Îmbulzeală la piața din Bălți. Carnea de miel a ajuns să coste 120 de lei

Pe ultima sută de metri, bălțenii au dat buzna în Piața Centrală din oraș pentru a cumpăra produse alimentare de Paști. În timp ce unii numără fiecare bănuț, pe alții nu-i sperie nici prețurile exagerate la carnea de miel, de porc sau zarzavaturi.

„Ca de obicei, pască, ouă roșii, răcituri, pârjoale. Cred că în jur de 2.500 – 3.000 de lei. Pandemia este pandemie, dar Paștele oricum e, dar sperăm că odată cu Învierea Domnului va dispărea și pandemia și totul va fi mai bine”.

În prag de sărbători, un kilogram de carne de miel costă tocmai 120 de lei, un kilogram de brânză de vaci sau cașul de oi poate fi cumpărat cu 60 de lei. Vânzările, însă, nu-i prea bucură pe comercializanți.

„Vreo trei kilograme am vândut de dimineață, mai mult nu am vândut. Lumea nu are bani și pandemia e de vină.”/„ -Puțin mai rău/-De ce credeți că e mai rău?/– Pentru că e sărăcie în țară”, au declarat vânzătorii.

Nici vânzătorii de carne de porc nu sunt încântați de veniturile pe care le înregistrează.

Unii oamenii spun că pandemia i-a lovit tare la buzunare, așa că se vor limita la ce au prin cămară.

Bătrânii recunosc că fără ajutorul copiilor nu ar fi reușit să-și organizeze masa de sărbătoare. „Un mieluț numaidecât, răcituri, dulciuri. Vreo doua mii de lei, este foarte greu, dar ne ajută copii.”

„Dacă copii ne ajută, este foarte frumos, dar cu pensia nu facem nimic. Cel puțin 2.000 de lei, doar dacă ajută copiii, dar dacă nu, nimic absolut.”

Și în acest an, Focul Haric va fi adus de la Ierusalim la Chișinău în seara zilei de 1 mai.

sursa: www.nordnews.md

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Prognoza meteo. Localitățile unde se anunță ploi în Noaptea de Înviere
Articolul anterior
Microbuz din Moldova, implicat într-un grav accident în Bulgaria
Articolul următor