52764805875_ba5f11fa09_c

Bloggerul rus Ilia Varlamov, declarat „agent străin” în Rusia, a venit în Moldova și își invită urmăritorii locali la un jogging prin Chișinău

Bloggerul rus Ilia Varlamov, declarat „agent străin” în Rusia, a venit în Republica Moldova. Acesta a anunțat pe contul său de Instagram și Telegram că este la Chișinău și a chemat urmăritorii mâine dimineață la jogging prin capitală.

Cunoscutul blogger rus Ilia Varlamov a publicat un film despre Moldova

Varlamov a postat pe rețelele de socializare o imagine cu monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, făcând un apel către urmăritorii săi.

„Vă invit să alergați mâine prin Chișinău! Țineți minte că nu poți fugi de tine, dar poți fugi de o dispoziție rea”, a scris Valamov.

Socialiștii Bolea și Suhodolschi au plecat de urgență la Tel Aviv. Ar urma să se întâlnească cu Ilan Șor

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, alături de candidatul acestora din primul tur al alegerilor bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, au plecat în această dimineață în Israel. Potrivit surselor Deschide.MD, cei trei, care la data de 16 mai și-au exprimat dezacordul față de acțiunile CNA și Procuraturii Anticorupție în dosarul pornit pentru coruperea de către Partidul „ȘOR” a alegătorilor în cadrul scrutinului din Găgăuzia, ar urma să se întâlnească cu politicianul fugar Ilan Șor, scrie Deschide.md. 

Conform surselor noastre, Petrov a plecat în această dimineață din Comrat spre Chișinău. Ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost întâmpinat de Bolea și Suhodolschi, după care toți trei au mers pentru a trece controlul de pașapoarte. În jurul orei 11:00, avionul a decolat de pe AIC spre Israel, cu escala la Istanbul.

Este de menționat că biletele de avion pentru cei trei au fost procurate din Tel Aviv.

Amintim că în cadrul alegerilor bașcanului, socialiștii Bolea și Suhodolschi, contrar deciziei Consiliului republican al PSRM, care a decis susținerea în scrutin a lui Grigori Uzun, l-au susținut pe Petrov și au făcut parte din staff-ul electoral al acestuia. În urma scrutinului, Victor Petrov s-a clasat pe locul III.

Marți, 16 mai, când la sediul Consiliului Electoral Central al Găgăuziei au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pentru coruperea alegătorilor de către Partidul „ȘOR”, Victor Petrov, alături de alte persoane, au protestat împotriva „imixtiunii Chișinăului în procesele electorale din Găgăuzia” și a susținut rezultatele alegerilor câștigate de reprezentantului Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul.

Mai mult, în cadrul ședinței nocturne a Adunării Populare din Găgăuzia (organ legislativ local al autonomiei), anume Petrov a fost cel care a propus colegilor din APG să recunoască rezultatele alegerilor, chiar dacă acestea nu au fost validate de Curtea de Apel de la Comrat. Continuare aici.

Cum arată iahtul lui Vladimir Plahotniuc în valoare de 50 milioane de euro

În timp ce autoritățile Republicii Moldova încearcă să pună sub sechestru proprietățile fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, oligarhul încearcă să-și recupereze un iaht, de fapt, o bijuterie plutitoare care costa, în 2018, mai mult decât bugetul armatei pe un an și jumătate, scrie Rise.md.

Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.

Potrivit anchetei, documentarea a pornit de la numele iahtului, pe care l-am aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult.

Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată în construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment.

Se numește Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului, care l-a numit în cinstea fiicei sale – Victoria.

Stăpânul lui Vicky e Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

La 3 iunie 2011, Continental Maritime Limited ia un împrumut de circa 23,4 milioane de dolari de la o bancă din Marea Britanie. „Acord pentru o ipotecă a navei în construcție”, se arată în unul dintre documentele companiei obținute de RISE Moldova.

La 3 iulie 2012, Continental Maritime din Gibraltar gajează nava în contul banilor împrumutați. De această dată, vasul este prezentat băncii cu nume și număr oficial de înregistrare – Vicky, nr. 743711.

La 21 decembrie 2012, un consorțiu format din trei firme din Elveția, Luxembourg și Bahamas se angajează să întoarcă împrumutul de 23,4 milioane de euro în numele firmei din Gibraltar. Una dintre companiile creditoare este PMB REAL ESTATE S.A, al cărui beneficiar real este rusul Andrey Goncharenko.

Astfel, Continental Maritime Limited este primul proprietar oficial al iahtului. În apele mărilor, nava a plutit sub steagul Insulelor Cayman, până și-a schimbat proprietarul. Citește continuarea pe rise.md.