Imagini filmate în interiorul unei secții de reanimare din Chișinău

Ce înseamnă pentru unii pacienți să lupte pentru viață? Cum își desfășoară activitatea medicii aflați în prima linie de luptă cu boala? Virusul Covid-19 le-a dat o lecție atât oamenilor, cât și medicilor care salvează vieți. Acum, e totul altfel.

separator
Reporterul Dumitru Garcaliuc de la Jurnal TV a reușit să vadă din interior ce înseamnă să lupți pentru viață. Este pentru prima oară, de la începutul pandemiei, când un jurnalist pășește pragul Secției reanimare.

Înainte de a intra în interior, medicii au întrebat de câteva ori dacă echipa de filmare nu s-a răzgândit și insistă să afle totul din prima sursă. În scurt timp a urmat echiparea: mai întâi botoșii, apoi costumul special, trei perechi de mănuși, masca, căciulița și ochelarii. Înainte e ”zona roșie”!

În lupta pe care o duc nu se mai între-văd sorți de izbândă. Medicii și asistenții fac tot posibilul ca starea acestor pacienți să nu să se deterioreze și mai mult. Bolnavii se chinuie la fiecare respirație. Sunt intubați, li se administrează multe medicamente, sunt conectați la multe aparate complexe, dar uneori nici asta nu este de ajuns.

Geamurile sunt deschise pentru o aerisire mai bună, dar respiri tot mai greu când vezi oameni neajutorați. Unii pacienți sunt culcați pe burtă. Medicii spun că această poziție ajută la oxigenarea plămânilor.

Dacă nu are efect, pacientul este transferat la respirație artificială. Pentru asta, în hol stă mereu pregătit un aparat.

Medicul reanimatolog Ivan Câvârjic nu și-a văzut cei doi copii mai bine de o lună.

Din sunt și vești bune. În lume, mortalitatea la un pacient intubat este de la 88 până la 96 la sută. Recent a fost externat primul, care a fost ţinut în viaţă timp de patru zile datorită aparatelor de ventilare. Este vorba de un polițist de frontieră, de 30 de ani. Alexandru nu-şi explică cum a reuşit să scape de boală și le mulţumeşte medicilor, care nu l-au lăsat singur.  

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a apărut în public după 20 de zile de absență
Articolul anterior
1.665 de moldoveni au revenit acasă. Un călător a fost luat cu ambulanța
Articolul următor
Alte articole interesante