Imaginile dezastrului din Indonezia: cel puţin 13 morţi şi zeci de răniţi, după ce vulcanul Semeru a erupt

Cel puţin 13 oameni au murit şi mai multe zeci au fost răniţi după ce un vulcan a erupt sâmbătă în insula indoneziană Java, au anunţat autorităţile, scrie observatornews.ro.

Localnicii au fost filmați în timp ce fug cu disperare din calea dezastrului, în încercarea de a scăpa cu viaţă din calea norului gros de fum ce a urmat erupției de pe muntele Semeru. Companiile aeriene au fost avertizate că norul s-ar putea ridica până la altitudinea de 15.000 de metri (15 kilometri).

Un uriaş nor de cenuşă s-a abătut asupra satelor din zonă, de unde localnicii înspăimântaţi încercau să fugă. Zeci de persoane au ajuns în spital, cu arsuri grave. Erupţia a declanşat şi o furtună cu ploaie abundentă, care a îngreunat şi mai mult misiunea salvatorilor. Norul de cenuşă s-a deplasat deasupra Oceanului Indian, la o altitudine de 15.000 de metri, iar piloţii avioanelor de linie au fost avertizaţi să-l ocolească.

902 oameni au fost evacuaţi din regiune

Erupţia a provocat mari pagube în districtul Lumajang. Potrivit autorităţilor, 902 oameni au fost evacuaţi din regiune, însă eforturile lor au fost îngreunate de fumul dens, lipsa energiei electrice şi furtunile provocate de norii de cenuşă.

Un drum şi un pod din apropierea oraşului Malang au fost distruse, relateează news.ro. Erupţia a început la ora locală 14:30. Autorităţile au restricţionat accesul pe o rază de 5 kilometri faţă de crater.

Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) din Darwin, Australia, a spus că cenuşa pare că s-a detaşat şi se deplasează spre sud-vest, deasupra Oceanului Indian. Au fost emise avertismente pentru companiile aeriene. Vulcanul, care are o înălţime de 3.676 de metri, a erupt anterior în luna ianuarie.

Mt Semeru se numără printre cei aproximativ 130 de vulcani activi din Indonezia, care se află în „Cercul de Foc” al Pacificului, regiune unde se întâlnesc plăcile continentale.

24 de percheziții și rețineri în Capitală! Miș-mașuri cu fonduri externe pentru refugiați! Cine erau implicați

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați (CPTR) din str. Studenților 7/5, mun. Chișinău.

Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor Centrului Național Anticorupție, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare ( inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.

Astăzi, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și ofițerii de investigații ai INI, au operat în total  circa 24 de percheziții, inclusiv  la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din mun. Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe adresa indicată cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți putători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe. De asemenea acțiunile de urmărire penală au vizat și angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău.

În urma perchezițiilor, la sediile menționate și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator),  saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați. Prin urmare doi angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore.

Centrul de plasament temporar pentru refugiați din str. Studenților 7/5, mun. Chișinău, destinat plasării temporare a refugiaților din Ucraina în legătură cu conflictul militar, a fost creat în temeiul prevederilor Hotărârii Parlamentului nr. 41/2022, privind declararea stării de urgență, pct. 19 din Dispoziția nr. 1 din 24 februarie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova precum și a ordinului Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 21 din 26.02.2022. CPTR este finanțat din contul alocațiilor bugetare, precum și din alte surse de finanțare care nu contravin legislației, în principal susținerea financiară fiind din partea organizațiilor neguvernamentale, iar activitatea acestuia fiind administrată de către structura teritorială de asistență socială în coordonare cu administrația publică locală. 

Lidia Bejenaru ar fi împlinit azi 70 de ani. Mesajul emoționant al maestrului Botgros: ”Nu te vom uita niciodată”

Interpreta Lidia Bejenaru, fostă solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. Soțul Nicolae Botgros a scris că ea a fost și rămâne cea mai bună mamă, bunică, soacră și soție, scrie cotidianul.md.

O ultimă zi de naștere a Liduței 3 mai 2021. Vatra neamului, în preajma prietenilor… Ai fost și vei rămâne cea mai bună Mamă, Bunică, Soacră și Soție… Nu te vom uita nicicând”, este mesajul transmis de maestrul Nicolae Botgros, publicând și o fotografie de la evenimentul care l-a menționat.

Solicitat de Moldpres, directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ”Moldova-Concert”, a menționat că Lidia Bejenaru-Botgros și-a consacrat viața scenei și artei timp de 45 de ani.

Solistă în prima formulă a orchestrei ”Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rând, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cântece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei”, a subliniat Andrei Locoman.

S-a născut în 1953 în satul Țiplești, raionul Sângerei. În anii 1968-1971 a studiat la Şcoala de Cultură „E. Sârbu” (în prezent Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca. În perioada 1971-1972 a fost metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineț și conducătoarea unui ansamblu de dansatori. În anii 1973-1974 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi, pe parcursul anilor 1974-1977, 1979-2021 – solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”. În 1971 s-a căsătorit cu viitorul dirijor al Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cântecelor din repertoriu. Primul album muzical al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică. A înregistrat la radioul şi televiziunea naţională mai multe cântece populare: ”Când de mama-mi este dor”, ”M-a cuprins un dor de mamă”, ”Polca din bătrâni”, ”Hai la hora strămoșească” ș.a. A efectuat mai multe turnee naționale și internaționale alături de orchestra „Lăutarii”.

În 1993 Lidia Bejenaru a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2010 a primit titlul onorific „Artist al Poporului”. Post-mortem, a devenit Cetățean de Onoare al orașului Sângerei.

Lidia Bejenaru-Botgros, solista Orchestrei Naționale „Lăutarii”, soția violonistului Nicolae Botgros, a decedat luni, 26 iulie 2021, în urma unei boli incurabile.

Lidia Bejenaru-Botgros a fost înmormântată la Cimitirul Central din Capitală.

Cetatea Soroca și-a închis porțile pentru vizitatori. Pentru cât timp

Din această lună, Cetatea Soroca, este închisă pentru vizitatori, fiindcă a început a doua etapă de restaurare a fortăreței medievale. Deoarece cetatea se transformă în șantier pentru următoarele luni, sorocenii și oaspeții nu vor putea intra în ea, ca să nu fie puși în pericol. Activitățile au loc în cadrul proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană, scrie observatorul.md.

Cu toate că cetatea va fi închisă, vizitatorii o vor putea admira din exterior, iar totodată pot vizita și alte atracții turistice populare din ținutul Sorocii. Pentru alte detalii puteți contacta colaboratorii Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca la +373 230 22264.

Soacra și nora s-au luat la bătaie, din cauza unor comentarii pe Facebook
Articolul anterior
Pâinea s-a scumpit în România. Cu cât au crescut preţurile
Articolul următor