală.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Mesajul Maiei Sandu cu această ocazie:

”Stimați cetățeni, Moldova capătă respectul a tot mai multe țări ale lumii și este tratată ca partener egal. Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri.

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE.

Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.

Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european.

Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră.

Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă.

Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură.

Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea – acasă, în regiune și pe tot continentul european.

În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate. 

Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Liderii statelor membre vor fi aici, și ne vor cunoaște mai bine. 

Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene.

Este meritul vostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de acasă și din diasporă, că Europa va veni la noi acasă. 

Acest summit oferă o oportunitate de excepție pentru a ne afirma angajamentul neechivoc față de reformele pe care le realizăm pentru a deveni – în viitorul apropiat– o țară membră a Uniunii Europene.

Astfel, summitul reprezintă o investiție în viitorul Moldovei.

Toate instituțiile statului, la toate nivelurile, înțeleg valoarea acestui eveniment. Succesul și mândria noastră, a moldovenilor, în urma summitului depinde de contribuția fiecăruia dintre noi, a tuturor. Întreaga lume va avea ocazia să ne vadă așa cum suntem: omenoși, deschiși la suflet, dar principiali față de valorile în care credem, liberi în gândire și respectuoși față de cei din jur, disciplinați și încrezători în viitorul țării noastre. Vom arăta că în momentele cheie ale istoriei noastre știm să fim uniți și curajoși. 

Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele, se va discuta în curând despre Republica Moldova. 

Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea.

Aceste lucruri le vom spune răspicat și pe 21 mai la Adunarea Moldova Europeană, când toți cetățenii, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, își vor arăta sprijinul pentru calea europeană aleasă de țara noastră și pentru un viitor european al copiilor noștri. 

Aceste lucruri le vom spune ferm și încrezători pe 1 iunie tuturor președinților, prim-miniștrilor prezenți în țara noastră. 

Moldova are voința și capacitatea să devină un stat puternic, egal printre țările lumii, o țară care știe să apere valorile europene, să participe la asigurarea securității în regiune și să întărească întreaga Uniune Europeană. 

Moldovenii sunt auziți și respectați. Suntem mândri de locurile în care ne-am născut și vrem să facem parte din familia europeană. Moldova se ridică și toată lumea va vedea acest lucru.”, spune președintele.

Emoții la superlativ pe un teren de fotbal din capitală. Maib și Mastercard au anunțat câștigătorul marelui premiu care va merge la UEFA Champions League 2023

Un băiat de 8 ani, deținător al cardului maib junior, a aflat că este primul copil din Moldova care va merge la UEFA Champions League Final Istanbul 2023 și va ieși în teren alături de un fotbalist de renume.

Micul client are de jumătate de an un card maib junior pe care îl folosește pentru cumpărături. În cadrul promoției „UEFA Champions League 2023”, organizată de maib și Mastercard, a efectuat plăți cu cardul conform condițiilor promoției, tragerea la sorți desemnându-l câștigător. Se numește Cristian, este din Bălți, și a venit la Chișinău însoțit de familie pentru a urmări un meci de fotbal, ca parte a programului său de vacanță. Surpriză: meciul a fost jucat de echipele de fotbal ale maib și Mastercard, jocul fiind intens, iar gălăgia suporterilor din tribune a creat atmosferă specifică campionatelor internaționale.

Mare a fost surprinderea când la finele meciului încheiat cu scorul de 4:4 pe teren a fost invitat Cristian Grosu împreună cu familia sa. Pe covorul verde au pășit și Giorgi Shagidze, Președintele maib, Aliona Stratan, Prim-vicepreședinta maib și Irina Untilă, Directoarea Oficiului Mastercard în Moldova, iar pe marele ecran au apărut imagini de la edițiile UEFA Champions Leagues și mesajul: „Cristian, tu ești cel care pleacă la marea finală UEFA Champions League 2023 din Istanbul. Ești primul băiat din Moldova care va ieși pe terenul de fotbal alături de un fotbalist renumit. Felicitări!”.

