Imagini cu puternic impact emoțional! Ultimele minute din viața interpretului rus Iuri Șatunov

Ultimele minute din viața renumitului interpret rus, Iuri Șatunov, au fost surprinse de o cameră de supraveghere. El a fost adus la spital de trei prieteni, scrie timpul.md.

Potrivit canalului de Telegram SHOT, prietenii lui Iuri Șatunov îl duc în spitalul din satul Rastunovo. Acolo ei stau aproximativ 10 minute. Cântărețul este transferat în ambulanță și îl transportează la spitalul Domodedovo. Sunt aproximativ 20 de minute cu mașina.

Pe drum, din nefericire, cântărețului rus i s-a oprit inima.

Euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Cum ar putea fi afectată economia Moldovei

Euro a coborât marți, 5 iulie, pe piețele externe, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul. Deprecierea euro este consecința crizei energetice, a războiului din Ucraina, dar și a previziunii nefavorabile pentru perioada următoare, spun experții.

MOLDPRES News Agency - Euro to get more expensive against Moldovan leu

Impactul asupra economiei R. Moldova va fi, mai degrabă, unul negativ, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, transmite zdg.md.

Pe de altă parte, Alexandru Fală, director de program „Sectorul monetar și modelare economică” din cadrul Expert-Grup, consideră că aprecierea leului în raport cu euro ar putea diminua presiunile inflaționiste.

Banca Națională a R. Moldova a stabilit pentru miercuri, 6 iulie, un curs oficial de 19,71 de lei pentru un euro și 19,14 lei pentru un dolar.

Având în vedere că cea mai mare parte a exporturilor din R. Moldova sunt spre UE, deprecierea monedei euro, în condițiile în care avem un curs intern stabil, duce la scumpirea exporturilor și ieftinirea importurilor, menționează Gîrbu.

„Impactul asupra economiei naționale nu este tocmai bun. Este mai degrabă negativ pentru că nu stimulează dezvoltarea economică internă, producția. Tot ce importăm ar deveni din ce în ce mai ieftin, dar exportăm în pierdere. Dacă nu încurajăm producția, consumatorii nu vor înregistra creșteri salariale. Chiar dacă ne bucurăm, în prima instanță, că importurile devin mai ieftine, în termen mediu și lung ne-ar putea costa mai scump”, afirmă Viorel Gîrbu.

De cealaltă parte, directorul de program „Sectorul monetar și modelare economică” din cadrul Expert-Grup, Alexandru Fală, consideră că scăderea euro va tempera creșterea prețurilor din R. Moldova.

„Deprecierea euro este pozitivă din perspectiva bunurilor de import. Aprecierea leului față de euro creează o situație care ne avantajează parțial. Având în vedere creșterea prețurilor produselor importate, deprecierea monedei ar putea să fie un factor care mai temperează inflația. Totuși, persoanele sau familiile care obțin remiteri în euro ar putea fi defavorizate”, susține Alexandru Fală.

Strada din Chișinău care va purta numele poetului Dumitru Matcovschi

În curând, una din străzile Chișinăului va purta numele poetului și academicianului Dumitru Matcovschi. Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău a dat aviz favorabil proiectului „Cu privire la atribuirea denumirii unei porțiuni din șoseaua Hâncești în memoria marelui poet, academician Dumitru Matcovschi”.

Una din străzile Chișinăului va purta numele poetului Dumitru Matcovschi

Este vorba despre porțiunea ce începe de la intersecția străzii Vasile Alecsandri și Alexei Mateevici până la compania Teleradio-Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de consilierul municipal Corneliu Pântea, transmite deschide.md.

Potrivit consilierului, solicitarea privind atribuirea numelui marelui poet pentru porțiunea de șosea sus-menționată a fost făcută încă în 2020.

„În curând, una din străzile Chișinăului va purta numele poetului și academicianului Dumitru Matcovschi. După mai multe încercări (solicitarea a fost depusă către Primăria Chișinău încă în anul 2020), astăzi, Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău a dat aviz favorabil proiectului «Cu privire la atribuirea denumirii unei porțiuni din șoseaua Hâncești (începând cu intersecția str. Vasile Alecsandri și Alexei Mateevici până la Televiziune) în memoria marelui poet, academician Dumitru Matcovschi»”, scrie Pântea pe Facebook.

Potrivit consilierului, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF) a elaborat Planul de amplasare a segmentului arterei de circulație. Aceasta a fost penultima etapă în vederea realizării proiectului, iar ultima etapă se va realiza la una din ședințele Consiliului Municipal Chișinău din toamna acestui an.

