Imaginile din Belarus care fac înconjurul lumii. 100 de mii de oameni manifestează în întreaga țară și cer încetarea violențelor

Protestele din Belarus continuă. Mii de oameni au inundat străzile după ce au fost afișate rezultatele preliminare care indicau că liderul autoritar Lukașenko ar fi obținut o victorie masivă.Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine.

separator

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei.

Potrivit Ministerului de Interne din Belarus, aproximativ 7.000 de persoane au fost reţinute de la începerea protestelor în seara zilei de duminică. La fel, presa din regiune a transmis că angajații mai multor întreprinderi din țara cuprinsă de proteste au ieșit la mitinguri de solidaritate. Oamenii au părăsit locurile de muncă și au cerut publicarea rezultatelor din Jodino, suburbia Minskului, încetarea violențelor și a presiunilor din partea OMON.

Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei, peste 100 de medici din Minsk ieşind să manifesteze împotriva violenţei. Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente. „Nu permiteţi continuarea acestei oroare nedrepte pe străzi”, a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând „Pleacă!”. Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv, transmite digi24.ro. Două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Uniunea Europeană a calificat alegerile ca nefiind „nici libere şi nici corecte”, adăugând că „autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă” şi că „Belarusul merită ceva mai bun”. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: „Toţi cei arestaţi în Belarus deoarece au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi”, a conchis oficialul.

Atentie, imagini care vă pot afecta emoțional! În video, un tânăr protestatar este ajuns din urmă și călcat intenționat cu mașina. (sursa foto/video – Facebook Ilja Radlgruber)

OMS: Coronavirusul nu se poate transmite prin alimente
Articolul anterior
Transportatorii moldoveni au acces liber pe teritoriul Italiei
Articolul următor
Alte articole interesante