Imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame din Paris. Cum arăta până la incendiul devastator!

Notre-Dame de Paris este o catedrală de artă cu o istorie de peste 850 de ani. Un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

separator
Franța e în doliu. Arde Catedrala Notre Dame din Paris! Turla și acoperișul s-au prăbușit

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan, şi a durat până în 1345. Catedrala Notre-Dame, construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, „inima Parisului” sau „Doamna noastră în alb”, aşa cum o mai numesc francezii, reprezintă „simbol al păcii” şi înseamnă totodată „toată istoria şi cultura Franţei”.

Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franţei la data de 2 decembrie 1804. Cele două Războaie nu au afectat monumentul.

Interiorul, impozant, copleşitor, se înălţa pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 de metri înălţime. Până la 10.000 de persoane încap în interior. Statui, picturi şi obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului.

Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea. Intrarea în cel mai vizitat monument al Franţei se face prin trei porţi bogat ornamentate. Faţada dantelată prezintă două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare.

Acest monument spiritual şi cultural a inspirit numeroşi artişti. În 1831, Victor Hugo a publicat romanul său “Notre-Dame de Paris” care va fi un mare succes. În 1844, guvernul regelui Louis-Philippe 1 decide restaurarea Catedralei din Paris şi construirea unei sacristii.

Catedrala era în curs de restaurare de mai multe luni, în special pentru curăţare, după ce a fost înnegrită din cauza poluării. Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual.      

sursa

Au apărut primele imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame. Altarul și crucea sunt întregi
Articolul anterior
Care este cauza incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame
Articolul următor
Alte articole interesante