Imensul baraj de lângă Herson a fost aruncat în aer. Apa inundă și câmpul de luptă. Centrala nucleară Zaporojie e pusă în pericol

Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele „periculoase” și a cerut populației să-și ia doar „documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru distrugerea barajului. Între timp, Kievul a confirmat că are arme suficiente pentru contraofensivă și că soldații săi avansează încet, dar sigur în zona Bahmut. Președintele Volodimir Zelenski a salutat „câștigurile teritoriale” din regiune în mesajul său de luni seară. „Vedem cât de isteric reacţionează Rusia la toate progresele pe care le facem în acest sector, la toate poziţiile pe care le cucerim”, a spus acesta, conform digi24.ro.

Уже затоплен ряд населенных пунктов / фото t.me/energoatom_ua

Zelenski dă vina pe „teroriştii ruşi” pentru „distrugerea” barajului

ACTUALIZARE 09:15 Președintele Volodimir Zelenski dă vina pe ruși pentru distrugerea barajului din Herson. „Distrugerea barajului Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că rușii trebuie alungaţi din fiecare colţ al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare”, a scris Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter. El a adăugat că „Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare.”

Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, transmite că distrugere barajului din Herson „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie, dar pentru moment situația este „sub control”. În același timp, reprezentanții companiei au dat vina pe ruși pentru inundarea barajului: „În noaptea de 6 iunie 2023, invadatorii ruși au aruncat în aer barajul Kahovka”. Ei au explicat că „scăderea rapidă” a nivelului apei din rezervor reprezintă o „amenințare suplimentară pentru centrala nucleară Zaporojie ocupată temporar”.

Deocamdată, însă, iazul de răcire al centralei nucleare este plin. Energoatom monitorizează situația și urmărește acțiunile lucrătorilor de la Zaporojie împreună cu alte organizații internaționale prezente la fabrică, în special, AIEA.Orice modificare va fi notificată prompt. Zelenski convoacă o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate

ACTUALIZARE 08:20 Președintele Volodimir Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională și Apărare în urma distrugerii barajului Kahovka, a declarat marți secretarul consiliului, Oleksii Danilov, potrivit CNN. Evacuările din zonele potențiale inundabile au început deja, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, numit de Ucraina. Odată cu creșterea nivelului apei, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei i-a îndemnat pe toți cei aflați în „zona periculoasă” să închidă toate aparatele electrice, să ia documente și lucruri de bază și să aibă grijă de „cei dragi și animalele de companie”. Armata ucraineană a acuzat Rusia pentru distrugerea barajului, în timp ce un înalt oficial instalat în Rusia a declarat că distrugerea acestuia a fost „un atac terorist grav”. TASS: 80 de așezări pot fi afectate de inundații

ACTUALIZARE 08:10 Agenția de presă rusă Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de așezări ar putea fi afectate de inundații, potrivit TASS, citată de The Guardian. Deteriorarea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu alimentarea cu apă a Crimeei, a spus Tass, citat de primarul din Nova Kahovka, instalat la Moscova.

Vladimir Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile după ruperea barajului Kahovka

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Putin nüvə təhdidinə davam etsə... – Zelenski - GlobalInfo.az

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, transmite news.ro.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti.

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă.

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

Un minor de 17 ani, condamnat după ce a furat bunuri de sute de mii de lei

Un minor de 17 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a săvârșit 33 episoade furt. Potrivit sentinței, condamnatul urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar pentru minori și tineri.

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi | adevarul.ro

Conform materialelor cauzei, în perioada 2021-2022, minorul a furat bunuri din mai multe oficii, clinici, magazine, cafenele și automobile. Suma totală a prejudiciilor cauzate victimelor se estimează la 475.348 lei.

De asemenea, în noaptea de 22 august 2021, minorul a furat de pe strada Andrei Doga din Capitală o mașină de model BMW E36. La scurt timp, acesta a fost oprit în sectorul Centru din municipiul Chișinău de inspectorii de patrulare. 

Atunci, minorul a fost reținut, iar automobilul transportat la parcarea specializată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Teodor Cârnaț a fost exclus din concursul de la Curtea Constituțională. Explicația juristului: ,,Am așteptat mai mult de doi ani”

Teodor Cârnaț, unul dintre candidații care aspirau la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), din partea CSM, susține că știe de ce concursul a fost anulat deja pentru a doua oară.

teodor cirnat, curtea constitutuinala, judecatori moldova, judecatori cc, demisia curtea constitutionala, teo cirnat avere, judecatori corupti, coruptie curtea constitutionala

Declarația a fost făcută într-un video publicat pe pagina de Facebook, transmite Realitatea.

„Am așteptat mai mult de doi ani de zile concursul la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Și astăzi la ședință s-au prezentat doar șapte candidați din 12 și am făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru al Curții Constituționale. Membrii CSM au refuzat. La fel, am spus că toți membrii CSM sunt în conflict de interese cu Tatiana Răducanu, fiindcă ea a fost membră a Comisiei Pre-Vetting, și toți au primit undă verde de la doamna Răducanu. Și cum toți trebuie să o voteze pe doamna Răducanu la funcția de judecător al CC… Și în scop de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, pentru că demult puterea, PAS și președinta au selectat candidatul la CC, eu am boicotat acest concurs. Speram că vremurile bune vor fi altele”, a spus Cârnaț.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Nici unul dintre cei 11 candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

În Melitopol, ocupanții rușii împreună cu echipamentele militare s-au stabilit în catedrala orașului
Articolul anterior
Atletul moldovean Ivan Siurius a cucerit aurul și bronzul la campionatul din România
Articolul următor