Imagini impresionante pe traseul cortegiului funerar al Reginei Elisabeta a II-a. De la Balmoral la Edinburgh, mii de oameni au ieșit pentru un ultim omagiu

Mii de persoane s-au reunit duminică în tăcere pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a, pe traseul de la Balmoral la Edinburgh, în timp ce cortegiul funerar a traversat lent – o călătorie cu durata a şase ore – ţinuturile scoţiene pe care suverana le iubea atât de mult, relatează Agerpres citând agenția France-Presse.

Sicriul a fost mai întâi scos din sala de ceremonii a castelului şi adus până la dric de şase pădurari de pe domeniu. Au fost ultimele momente petrecute în reşedinţa Balmoral, una dintre preferatele reginei Elisabeta a II-a, unde suverana obişnuia să petreacă o parte din vară.

La ora locală 10:00, sicriul din stejar a ieşit pe porţile reşedinţei. Deasupra sicriului se află steagul regal scoţian şi o coroană din flori albe, dalii şi sângele voinicului, provenind din grădinile domeniul Balmoral.

Cortegiul, alcătuit din şapte autovehicule, a trecut lent prin dreptul buchetelor depuse în faţa porţilor domeniului.

Joi, imediat după aflarea morţii suveranei, care a fost foarte iubită în ţara sa, localnicii au venit să-i aducă un ultim omagiu. Li s-au alăturat şi alte persoane venite din întreaga Scoţie şi nu numai.

„A trebuit să vin la Balmoral” pentru a-i aduce un omagiu reginei, a declarat Mark Lindley-Highfield, un cadru universitar de 47 de ani care locuieşte la Inverness, la o distanţă de aproape două ore de Balmoral. A venit îmbrăcat în ţinută de doliu, frac şi joben.

„Este singura regină pe care o voi cunoaşte în viaţa mea”, a explicat Nia Gray-Wannell, un cercetător, rezident în localitatea învecinată Ballater.

Ballater a fost prima localitate traversată de cortegiu. Sute de persoane s-au aşezat de-a lungul străzii principale, mulţi dintre ei în haine negre. Clericii, dintre care unii s-au înclinat la trecerea cortegiului, şi autorităţile locale în ţinute tradiţionale scoţiene s-au aşezat în faţa bisericii. Câteva flori au fost aruncate la trecerea sicriului.

S-au succeda apoi alte localităţi. La Banchory au izbucnit aplauze, iar o femeie emoţionată a izbucnit în plâns.

Dricul face o călătorie de aproape 300 de kilometri prin ţinuturile scoţiene înverzite. Va ajunge la palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a suveranei în Scoţia, la Edinburgh, în jurul orei locale 16:00 (18:00 ora României), unde va sta pe timpul nopţii.

Sicriul se va afla apoi timp de 24 de ore în catedrala St. Gilles, unde va avea loc un serviciu religios şi un priveghi. Marţi seară, sicriul reginei va fi transportat cu avionul la Londra.

Funeraliile suveranei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie.

sursa

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

La iarnă, pe unii cetățeni îi așteaptă facturi de 10-12 mii de lei la gaz
Articolul anterior
Kremlinul se laudă că atacă trupele ucrainene în Harkov și mii de persoane au fugit în Rusia în ultimele ore
Articolul următor