IMM-urile inovatoare din Moldova vor primi granturi de 10 mii de dolari de la UNIDO și AEE pentru a dezvolta tehnologiile curate

Dacă pe termen scurt, principala problemă a Republicii Moldova pare să fie criza energetică și prețurile mari la energie, atunci pe termen lung încălzirea globală amenință să transforme țara într-un semideșert, cu condiții dificile de locuit către sfârșitul secolului.

Una dintre soluțiile pentru ambele probleme sunt tehnologiile curate, folosite în sectoarele consumatoare de energie. Pe de o parte, acestea ajută la economisirea energiei și, respectiv, reducerea costurilor, iar pe de altă parte ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Chiar dacă Republica Moldova nu este un mare emițător, acțiunile fiecărei țări contează pentru atenuarea încălzirii globale, în special acum, când din cauza crizei energetice se revine la utilizarea cărbunilor și altor combustibili fosili.

Prin Contribuția Națională Determinată la Acordul de la Paris, Republica Moldova și-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 70% către anul 2030 și să devină neutră din punct de vedere climatic către mijlocul secolului. Astfel, pe fiecare domeniu care are emisii importante de GES au fost elaborate acțiuni ce vor contribui la reducerea acestora, incluse în Strategia de Dezvoltare cu Emisii Reduse. Industria este responsabilă de 5,6% din totalul emisiilor de GES în Moldova, însă în ultimii 20 de ani acestea au crescut și au fost cu 39% mai mari decât angajamentele internaționale ale țării.

Înțelegând potențialul inovației și antreprenoriatului în acest sens, Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), a lansat Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) pentru a promova inovarea și antreprenoriatul folosind tehnologiile curate și a aborda provocările urgente de mediu.

În acest an, și antreprenorii din Moldova au avut ocazia să participe la GCIP, derulat în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Programul constă într-o competiție de proiecte inovative, care vor fi evaluate si premiate cu 10 mii de dolari pentru a implementa ideea în practică.

Antreprenoriatul inovator în domeniul tehnologiei curate joacă un rol-cheie în acțiunile climatice prin sprijinirea tranziției către economii durabile, creând totodată locuri de muncă. Fiind motoarele de creștere și inovare, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) pot conduce această tranziție prin dezvoltarea de tehnologii, produse și servicii de ultimă oră, spune Nicolae Soloviov, Coordonator Național al proiectului GCIP Moldova.

Competiția de proiecte se va desfășura la finele lunii noiembrie, când vor fi anunțați câștigătorii, în cadrul tradiționalului eveniment Gala Moldova Eco-Energetică, organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Deconectările masive de la energia electrică au afectat întreaga țară. În Chișinău, troleibuzele circulă cu întârzieri
Articolul anterior
#mamasita: Mariana Mihailă – “Băiatul meu nu este fericit că sunt interpretă, mă vrea vânzătoare de jucării!”
Articolul următor