fghjhgfd

Cum a ajuns un avion cu americani care mergea spre San Francisco să devieze de la rută și să aterizeze în Rusia
Un avion al companiei Air India care zbura de la New Delhi la San Francisco a fost nevoit să devieze de la rută şi să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Extremul Orient rus, după ce a avut o problemă tehnică la unul dintre motoare, a anunţat compania aeriană. Incidentul a adus în centrul atenţiei tensiunile din industria aeronautică în legătură cu spaţiul aerian rusesc şi a intervenit la doar o zi după ce şeful unei importante companii americane prezisese un scenariu aproape identic, relatează Reuters, conform Hotnews.

Devierea avionului Boeing 777 vine pe fondul unei dezbateri globale privind utilizarea spaţiului aerian rusesc de către unii transportatori, şeful companiei americane United Airlines avertizând luni asupra pericolelor pe care le presupune aterizarea forţată în Rusia a unui avion cu cetăţeni americani la bord.
Celor 216 pasageri şi 16 membri ai echipajului aflaţi la bord li s-a oferit sprijin la sol şi au fost cazaţi local pentru o noapte, a precizat Air India. Însă, având în vedere limitările de infrastructură de pe aeroportul Magadan, pasagerii au fost mutaţi în spaţii de cazare improvizate.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat marţi că este „probabil” să existe americani la bord, având în vedere destinaţia planificată. „Am fost informaţi că un zbor cu destinaţia SUA a trebuit să aterizeze de urgenţă în Rusia şi continuăm să monitorizăm îndeaproape această situaţie”, a declarat Patel.
„Sunt mulţi oameni nervoşi aici”
Un pasager a declarat pentru televiziunea indiană NDTV că în avion se aflau mulţi cetăţeni americani care erau îngrijoraţi, având în vedere tensiunea dintre Rusia şi Statele Unite. „Sunt mulţi oameni nervoşi aici”, a spus pasagerul.
Air India a precizat că nu poate da detalii despre pasageri, dar că face toate eforturile şi cooperează pentru a se asigura că pasagerii ajung în siguranţă la destinaţie cât mai curând posibil.
Pasagerii furioşi au apelat la Twitter pentru a se plânge de aprovizionarea inadecvată cu mâncare şi despre locul lor de cazare, despre care au spus că arată ca o şcoală. Un utilizator a spus că mamei sale i s-a dat marţi ceai, pâine şi nişte orez, dar ulterior nu l-a mai contactat, deoarece dorea să îşi salveze bateria telefonului şi exista o singură priză de curent.
Air India a precizat că nu are personal în Rusia şi că sprijinul oferit pasagerilor a fost „cel mai bun posibil în aceste circumstanţe neobişnuite”.
La rândul său, autoritatea aviatică din Rusia a declarat că verifică starea tehnică a avionului după aterizarea pe aeroportul Magadan – oraş porturar de la Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus – şi că a dat permisiunea ca un zbor alternativ să aterizeze acolo miercuri, la ora 03.00 GMT (6.00, ora României).
Într-adevăr, Air India a trimis miercuri o aeronavă pentru a prelua pasagerii.
Cum poate fi reparat avionul în Rusia?
Devierea aeronavei a ridicat semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care avionul în valoare de 200 de milioane de dolari, construit în SUA, ale cărui motoare sunt fabricate de General Electric, ar putea fi reparat în contextul sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană asupra exporturilor de piese de schimb pentru aviaţie către Rusia.
„Acel avion trebuie reparat, la bord sune mecanici”, a declarat reporterilor ministrul indian al aviaţiei civile, Jyotiraditya Scindia, referindu-se la zborul care urma să plece pentru a prelua pasagerii blocaţi. „Nu ştiu cât timp va dura repararea acelui avion, dar pasagerii vor fi duşi la destinaţia finală”, a spus oficialul indian.
O sursă de la aeroportul din Magadan a declarat pentru Reuters că inginerii Air India care urmau să ajungă în Rusia cu avionul de rezervă vor aduce cu ei piese de schimb.

Muzeul Luvru găzduieşte opere de artă ucrainene pentru a le salva de invazia rusă
Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă, inclusiv preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Laurence des Cars.

