„I’m from Moldova!” Tânăra care a străbătut Pământul pentru a aduce pește proaspăt în România și Moldova

Mereu în mișcare, plină de idei, neînfricată, implicată sută la sută și pasionată de tot ce face, Alesea Brînzilă conduce de 11 ani departamentul de Import și Comunicare, din cadrul Ocean Fish, o companie care aduce pește proaspăt din toate colțurile globului pământesc în România și Republica Moldova. Tot ea, pentru a fi sigură de originea peștelui importat, a străbătut cinci din cele șapte continente. Două au rămas nedescoperite de ea – Antarctida și Australia, pe ultima și-a promis să o viziteze când se va pensiona.

separator

Unii dintre voi au auzit de „avocata Alesea Brînzilă” acum șase ani, când ea nu a putut rămâne indiferentă față de povestea Anastasiei Mironaș, 85 de ani. Bătrâna a fost evacuată forțat din apartamentul său de nepoata soțului său, decedat în urmă cu mai mulți ani. Alesea a convins-o pe nepoată să o lase pe bătrână în casă și s-a oferit să plătească datoriile pe serviciile comunale, doar ca Anastasia Mironaș să nu rămână iarăși pe drumuri.

Felul de a fi al Alesei Brînzilă nu s-a schimbat nici când aceasta a devenit parte a companiei lideră pe piața peștelui în România și Republica Moldova. „La Ocean Fish m-am regăsit din start. M-am diluat așa. Sunt foarte încăpățânată, workaholică și foarte curioasă”, spune Alesea.

„Young lady” cu tupeu

Venind din domeniul juridic, pentru a fi sigură că nu-i scapă nimic, Alesea a studiat a-fir-a-păr tot ce ține de pește. Ce-i somonul? De unde vine? Câte denumiri latine are? Cât somon vine din crescătorii, cât – din Oceanul Pacific? Cine sunt cei mai mari jucători pe piață? Alesea Ea trebuia să știe toate răspunsurile. „Habar nu aveam că există atâtea specii de pește și că este un domeniu atât de interesant și cunoscut în lumea internațională.”

În primii doi ani ai activității sale în cadrul Ocean Fish, era deseori refuzată de potențiali parteneri. „Cine sunteți voi? România? Cât somon importați? 20 de tone? Come on, young lady! România nu e interesantă. Republica Moldova – nici atât.”

După refuzul din primul an, Ocean Fish a crescut cantitatea – până la 4 camioane de somon de Atlantic, pe săptămână. „Atunci am prins la curaj și mai mult, la tupeu, cum îi zic eu. Am mers iarăși la respectiva companie, le-am zis că am crescut cantitățile, că și Europa de Est consumă pește. Doar trebuie să ne ajute să avem contracte bune, prețuri corecte…”, povestește directoarea departamentului de Import din cadrul Ocean Fish.

Acela a fost unul dintre primele succese atinse de Alesea Brînzilă. „Liderul de piață internațional a decis să deschidă un birou în Europa Centrală. Managerul lor ne-a vizitat și am semnat un gentlemen’s agreement. Deci, timp de trei ani, am ridicat consumul de somon la 3000 de tone pe an”, își amintește femeia Alesea entuziasmată.

„Păi e Africa, cine să se ducă în Africa?”

În 2014, îndrăzneala și încrederea în capacitățile companiei pe care o reprezintă au adus-o pe Alesea pe continentul african. Pe atunci, Ocean Fish era deja un mare importator de pește, însă nu de la prima sursă, pentru unele tipuri de pește. „M-am întrebat de ce vânzătorul nostru este din Olanda sau din Franța. „Păi, olandezii sunt negustorii de la naștere, ei au investit în Africa, bunăoară ca italienii și francezii.” Și de ce nu putem aduce noi din Africa? „Păi e Africa, cine să se ducă în Africa?” Mă duc eu. De ce, nu?”, povestește zâmbind Alesea. Pentru ea era important să controleze întreg traseul peștelui, iar fiind conștientă de prejudecățile răspândite despre continentul african, și-a propus să le spulbere. Astfel a aflat că și acolo contează foarte mult prima impresie. „Dacă vii cu o companie puternică în spate, ai o prezentare bună, vorbești despre standardul tău, le insufli încredere, cred că poți să ai parteneri pe ani înainte”, asigură Alesea.

