Imagini tulburătoare. Cocori morți pe un câmp din cauza pesticidelor

Cocorii au zburat mii de kilometri pornind din țările calde, pentru a ajunge în părțile noastre și a-și continua ciclul lor de dezvoltare. Dar ce au găsit la întoarcere? Câmpuri stropite cu pesticide, care i-au omorât.

separator

Această imagine greu de privit ar fi fost surprinsă în Zdralovi, Croaţia, în urmă cu câțiva ani. Totuși, se pare că agricultura o ia razna, e prea mare accesul la diverse chimicale, la ora actuală. Recent, am aflat că în sudul Moldovei, mai mullte gospodării au rămas fără albine, tot din cauza pesticidelor.sursa foto: Facebook

„Pleacă, Xi Jinping!”. Proteste de amploare în China, manifestațiile fără precedent au cuprins toată țara

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”, într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN, preluată de Digi24.

Protestele s-au intensificat după un incendiu mortal produs la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi. Furia a crescut după ce a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor distribuite pe reţelele sociale şi relatărilor martorilor.Videoclipuri difuzate pe scară largă pe reţelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul oraşului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morţii din incendiul din Xinjiang.

Mulţimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradiţional un protest simbolic împotriva cenzurii – şi a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziţi strigând ca liderul Chinei Xi Jinping să „demisioneze”. Mulţimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „nu vreau dictatură, vreau democraţie!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul naţional al Chinei şi The Internationale, un standard al mişcării socialiste, în timp ce ţin pancarte cu care protestează faţă de măsurile excepţional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Protestele au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la prestigioasa Universitate din Peking a declarat pentru CNN că, atunci când a ajuns la locul protestului, în jurul orei 1 dimineața, ora locală, erau aproximativ 100 de studenți, iar agenții de securitate încercau să acopere un slogan de protest pictat pe perete.

„Spune nu blocării, da libertății. Nu testului Covid, da mâncării”, scria cu vopsea roșie pe perete, reluând sloganul unui protest care a avut loc pe un pasaj din Beijing în octombrie, cu doar câteva zile înainte de o întâlnire cheie a Partidului Comunist la care Xi și-a asigurat un al treilea mandat în putere.

„Deschideți ochii și priviți lumea, politica zero-Covid este o minciună”, se arată în sloganul de protest de la Universitatea din Peking.

Studentul a spus că agenții de securitate au acoperit ulterior sloganul cu vopsea neagră.

Ulterior, studenții au fost dispersați de profesori și agenți de securitate.

În provincia estică Jiangsu, zeci de studenți de la Universitatea de Comunicații din China, Nanjing s-au adunat să-i plângă pe cei care au murit în incendiul din Xinjiang. Videoclipurile îi arată pe tineri ridicând foi de hârtie albă și telefoanele mobile luminând. Într-un videoclip, un oficial universitar îi avertiza pe studenții: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”.

„Si tu, la fel și țara”, i-a răspuns un student.

Vameșii au ridicat un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule

Un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule, transportate în lipsa actelor de proveniență legală, a fost depistat de Echipele Mobile ale Serviciului Vamal.

Cazul a fost înregistrat la 26 noiembrie, în apropiere de satul Grigoreuca.

Controlului vamal în linia a doua a fost supusă unitatea de transport de model Volkswagen Golf, condusă de un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani.

În rezultatul controlului, a fost depistat un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule, transportate în lipsa actelor de proveniență legală.

Blocaje la frontieră: Mii de ucraineni fug de beznă, frig și război

Rămași în beznă, în frig și sub amenințarea permanentă a bombelor lui Putin, ucrainenii încep din nou să plece către țările vecine. Numărul celor care vin în România crește de la o zi la alta.

Blocaje la frontieră: Mii de ucraineni fug de beznă, frig și război

În numai 24 de ore au intrat în țară aproape 8.300 de ucraineni, în condițiile în care trecerea frontierei e dificilă. Sistemele de la vamă sunt deseori blocate de pene de curent. Din același motiv, pe sensul de ieșire sunt cozi kilometrice de TIR-uri care așteaptă să treacă de controlul vamal, transmite Digi24.ro

Coloana de TIR-uri se întinde pe mai mult de 3 kilometri, la Isaccea, în județul Tulcea. Oficial, poliția de frontieră anunță un timp de așteptare de 90 de minute. Unii șoferi spun însă că stau de câteva zile.

Reporter: De câte zile stați?

Șofer: Șase! Cinci și mai stau încă una.

Bacurile care duc peste Dunăre camioane se întorc din Ucraina pline cu refugiați. Oamenii pleacă speriați de perspectiva de a petrece o iarnă în frig, fără lumină și apă în locuințe.

Tatiana: E o problemă mare! Nu avem curent de două zile. Nu avem curent, nu avem apă. 

Reporter: Unde mergi?

Tatiana: Tulcea.

Reporter: Vrei să stai acolo?

Tatiana: Da!

Alexandra: „Am avut curent doar patru ore în ultimele două zile. Am un bebeluș de 9 luni și am luat-o pe mama, pe bebeluș și mergem în Bulgaria. Fără curent, fără apă și o casă foarte rece. Este foarte dificil să cumpăr un generator”.

Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța: „În ultimele 24 de ore au intrat prin PTF Isaccea, în România, aproximativ 180 de vehicule cu 830 de pers. Și au ieșit aproximativ 740 de persoane folosind 210 autovehicule”.

La Siret, în județul Suceava, timpul de așteptare la ieșirea din țară, pentru camioane, anunțat de Poliția de Frontieră este de peste 300 de minute. Cel mai mult așteaptă șoferii camioanelor care ajung la Giugiulești, la granița cu Republica Moldova. Acolo, timpul a ajuns la 600 de minute.

La Piața Centrală s-a făcut curățenie generală: au fost scoase 20 de tone de deșeuri
Articolul anterior
5 secrete ale măștilor de primăvară de la Mary Kay®
Articolul următor