„De la începutul războiului, ca şi alte instituţii muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum să ne sprijinim colegii ucraineni. În toamnă, confruntaţi cu intensitatea conflictului, ne-am hotărât asupra acestei salvari”, a declarat Laurence des Cars pentru agenția de presă AFP, confirmând informaţii din ziarul francez Le Monde, relatează News.ro.
„Este un lucru mărunt într-un ocean de tristeţe şi dezolare, dar este un simbol”, a adăugat ea, conştientă de importanţa „salvării acestei moşteniri de o mie de ani în inima Europei şi de necesitatea de a o transmite mai departe”.
Printre aceste lucrări, a căror evacuare a fost dirijată de cel mai mare muzeu din lume, se află cinci icoane bizantine de la Muzeul Bohdan şi Varvara Khanenko, Muzeul Naţional de Arte din Kiev. Acestea vor fi expuse publicului din 14 iunie până pe 6 noiembrie, a declarat Laurence des Cars pentru AFP.
Alte 11 lucrări, „dintre cele mai emblematice şi fragile” ale muzeului ucrainean, selectate pentru colaborare ştiinţifică privind restaurarea lucrărilor de la Luvru, vor fi adăpostite în depozite, a detaliat Luvru.
Sute de situri culturale din Ucraina au fost avariate de război
La sfârşitul lunii octombrie 2022, Laurence des Cars a primit vizita unei delegaţii ucrainene, inclusiv pe directorul muzeului Khanenko, în momentul în care UNESCO a identificat 240 de situri avariate de război. Inventarul Ministerului Culturii din Ucraina a raportat atunci 468 de situri culturale avariate sau distruse, inclusiv 35 de muzee.
O rachetă a căzut la începutul lunii octombrie lângă Muzeul Khanenko, explodându-i ferestrele. Cu excepţia picturilor mari, majoritatea operelor de artă au fost „mutate în depozite, unde sunt supuse variaţiilor de temperatură şi întreruperilor, care îi îngrijorează pe omologii noştri”, a spus Laurence de la Cars.
Operaţiunea de salvare a celor 16 lucrări selectate, susţinută financiar de Alianţa Internaţională pentru Protecţia Patrimoniului în Zonele de Conflict, a fost înregistrată oficial în cadrul unei vizite în Ucraina a ministrului Culturii, Rima Abdul Malak, în februarie, iar lucrările au fost escortate militar, prin Polonia şi Germania, la începutul lunii mai.
Intitulată „Aux origines de l’image sacrée”, expoziţia de icoane bizantine va prefigura deschiderea în 2027 a unui nou Departament de Arte Bizantine şi Creştinismului Răsăritean.

Moscova atacă Moldova în legătură cu decizia privind Ziua Victoriei
Decizia autorităților de a redenumi Ziua Victoriei în ”Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, precum și mutarea sărbătorii pe data de 8 mai vor duce la o confruntare în societate. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, care a lansat, din nou, amenințări la adresa autorităților de la Chișinău.

”Tentativa de a șterge din memorie această zi sfântă pentru majoritatea cetățenilor R. Moldova a provocat nemulțumire în societate. Sub presiunile societății, pe 5 iunie au fost implementate amendamente cu privire la redenumirea în ”Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”. De ce fac acest lucru autoritățile R. Moldova? De ce să iei o decizie care va provoca ceartă în societate? E cel mai grav când oamenii se vor porni unul împotriva altuia. Ar proceda astfel un om căruia îi pasă de cetățenii țării sale? Niciodată! Este o conducere fake a R. Moldova, sunt oameni care doar se prefac că sunt conducerea țării, dar în realitate sunt promotorii intereselor altor țări”, a declarat Zaharova.
Amintim că, acum câteva săptămâni, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la ”Ziua Victoriei”. Potrivit proiectului, ”Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, urma să fie înlocuită cu ”Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, comemorată pe 8 mai, transmite Deschide.md.
Ulterior, deputații PAS au înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care vor stabili că ziua de 8 mai va fi declarata ”Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”.
Aceasta a mai acuzat Chișinăul că depune eforturi să arate apartenența la Occident, iar ”poporul R. Moldova protestează tot mai mult față de această politică”.
”Constatăm că lucrurile se mișcă spre o confruntare deschisă între conducerea țării, care duce o politică deschisă de apropiere de Occident în defavoarea relațiilor tradiționale cu țările CSI, și majoritatea populației R. Moldova, care nu susține acest curs. Nu pentru că este un anumit curs politic, ci pentru că reprezintă o distrugere a relației cu țările CSI, care contravine intereselor majorității populației. De aceea, tot ce e legat de identitatea R. Moldova și a poporului său, culturii, tradițiilor, adevărului istoric, tot ce este atât de important pentru poporul R. Moldova trebuie să fie distrus. Și ei distrug sistematic identitatea Moldovei ca popor și națiune”, a notat portavocea MID-ului rus.
Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău s-ar ascunde după termenul de integrare europeană, când, de fapt, ceea ce se întâmplă în R. Moldova ar reprezenta o ”euro-nimicire și euro-asimilare”. Zaharova a criticat și inițiativa președintelui Maia Sandu privind crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei ”PATRIOT”.
”Autoritățile nu ascund că este vorba anume despre propaganda rusă, de care, potrivit lor, trebuie apărați cetățenii moldoveni. Cetățenii moldoveni deja au fost apărați de limba moldovenească. Zilele trecute au încercat să-i apere de Sărbătoarea Victoriei. Cetățenii moldoveni sunt apărați practic de tot, de lucru, de bani, de relațiile cu frații, surorile și rudele din aceeași Rusie, acum au decis să-i apere și de propagandă. Instrumentul, botezat deja de oameni drept Ministerul Adevărului, va avea scopul să curețe spațiul mediatic de orice părere diferită de cea oficială, de integrarea europeană”, a spus Zaharova.