Totuși, în deplasările sale prin țări bogate în pește, tânăra nu promova doar interesele Ocean Fish. Ea nu a ratat nicio șansă să povestească localnicilor despre originile sale. „I am from Moldova, a very small country, but very beautiful. We have some wine cellars.” Puțini au fost cei care mai auziseră până atunci de țara noastră, iar asta trezea în Alesea naționalismul și dragostea de patrie, o provoca să povestească la cât mai mulți despre Moldova și bogățiile sale. „Mă mândresc că, în momentul în care povestim despre zona noastră, oamenii devin cumva curioși. Odată, printr-o coincidență, l-am cunoscut pe fratele președintelui Ugandei. Și el a avut aceeași reacție. „Da, am auzit ceva, nu cred că aveți ambasador pe acolo, dar știu că putem dezvolta, știu că aveți cereale, știu că aveți ulei, știu că importați foarte multă cafea.” Dac-aș putea, aș contribui maxim la stabilirea relațiilor comerciale ale Republicii Moldova cu tot mapamondul. Pentru că avem de toate, credeți-mă”, spune mândră Alesea Brînzilă.

De ce e nevoie de „Traseul peștelui”

Timp de 11 ani de când , de când face parte din boardul companiei, Alesea Brînzilă a revoluționat felul în care se întâmplau lucrurile acolo. Și-a propus să educe consumatorii de pește arătându-le cât de important este să cunoască originea produselor pe care le consumă. Anume așa s-a născut „Traseul peștelui”. „Ne-am luat o misiune pe care vrem ducem la bun sfârșit. De aici vine sloganul „Am adus peștele de la Polul Nord și în Republica Moldova” sau „Consumă pește. Fii responsabil”. Când te afli la raftul unui magazin și ai un produs în mână, foarte mult contează să știi în ce condiții se procesează”, îndeamnă Alesea Brînzilă.

Potrivit acesteia, campania de informare și promovare, în Republica Moldova, este abia la început. Totuși, cazul furnizării alimentelor alterate în instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău a motivat cetățenii Republicii Moldova să fie consumatori mai responsabili. „În momentul când o bubuit scandalul, m-am bucurat că autoritățile s-au sesizat, în sfârșit, în privința celor care transportă peștele din transnistria, din Ucraina, fără a-l vămui, fără a-l transporta în condiții corespunzătoare. Nu e normal să transporți peștele congelat pentru grădiniță, într-o camionetă în care transporți cărămidă sau ciment sau cartof”, declară revoltată Alesea.

„Hai să devenim furnizorul Casei Regale”

Cunoscută deja printre colegi pentru ambiția sa, a reușit totuși să-i uimească pe toți când și-a propus să pună peștele Ocean Fish pe masa Familiei Regale a României. „Sunt genul ăla de om – dacă nu eu, cine? Așa mi-am propus să devenim furnizorul Casei Regale. Asta ce i-a făcut pe mulți să se uite la mine ca și cum aș fi de pe altă planetă. Nu. Păi cum să fii tu furnizor al Casei Regale?! Păi de ce nu? Dacă suntem totuși o companie dotată cu de toate și respectăm toate standardele? De ce nu?” Zis și făcut. Ocean Fish a devenit principalul furnizor de pește al Casei Regale din România în 2016. Gama de produse livrată de Ocean Fish este una foarte bogată – de la somon, păstrăv românesc, dorada la produsele semipreparate din gama premium, precum somonul norvegian afumat și caviar din somon sălbatic. Tonul afumat, somonul fume, fructele de mare asortate sunt preferate de către Principesele Margareta și Maria.

„Asta înseamnă o mare pasiune pentru ce faci, asta înseamnă implicare. Dacă muncești, ești prietenul meu. Dacă văd că ai suflet în ceea ce faci, ești prietenul meu pentru viață, dacă nu, îți strâng mâna și drumurile noastre se separă”, ne spune Alesea Brînzilă.

Articol realizat în parteneriat cu compania Ocean Fish

Azi și mâine, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România. Adresele unde pot vota

Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.

Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Trei semne zodiacale care își vor atinge obiectivele prin orice mijloace: Nimic nu le stă în cale

Poate fi greu să atingi obiective mari, fie că alergi un maraton, înveți o nouă abilitate sau realizezi o etapă majoră în viață, cum ar fi cumpărarea unei mașini sau întoarcerea la școală. În timp ce mulți oameni rămân blocați în faza de visare cu ochii deschiși – sau renunță în momentul în care lucrurile devin dificile – anumite semne zodiacale au ceea ce este necesar pentru a continua, scrie evz.ro.

În timp ce alții își pot atinge visele în cele din urmă, persoanele cu anumite semne zodiacale muncitoare au un impuls natural care face din urmărirea obiectivelor o prioritate numărul unu. Potrivit lui Letao Wang, astrolog și consilier spiritual, acest lucru este valabil în special pentru semnele de pământ, precum și pentru un semn de apă.

