Imagini inedite cu planeta Jupiter publicate de NASA

Telescopul spațial James Webb al NASA a surprins noi imagini cu Jupiter, care vor ajuta oamenii de știință să ofere mai multe indicii despre viața planetei gigant.

jupiter - 1

„Sinceră să fiu, nu ne așteptam să fie atât de bune (imaginile – n.red.)”, a declarat astronomul planetar Imke de Pater, profesor emerit al Universității California, Berkeley. De Pater a condus observațiile lui Jupiter împreună cu Thierry Fouchet, profesor la Observatorul din Paris, în cadrul unei colaborări internaționale pentru programul științific Early Release Science al lui Webb.

„Este cu adevărat remarcabil faptul că putem vedea detalii despre Jupiter împreună cu inelele sale, sateliții săi mici și chiar galaxii într-o singură imagine”, a spus ea, conform NASA.

Cele două imagini provin de la Camera cu infraroșu apropiat (NIRCam) a observatorului, care are trei filtre specializate în infraroșu care prezintă detalii ale planetei. Deoarece lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, ea a fost cartografiată în spectrul vizibil. În general, cele mai mari lungimi de undă apar mai roșii, iar cele mai scurte lungimi de undă sunt prezentate mai albastre.

Oamenii de știință au colaborat cu Judy Schmidt, astronom amator, pentru a transpune datele Webb în imagini.

Într-o imagine cu Jupiter, creată din mai multe cadre provenite de la telescopul spațial Webb, aurorele se extind la altitudini mari deasupra polului nordic, dar și deasupra polului sudic.

Aurorele strălucesc într-un filtru care este cartografiat în culori mai roșii, care evidențiază și lumina reflectată de norii inferiori și de ceața superioară. Un filtru diferit, cartografiat pe galben și verde, arată ceața din jurul polilor nordic și sudic. Un al treilea filtru, cel pe albastru, pune în evidență lumina reflectată de un nor principal.

Marea Pată Roșie, celebra furtună care este atât de mare încât ar putea înghiți Pământul, apare albă în aceste imagini, la fel ca și alți nori, deoarece aceștia reflectă o mare cantitate de lumină solară.

„Luminozitatea de aici indică o altitudine mare – deci Marea Pată Roșie are ceață de mare altitudine, la fel ca și regiunea ecuatorială”, a declarat Heidi Hammel, cercetător în cadrul proiectului și și vicepreședinte al Association of Universities for Research in Astronomy (AURA).

„Numeroasele ‚pete’ și ‚dungi’ albe și strălucitoare sunt probabil vârfuri de nori de foarte mare altitudine ale unor furtuni convective condensate”, a punctat ea, adăugând că panglicile întunecate de la nord de regiunea ecuatorială au o acoperire noroasă redusă.

sursa

Una dintre cele mai sexy cântărețe, de nerecunoscut fără machiajele stridente și fără peruci

Îi place să iasă în evidență, să poarte ținute extravagante și sexy, peruci multicolore și să se machieze strident. Însă, în timpul liber, Cardi B renunță la această “fațadă” de divă și arată ca o femeie obișnuită, scrie perfecte.ro.

Nici cei mai fideli fani nu au recunoscut-o pe Cardi B la cea mai recentă apariție în public. Cea mai în voga rapperiță a mers la shopping nemachiată, cu părul prins într-o coadă la spate și îmbrăcată modest. Paparazzii însă au fost vigilenți și au fotografiat-o alături de soțul ei, Offset. 

Nu este pentru prima oară când Cardi B este surprinsă în astfel de ipostaze. Pe cât îi place să fie de extravagantă pe scenă și pe covorul roșu, pe atât îi place și simplitatea și naturalețea în timpul liber.

În ciuda ținutelor ei controversate, Cardi B este una din artistele preferate ale marilor designeri, care adesea o îmbracă cu creațiile lor de zeci de mii de euro.

Din dorința de a arăta cât mai bine, rapperita a apelat de-a lungul anilor la diverse operații estetice, pe care le-a și recunoscut, de altfel. Anul trecut Cardi B a dezvăluit că și-a scos 95% din fillerele cu biopolimeri pe care le avea în posterior, pe motive de sănătate. În anumite țări, această substanță este interzisă, fiind periculoasă, cu efecte adverse serioase.

„În august m-am operat și mi-am îndepărtat 95% din biopolimeri… dacă nu știi ce sunt, sunt niște injecții. A fost un proces cu adevărat nebun”, a spus Cardi într-un videoclip live pe Instagram.

Artista a spus că a simțit presiunea de a avea forme mai rotunde și mai apetisante, așa că a recurs la operații estetice. Însă, rapperița le avertizează pe fanele ei care vor un posterior brazilian că procedura poate fi una periculoasă.

“Dacă ești tânără și câteodată ți se pare că ești prea slabă și că nu ai un posterior prea bombat… nu îți face injecții cu biopolimeri! Dacă vreți un lifting brazilian al fundului, asigurați-vă că vă ies analizele de sânge bine. Dacă aveți diabet sau analizele nu sunt bune, nu o faceți”, a spus Cardi B.

Emilian Crețu, o nouă parodie la adresa Tanyei Vander: ”Nu fac NIMIC nimănui pe gratis!”

Actorul și parodistul Emilian Crețu a publicat un nou video în care o parodiază pe influencerița Tany Vander.

De această dată, actorul s-a amuzat de declarațiile vloggeriței în care spunea că ”nu face nimic nimănui gratis”.

”Sunt unica mare artistă, femeie, mamă, soție, influenceriță ”prăfuită” care se repectă în această țară. Pentru că eu niciodată nu voi merge la o televiziune gratis. Eu mă respect și vă îndemn și pe voi! Eu nici măcar soțului ”nu-i dau” dacă nu mă plătește!”, spune actorul în parodia lui.

Vedeți AICI video lui Emilian Crețu.

Adio, ”Kniga jalob”! R. Moldova renunță la Registrul de reclamații, o altă moștenire sovietică

Registrul de reclamații, cunoscut ca „Kniga jalob”, va fi exclus din activitatea companiilor din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, scrie deschide.md.

O să eliminăm registrul de reclamații în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. „Kniga jalob” este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, a scris Alaiba într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului Economiei, în prezent acest registru este o simplă formalitate.

Conform legii, precum explică ministrul Economiei, acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistică” și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale. Potrivit lui Dumitru Alaiba, Europa a renunțat demult la o asemenea „practică învechită”. Totodată, acesta afirmă că nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor.

Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea. Antreprenorii să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor”, a menționat ministrul Economiei.

Pe parcursul anului precedent, au fost depuse 86 de petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații.

Iar eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, a remarcat Dumitru Alaiba.

Dimineață de coșmar! Noi alerte cu bombă la Aeroport, Parlament și câteva centre comerciale
Articolul anterior
Motiv de mândrie pentru țara noastră! Sportivii moldoveni au obținut 13 medalii la Campionatul European de Haltere
Articolul următor