Ilan Șor afirmă că săptămâna aceasta „sunt planificate arestări în rândurile partidului”

La ordinele directe ale Maiei Sandu, se pregătește un atac dur la adresa Partidului „ȘOR”, afirmă liderul partidului. În următoarele zile, reprezentanții conducerii formațiunii „ȘOR” vor fi supuși unor presiuni severe și vor fi efectuate percheziții în birourile și locuințele acestora. Declarațiile au fost făcute de liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o înregistrare video, pe pagina sa de Facebook.

TV8.md - Declarații de avere cu semne de întrebare: Câți bani a câștigat  Ilan Șor în 2021 și ce venituri a declarat

„Nu ne speriați, noi nu suntem de speriat. Noi deja am demonstrat că suntem în stare să răspundem pe măsură. În consecință, am fost amenințați că săptămâna viitoare, la ordinul direct al conducerii PAS, Procuratura Generală, împreună cu alte instituții de drept, va efectua zeci de percheziţii şi arestări legate de Partidul „ȘOR”. Acesta este răspunsul lor la refuzul nostru de a renunța la principii și de a continua să protejăm interesele oamenilor. Altfel spus, vor merge la atac folosind toată mașinăria puterii. În Moldova a fost instituit un regim totalitar căruia nu-i pasă de lege”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”.

Totodată, Ilan Șor a spus că el și echipa sa nu vor renunța la convingerile și intențiile de a susține dorințele majorității cetățenilor, care sunt nemulțumiți de acțiunile actualei guvernări. El a mai menționat că motivul pentru care Maia Sandu și actuala guvernare recurg la astfel de acțiuni ieftine este unul evident, se tem de furia poporului și de potențialul Partidului „ȘOR” de a scoate în stradă un număr mare de oameni, pentru a da jos actualul regim.

„Am demonstrat că suntem în stare de asta, inclusiv la protestul din 19 iunie, din Piața Marii Adunări Naționale. Vă mai spun următoarele: ticăloșilor, nu ne este frică de voi! Am trecut prin multe și vom trece și peste asta. Vă mulțumim foarte mult pentru că ne ajutați să devenim și mai puternici. Vă mulțumim că ne demonstrați că suntem pe drumul cel drept și că este timpul să tăiem această tumoare putredă. Trebuie să scăpăm de această ciumă galbenă din Moldova! Nouă nu ne este frică de Procuratura voastră capturată, nu ne este frică SIS-ul vostru, de Ministerul de Interne și de toate celelalte instituții pe care le controlați! Nu ne este frică, pentru că am trecut prin toate acestea și nu ne vom abate de la principiile noastre! Vom continua să protejăm interesele cetățenilor”, a mai spus Ilan Șor.

Ilan Șor face apel către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să acorde atenție la intimidările la adresa opoziției și să discute despre acestea cu reprezentanții partidului de guvernământ. Potrivit lui Șor, oamenii au votat pentru promisiunile goale ale Maiei Sandu anume pentru faptul că diplomații occidentali au garantat pentru acestea. În același timp, Ilan Șor a accentuat că se va adresa și instituțiilor de drept, dar numai atunci când acestea vor fi libere și nu vor fi influențate politic de actuala guvernare.

Totodată, PAS nu a comentat aceste acuzații.

sursa

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Un bărbat din Criuleni a murit ars după ce a adormit cu reșoul pornit

Nerespectarea regulilor de exploatare a aparatelor electrice de încălzit a dus la decesul unei persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea aparatelor electrice de încălzit a răpit viața unui bărbat. Cazul a fost raportat în după amiaza zilei de 10 decembrie 2024 într-o casă de locuit din satul Izbiște, raionul Criuleni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:30. Potrivit informațiilor, în interiorul locuinței a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor specializate. La fața locului, a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că bărbatul decedat ar fi lăsat reșoul electric conectat lângă el, în timp ce dormea. Din cauza supraîncălzirii aparatului electric, hainele victimei au luat foc, provocând incendiul.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii, că nerespectarea regulilor antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a altor surse, poate duce la cazuri fatale de deces.

Pompierii îndeamnă oamenii să instaleze corect și să verifice periodic funcționalitatea aparatele electrice de încălzit, cum ar fi reșourile electrice, plăpumile și aerotermele. Mai mult, persoanele sunt rugate să evite amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile. Totodată, este important ca pe timp de noapte sau la plecare din locuință, aparatele neapărat să fie deconectate.

În caz de situații de risc cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1532 de incendii, în urma cărora au decedat 91 de persoane, inclusiv 3 minori.

Agresorii familiali vor fi trecuți într-un registru

În Republica Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Conceptul sistemului informațional a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta va conține informații detaliate despre cazurile de violență – date despre agresori, victime, măsurile de protecție aplicate sau deciziile adoptate în privința agresorilor familiali, transmite IPN.

„Sub forma unui registru, autoritățile vor avea acces rapid la informațiile relevante pentru a crea un mediu mai sigur pentru comunitate”, a declarat ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Registrul va stoca informații despre toate formele de violență: fizică, psihologică, sexuală, economică sau spirituală.

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: cel puțin 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat maltratate.

Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitație: Prețul de pornire este de 800 de euro
Articolul anterior
Sute de familii din Cernigov se adăpostesc în blocurile bombardate
Articolul următor