Imagini din satelit. Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. S-a rupt în bucăți și se topește

A-68, considerat cel mai mare ghețar din lume, nu mai există. Potrivit imaginilor din sateli, A-68 s-a rupt în bucăți și se topește, scrie BBC.

Cunoscut sub numele A-68, cel mai mare ghețar din lume, acoperea 6.000 de kilometri pătrați, un sfert din suprafața Țării Galilor, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în 2017.

Ghețarul s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mișcat deloc, însă în 2020, oamenii de știință au observat că masivul bloc de gheață se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Însă, valurile, apele calde și temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic au dus la topirea ghețarului. Pur și simplu, A-68 s-a rupt în fragmente mai mici.

„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. „Este incredibil de flexibil și fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți și apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor”.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Potriviti tuturor studiilor, gheaţa din Antarctica conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 200 de picioare (aproape 7 metri), potrivit organizaţiei.

sursa

Google Earth arată cum s-a schimbat planeta Pământ în ultimii 37 de ani
Articolul anterior
Singapore sărbătoreşte două săptămâni fără niciun caz de Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante