Imagini desprinse din infern. Rușii au atacat cu muniție incendiară în Harkov

Armata rusă a folosit din nou muniție incendiară împotriva ucrainenilor din estul țării. Imagini desprinse parcă din infern au fost filmate pe 26 mai de această dată în Harkov. Astfel de muniții au rolul de a distruge soldați și echipamentele inamice, atât prin lovituri directe, cât și prin crearea de incendii masive.

Rușii au atacat în această săptămână cu muniție incendiară poziții ale forțelor ucrainene din Harkov. Nu este clar dacă atacul a vizat și zone civile. Două clipuri postate pe rețelele de socializare arată momentul lansării proiectilelor și cel în care acestea cad peste ținte.

Scenele au strâns câteva milioane de vizualizări doar pe Twitter.  ”Aproape frumos, dacă nu ar fi atât de înfiorător”,  ”Ce mod teribil de a muri!”,  ”Devine atât de greu de urmărit. Mă simt atât de trist să văd această suferință” sunt câteva dintre comentariile celor care au urmărit imaginile. Mulți au crezut că este vorba despre fosfor alb.

Este vorba de proiectile incendiare 9M22S de 122 mm. Elementele incendiare conțin termit, o compoziție pirotehnică, de pulbere metalică și oxid de metal. Arde la până la 3.500 de grade Celsius.  Nu poate fi stinsă cu ușurință, nici măcar cu apă. Fiecare element are un timp de ardere de minim 2 minute.

Video înfiorător:

A fost folosit în bombe incendiare încă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Germanii au fost pionieri în utilizarea munițiilor incendiare împotriva orașelor britanice, cum ar fi Coventry, în timp ce Aliații au folosit bombe termice pentru a distruge orașele din Germania și Japonia, ucigând sute de mii de oameni. Par asemănătoare cu munițiile cu fosfor alb, dar sunt diferite. Strategia este una similară însă: atac nediscriminatoriu, mai ales că proiectilele cu care sunt lansate de pe sisteme Grad nu au precizie. 

Sunt interzise atacurile cu muniții incendiare?

În 1980 a fost convenit un protocol internațional, intrat în vigoare din 1983, care interzice utilizarea proiectilelor incendiare aruncate din aer împotriva țintelor civile. Armele incendiare lansate de la sol sunt permise dacă ținta militară este ”în mod clar separată de concentrația de civili și sunt luate toate măsurile de precauție posibile” pentru a evita rănirea civililor și a bunurilor civile.

Efectul asupra țintei este devastator. Se lipește de tine, nu poate fi stins și 5g este suficient pentru a anihila o persoană. Termitul poate topi oțelul. Distruge structurile și provoacă arsuri chinuitoare și afectează respirația, potrivit Human Rights Watch. Organizația  a făcut presiuni ani de zile pentru ca astfel de arme să fie interzise definitiv. Din nefericire, Rusia s-a opus și a continuat să folosească muniția incendiară, inclusiv în Siria. 

Nu este pentru prima dată când rușii folosesc muniții incendiare în războiul declanșat pe 24 februarie în Ucraina. În urmă cu cîteva săptămâni armata rusă a lansat muniție incendiară împotriva luptătorilor baricadați în oțelăria Azovstal. Un alt atac asemănător a fost documentat pe 5 mai la Mariinka, estul Ucrainei, și altul pe 12 mai la Popasna.

sursa

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion. Imaginile surprinse de un pasager
Articolul anterior
Chinezii se tem de sateliții lui Elon Musk. Spun că este nevoie de soluții pentru distrugerea lor
Articolul următor