Aceste persoane au o combinație de trăsături care le inspiră să continue să forțeze – chiar și atunci când sunt plictisite, obosite sau frustrate. La urma urmei, este atât de tentant să renunți la un vis atunci când nu vezi un succes imediat, ca atunci când practici pianul sau înveți franceza și nu-ți amintești nicio gamă sau cuvânt de vocabular. Și dacă doriți să deschideți o afacere, să începeți o nouă rutină de wellness, sau să vă mutați într-o destinație de vis, uneori este mai ușor să aruncați prosopul proverbial.

În loc să renunțe, să își piardă interesul sau să renunțe atunci când întâlnesc un obstacol, semnele enumerate mai jos au un talent deosebit de a se ține de obiectivele lor.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

Odată ce pun ochii pe premiu, nimic nu poate opri un Taur să își atingă obiectivele. Fie că este vorba de a alerga un maraton, de a merge la facultate sau de a învăța o limbă nouă, își vor investi toate eforturile pentru a ajunge la linia de sosire. Ei nu vor sări peste un antrenament, nu vor rata o întâlnire cu Duolingo, nu vor uita să se înscrie la cursuri – sau nu vor rămâne fără energie pe drum.

Taurul, un semn de pământ, este renumit pentru statornicia și fiabilitatea sa. Guvernat de Venus, Taurii au o înțelegere clară a dorințelor lor și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a le obține.

În timp ce alte semne ar putea renunța atunci când nu sunt imediat cei mai buni la ceva, un Taur va lăsa ca acest lucru să îi stimuleze să continue.

Persistența lor este dublată de o etică a muncii impresionantă care refuză să se clatine, chiar și în fața provocărilor. „Odată ce un Taur își stabilește un obiectiv, trasează un curs constant către acesta, dând dovadă de o anduranță și o răbdare remarcabile.” Verifică-i peste șase luni pentru a vedea unde sunt și vei fi uimit de progresul lor.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Dacă un Capricorn visează să conducă o companie, să urce pe scara ierarhică sau să-și înceapă propria afacere, va fi doar o chestiune de timp până când numele său va fi scris pe o clădire. Acest semn de pământ știe că lucrurile mari nu se întâmplă peste noapte și de aceea sunt dispuși să depună săptămânile, lunile sau chiar anii de efort necesari pentru a vedea rezultatele.

Capricornii sunt întruchiparea perseverenței. Guvernați de Saturn, ei posedă un puternic simț al disciplinei și al responsabilității. Și sunt, de asemenea, motivați de lucruri precum succesul, banii și statutul. Acestea sunt luminile călăuzitoare care îi trezesc dimineața.

Dacă un Capricorn începe să își piardă avântul, tot ce trebuie să facă este să intre pe Zillow pentru a-și vedea casa visurilor sale sau să acceseze un site de călătorii pentru a-și vedea vacanța ideală și, pur și simplu, va fi din nou plin de energie și de avânt. Un Capricorn va întocmi un plan, va stabili etape clare, pas cu pas, pe care să le atingă și va rămâne concentrat cu laser asupra obiectivului său până când acesta este atins.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Scorpionii sunt persoane intense, pasionale, conduse de dorința lor de a crește, de a se schimba și de a se transforma, guvernată de Pluton- și asta înseamnă că adoră un obiectiv. Odată ce un Scorpion are o idee în cap, fie că învață un instrument, scrie o carte sau se mută într-un oraș nou, nu se va opri până nu se întâmplă.

Potrivit lui Wang, acest semn de apă își va folosi pasiunea naturală, gândirea strategică și ingeniozitatea pentru a depăși orice obstacol care le stă în cale. Fiecare blocaj nu va face decât să le sporească dorința de a-și îndeplini visul, mai ales dacă simt că au ceva de demonstrat, chiar dacă este doar față de ei înșiși.

Intensitatea lor emoțională le alimentează ambițiile, făcându-i de neoprit în goana lor după succes. Doamne ferește ca cineva să sugereze că nu vor reuși, deoarece acest lucru nu va face decât să-i facă pe Scorpioni mai puternici. Motivați de sentimente, loialitatea și dăruirea Scorpionilor sunt de neegalat atunci când emoțiile lor sunt cu adevărat implicate.

După ce Asociaţia Producătorilor de Conserve a tras alarma, ANSA ar putea interzice importul sucurilor din Ucraina
Articolul anterior
Codul galben de îngheț la suprafața solului a fost prelungit
Articolul următor