Important pentru cetățenii români în 2023

Câteva sute de mii de români își vor schimba buletinul în 2023 sau și-l vor face pentru prima oară. În 2023, nu s-au schimbat prea multe lucruri atunci când este vorba de o carte de identitate nouă emisă de autoritățile române, dar este important de reținut că sunt mai multe situații în care s-ar putea să fii nevoit să obții un nou buletin și, atunci, detaliile din spate variază. Nu de alta, dar poți avea nevoie de o carte de identitate pentru că a expirat cea veche, pentru că ai pierdut-o sau ți-a fost furată și, nu în ultimul rând, pentru că ți-ai schimbat buletinul, transmite realitatea.md.

Presa română scrie, ca un detaliu de fond, din acest an, sunt disponibile și buletinele biometrice, cu cip, deși nu sunt obligatorii.

Acte necesare buletin de identitate 2023

După ce au fost disponibile doar în format de test în Cluj, din 2023, toți românii pot opta pentru buletine noi biometrice, cu cip. Pe lângă cartea de identitate simplă, care va fi în continuare disponibilă ca opțiune, cele cu cip încorporează imaginea feței, amprentele a două degete, precum și o semnătură digitală. Dacă nu te încântă aceste detalii și nu plănuiești să călătorești în Europa cu buletinul, poți în continuare să optezi pentru cartea de identitate simplă.

Schimbare buletin în cazul modificării domiciliului

Ca un detaliu important, în cazul în care vorbim de o persoană care nu este proprietarului imobilului, este nevoie de declarația scrisă a celui care îl găzduiește. Mai mult decât atât, proprietarul trebuie să fie prezent în fața lucrătorului de evidență a persoanelor cu propria carte de identitate asupra sa.

  • Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
  • Actul de identitate anterior și cartea de alegător (dacă este cazul)
  • Certificatele de naștere și de căsătorie, dacă este cazul (original și copie)
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (original și copie)
  • Certificatul de divorț, dacă este cazul (original și copie)
  • Certificatul deces al soțului / soției decedat, dacă este cazul (original și copie)
  • Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, dacă este cazul (original și copie)
  • Documentele cu care se face dovada adresei de  domiciliu (original și copie). Dacă solicitantul cărți de identitate nu este proprietarul imobilului, este nevoie de declarația scrisă a găzduitorului dată la ghișeu sau de procură de la acesta.
  • Chitanța reprezentând contravaloarea taxei cărții de identitate ce poate fi plătită la ghișeu

Schimbare buletin expirat 2023 – acte necesare

În cazul expirării iminente a buletinului, românii trebuie să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, pentru a solicita un nou buletin. Documentele necesare sunt următoarele:

  • Cerere pentru eliberare buletin
  • Certificatul de naștere, original și copie
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
  • Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu,  original și copie
  • Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Schimbare buletin deteriorat, pierdut sau furat în 2023 – documente necesare

  • Cerere de eliberare buletin
  • Certificatele de naștere și de căsătorie, dacă este cazul (original și copie)
  • Certificatele de naștere a copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz ​​(original și copie);
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (original și copie)
  • Certificatul de divorț, dacă este cazul (original și copie)
  • Documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu (original și copie). Proprietarul spațiului în care se stabilește domiciliul, cu actul de identitate în original, în termen de valabilitate trebuie să fie, de asemenea, prezent, dacă solicitantul nu este proprietar
  • Un document oficial pentru certificarea identității (pașaport, permis de conducere, legitimaţie de serviciu, cu fotografie de dată recentă) – original și copie
  • Chitanța reprezentând contravaloarea taxei cărții de identitate

Buletinele eliberate de autoritățile române mai necesită și achitarea unei taxe de 7 lei și se poate plăti la orice oficiu al Poștei Române și CEC Bank sau, eventual, la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate. Nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgență. În privința termenului de valabilitate, cartea de identitate expiră în funcție de vârsta celui care o obține, după cum urmează:

  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
  • nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Caz revoltător! Un șofer de rută a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan

Un șofer de rută depistat în stare de ebrietate avansată la volan.

Ieri, în jurul orei 13:00, un șofer de autobuz de pe ruta Chișinău- Cruzești a fost depistat la volan cu 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, după ce ofițerii de patrulare au observat manevrele periculoase efectuate în trafic de către acesta.

Bărbatul de 62 de ani a fost înlăturat de la volanul mijlocului de transport, iar pasagerii au ajuns la destinație cu un alt șofer.

Cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliție Ciocana și a fost inițiată procedura de documentare.

”Reamintim că asemenea încălcare de către un conducător de autobuz este un pericol enorm pentru pasageri și ceilalți participanți în trafic.”, anunță Poliția.

Rusia plănuiește atacul suprem în Ucraina! Unde începe ofensiva masivă, explicațiile unui expret militar
Articolul anterior
Un deputat moldovean a lansat o carte în limba engleză
Articolul următor