Imagini spectaculoase! Cum s-a văzut marea apropiere Saturn-Jupiter pe cerul înstelat

Saturn în stea, Jupiter în vârful stelei! Un fenomen spectaculos rar s-a observat ieri pe cerul înstelat, în mai multe colțuri ale lumii. În Moldova, fenomenul nu a putut fi văzut din cauza ceții și cerului înnorat. Acolo unde a fost vizibilă, imaginea a fost o revelație pentru urmăritori.

Planetele Jupiter și Saturn se „întâlnesc” la fiecare două decenii, însă conjuncția de ieri a fost una foarte rară: omenirea are șansa să vadă cum cele două planete se „suprapun”. Ele nu sunt apropiate din punct de vedere al distanței, însă unghiul din care pot fi văzute dă impresia unui astru dublu.

Privite cu ochiul liber, pe 21 decembrie, cele două planete au fost atât de apropiate una de alta încât au apărut pe cer ca o planetă dublă. Jupiter și Saturn, cele mai frumoase și spectaculoase planete pe care le putem vedea pe cer, au apărut practic în același câmp, iar sateliții acestora s-au „amestecau” unii cu alții”.

Imaginile de mai jos au fost realizate de meteorologul de serviciu de la statia de pe Vârful Omu. În poze se vede masivul Postavaru, din România.

Ultima astfel de mare apropiere dintre Jupiter și Saturn s-a întâmplat acum 400 de ani, pe vremea lui Galileo Galilei, în data de 16 iulie 1623.

Vladimir Zelenski: ,,O susțin pe Maia Sandu, ea știe. Îmi place Moldova cu un astfel de lider”
Articolul anterior
Peste 240 de lilieci s-au adăpostit într-un apartament din Capitală. Cum au ajuns acolo?
Articolul următor
Alte articole interesante