Emoțiile micului client, pasionat de fotbal, au fost copleșitoare. Surprizele au continuat, familia primind flori și cadouri, precum și vestea că suplimentar premiilor promoției, la Istanbul va merge întreaga familie: părinții, Cristian și sora mai mare.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Este un eveniment grandios. Împreună cu Mastercard am oferit marele premiu din cadrul campaniei UEFA Champions League 2023 unui deținător al cardului maib junior Mastercard. Timp de trei zile tânărul client va avea ocazia de a trăi emoții extraordinare în Istanbul, orașul devenit pentru o perioadă scurtă de timp capitala mondială a fotbalului, iar pe 10 iunie va ieși pe teren alături de cei mai titrați fotbaliști din Europa. Suntem încântați că am oferit premii generoase clienților noștri fideli în cadrul acestei campanii. Multe premii încă urmează, iar pe 5 mai vom afla numele altor doi clienți maib care vor merge la UEFA Champions League.”

Irina Untilă, Directoarea Oficiului Mastercard în Moldova:

„Împreună cu partenerul nostru de încredere, maib,  creăm produse bancare aferente cardurilor care permit tuturor – adulților și copiilor – să se bucure de avantajele achitărilor cashless. Totodată, tindem mereu să facem mai mult: să bucurăm cu cadouri plăcute, să surprindem și, desigur, să oferim experiențe de neprețuit. Sincere felicitări tânărului fan al fotbalului, Cristian, care va avea o oportunitate de neuitat de a ieși pe teren cu un fotbalist de renume mondial la finala UEFA Champions League și va putea împărtăși acest moment special cu întreaga sa familie. Suntem fericiți să oferim o astfel de oportunitate cu adevărat unică pentru prima dată în Moldova”.

Tatiana Grosu, mama lui Cristian:

„Țin să mulțumesc maib și Mastercard pentru emoțiile deosebite create fiului meu Cristian. Este un cadou de vis, datorită promoției „UEFA Champions League 2023” întreaga noastră familie se va bucura de șansa oferită de a merge la Istanbul la marea finală. Suntem fericiți și foarte recunoscători”.

Fiecare client deținător al cardului maib Mastercard poate participa în cadrul promoției „UEFA Champions League 2023” și câștiga diverse premii valoroase, iar pe 5 mai vor fi desemnați alți doi câștigători ai premiului mare – o călătorie la Istanbul, la campionatul UEFA. Mai multe plăți cu cardul tău Mastercard de la maib, mai multe șanse de câștig. 

Maib – simplu și ușor!

Peste 200 de morminte cu coroane funerare ale luptătorilor Wagner, descoperite într-un oraș din Siberia

Peste 200 de morminte cu coroane funerare având însemnele Wagner au fost descoperite într-un cimitir din Siberia, relatează site-ul local de știri Tayga.info citată de hotnews.ro.

Săptămâna trecută, au apărut informații potrivit cărora un cimitir cu mormintele a 53 de luptători din grupul rus de mercenari Wagner a fost descoperit în regiunea siberiană Irkutsk.

Acum, ultimele morminte proaspăt săpate în orașul Novosibirsk reflectă numărul tot mai mare de luptători pe care gruparea de mercenari îi pierde.

Tayga.info scrie că mulți dintre luptătorii morți nu se află pe listele oficiale ale deceselor din Rusia.

Grupul paramilitar rus Wagner este o entitate privată, dar managementul și operațiunile sale sunt „profund interconectate” cu comunitatea militară și de informații din Rusia, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank american.

Acesta este condus de Evgheni Prigojin, care a fost la un moment dat supranumit „bucătarul lui Putin”.

O menajeră a moștenit 1,8 milioane de euro de la un milionar austriac. Soția lui nu a primit nimic
Articolul anterior
Tariful la gaze nu va scădea: Moldovagaz mai are de recuperat două miliarde lei
Articolul următor