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi a murit pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani. El şi-a început activitatea în publicistică în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este recunoscut drept un simbol al Mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an, el a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. 

În 1997 s-a învrednicit de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 a devenit cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. 

Este cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Știinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chișinău.

Pe 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.

Unitate militară formată din cetățeni ruși luptă împotriva lui Putin în Ucraina. Cine sunt ei!

Ținând o pușcă de asalt cu ambele mâini, femeia mascată a îndemnat trupele Kremlinului să jure loialitate unei unități militare ucrainene formate din cetățeni ruși, scrie The Times într-un reportaj.

Cine sunt rușii care luptă împotriva lui Putin în Ucraina: Sunt aici să mă răzbun

„Trebuie să oprim războiul împreună și să aducem adevărată libertate Rusiei”, a spus femeia anonimă într-un scurt videoclip care a fost postat online zilele trecute. „Regimul Putin trebuie răsturnat. Nu mai tolerați tiranul. Alăturați-vă legiunii noastre”, transmite Tvr.ro.

Legiunea „Libertatea Rusiei” a fost formată în Ucraina în martie și se crede că are în rândurile sale sute de cetățeni ruși și bieloruși, inclusiv câteva trupe ruse care au schimbat deja tabăra.

Femeia a spus că a fugit în Ucraina în mai, după ce soțul ei, un sergent rus, a fost ucis din cauza refuzului său de a-și conduce oamenii „la măcel”. Ea a precizat că bărbatul a fost împușcat mortal de forțele loiale lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei. „Sunt aici să mă răzbun.”

Văduva a primit numele de cod „Prima”, deoarece era singura femeie din unitate când s-a înscris. Printre luptătorii legiunii se numără și Igor Volobuev, care a fost vicepreședinte la Gazprombank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia.

Volobuev, în vârstă de 50 de ani, s-a născut în Ucraina, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Moscova. „Am venit aici să-mi apăr patria”, a spus el recent. De asemenea, se crede că legiunea este responsabilă de aproximativ o duzină de atacuri incendiare asupra centrelor de recrutare militară din Rusia.

Tatăl unuia dintre conscrișii care au murit în doborârea crucișătorului „Moskva” în aprilie este în drum spre Ucraina pentru a se alătura legiunii, potrivit unor surse. Informațiile nu au putut fi însă confirmate.

Trimiși la moarte sigură

Majoritatea membrilor legiunii își păstrează identitatea secretă din cauza temerilor față de familiile lor rămase în Rusia. Legiunea folosește steagul alb și albastru care a fost adoptat de protestatarii anti-război ruși. Este similar cu steagul oficial al Rusiei, dar cu banda roșie înlocuită cu una albă pentru a elimina orice asociere cu „regimul sângeros” de la Moscova.

Sondajele independente și de stat din Rusia spun că aproximativ 70% dintre ruși susțin ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” în Ucraina. Criticii susțin însă că este imposibilă o evaluare autentică a opiniei publice, deoarece mulți oameni se tem să admită că se opun războiului.

„Libertatea Rusiei” nu este singurul grup care recrutează pentru câmpurile de luptă din Ucraina. Deținuților ruși li se oferă libertatea și recompense financiare dacă se înscriu pentru a lupta în Ucraina într-un grup cunoscut de mercenari apropiat de Kremlin, susțin rudele acestora.

Deținuților din închisorile IK-7 Yablonevka și IK-6 Obukhovo din Sankt Petersburg li s-a spus că vor primi grațiere integrală și 200.000 de ruble (3.145 de euro) dacă vor fi de acord să se alăture Grupului Wagner.

Cei care se înscriu vor fi dislocați în Ucraina timp de șase luni, potrivit informațiilor iStories, un site de jurnalism de investigație care a fost interzis de Kremlin.

Familiile deținuților care pier în Ucraina vor primi 5 milioane de ruble (78.640 de euro) drept despăgubire.

Cel puțin 40 de pușcăriași ar fi acceptat propunerea de-a presta servicii de mercenariat.

„La început li s-a spus că vor fi luați în considerare doar cei care au servit sau au luptat [în armată]. Dar după câteva ore a devenit clar că puneau pe listă pe absolut pe oricine”, a spus o rudă. „Inițial, au spus că doar 20% se vor întoarce [vii]. Apoi, că «aproape nimeni nu se va întoarce»”.

Grupul Wagner este controlat de Evgheni Prigojin, un magnat cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, deoarece companiile sale au oferit servicii de catering Kremlinului.

Specialiștii internaționali combat miturile: Este Laserul periculos pentru piele și duce la cancer?
Articolul anterior
Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și R. Moldova cu 529 voturi
Articolul următor