Important! Noi condiții de intrare în Bulgaria pentru cetățenii R. Moldova

Noi condiții de intrare în Bulgaria pentru cetățenii Republicii Moldova începând cu 30 octombrie 2021, în legătură cu includerea țării noastre în zona roșie cu risc epidemiologic. Despre asta a anunțat Ambasada R. Moldova în Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania într-o postare pe Facebook, scrie tv8.md.

Astfel, categoriile de persoane care vor putea călători în Bulgaria în următoarea perioadă sunt:

  • Cetățenii Bulgariei, persoanele cu permis de ședere permanent sau de lungă durată pe teritoriul Republicii Bulgaria, precum și membrii familiilor acestora;
  • Cetățenii statelor-membre UE, Spațiului Economic European, Confederației Elvețiene, precum și membrii familiilor acestora, care au ca punct de pornire un stat-membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Elveția;
  • Specialiștii în medicină, lucrătorii în domeniul științelor medicale, lucrătorii sociali și conducătorii lor, atunci când scopul călătoriei este legat de îndeplinirea profesiilor acestora;
  • Lucrătorii care participă la transportul de medicamente, produse medicale și echipamente de protecție personală, aparatură medicală, inclusiv pentru instalarea și întreținerea acestora;
  • Persoanele cu poziții oficiale străine (șefi de stat, membri ai guvernelor etc.), membrii delegațiilor acestora, precum și diplomați, membrii personalului administrativ și tehnic al misiunilor diplomatice ale statelor străine din Republica Bulgaria, funcționari ai organizațiilor internaționale, angajați ai forțelor armate, angajați ai serviciilor de securitate și de ordine publică și lucrătorii umanitari, în îndeplinirea obligațiilor acestora, precum și membrii familiilor acestora;
  • Persoanele care călătoresc cu scop umanitar, în sensul art. 1 pct.16 din dispozițiile suplimentare la Legea străinilor în Republica Bulgaria;
  • Lucrătorii sezonieri în domeniul agriculturii și lucrătorii din domeniul turismului;
  • Cetățenii străini, pentru primirea decretului pentru dobândirea cetățeniei bulgare, în conformitate cu legea privind cetățenia bulgară, certificată prin scrisoare a Ministerului Justiției al Republicii Bulgaria;
  • Cetățeni străini, admiși la instituțiile de învățământ superior din Republica Bulgaria, confirmat printr-un document emis de instituția de învățământ superior, precum și posesorii vizei de tip D eliberată cu scop de studii.
  • Persoanele care au primit acceptul Ministrului Sănătății al Republicii Bulgaria sau al unuia din vice-miniștrii sănătății împuterniciți în acest sens, în baza unei scrisori de argumentare, cu expunerea tuturor motivelor relevante.

sursa: www.tv8.md

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani la Comrat: Sunt funcționari din conducerea Găgăuziei

La moment, procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii INI desfășoară percheziții în Sudul țării. Acțiunile au loc cu sprijinul angajaților „Fulger” în cadrul unei cauze penale de evaziune fiscală și spălare de bani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Presa din regiune scrie că sunt vizați funcționari din conducerea Găgăuziei, cum ar fi prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al autonomiei, Ilia Uzun, și deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ruslan Ulianovschi.

Oamenii legii urmează să revină cu amănunte la finalizarea acțiunilor procesual-penale, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Primul lot de ouă din Republica Moldova a ajuns în UE

La data de 20.11.2024, primul lot de ouă de consum (categoria A) din Republica Moldova  a ajuns pe piața Uniunii Europene (UE), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, producătorul care, la data de 08 octombrie 2024, a fost listat cu dreptul de export pe piața europeană, a lansat prima operațiune de export de ouă de consum. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă agenților economici să exploreze piața Uniunii Europene, înaintând, în acest sens,  cererea pentru export la ANSA. 

Suntem deschiși să acordăm tot sprijinul necesar pentru a ajuta operatorii din domeniul alimentar să se alinieze standardele UE prin modernizarea unităților de producere și a centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor. 

Avem încrederea că, prin efort comun,  accederea produselor autohtone de origine animală, pe cele mai mari piețe internaționale, va fi mai ușoară.

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice, care să asigure consumul pentru toată țara, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Potrivit oficialului, licitația pentru un asemenea proiect a fost deja anunțată, iar investitorii prezintă un interes sporit. Scopul autorităților de la Chișinău este de a elimina dependența de importul de energie, a mai precizat premierul, scrie radiomoldova.md.

Am anunțat licitația și avem interes din partea investitorilor să construiască o stație la Chișinău de o capacitate suficientă, încât să ne asigure cu energie în Republica Moldova. Avem o creștere foarte bună a investițiilor în energia regenerabilă, și acest lucru la fel este important. Republica Moldova are toate șansele să aibă o cotă destul de mare a energie verzi. Ceea ce este foarte benefic la energia verde este că nu mai imporți agent termic cum ar fi gaz natural, altfel de combustibil lichid sau solid etc”, a spus Dorin Recean.

Potrivit Energocom, în lunile iulie-septembrie, ponderea energiei produse de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană constituie 82%, în timp ce termocentralele din Chișinău și Bălți au generat doar 1% din necesarul de consum. Energia regenerabilă acoperă șase la sută din consum, iar restul este achiziționat de pe piața internațională.

VIDEO! Legat de gât și târât de o mașină: tentativă de omor asupra unui procuror
Articolul anterior
Vreme frumoasă în toată ţara. Câte grade vom avea în termometre
Articolul următor