,,Împreună suntem eroi” – de ziua mondială a donatorului, cetățenii sunt îndemnați să se alăture Campaniei de donare voluntară de sânge

De Ziua Mondială a Donatorului, cetățenii sunt îndemnați să se alăture Campaniei Naționale de donare voluntară de sânge. „Împreună suntem eroi”.

Evenimentul are loc astăzi, între orele 09:00 şi 15:00, în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Capitală.

Sunt așteptați toți doritorii de a dona sânge în cadrul unei acțiuni organizate de echipa Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an în data de 14 iunie, începând din 2005.

Premieră pentru R. Moldova! Pentru prima dată, elevii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina va fi introdusă în curriculă din 1 septembrie

Premieră în Republica Moldova! Pentru prima dată, copiii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina opțională ”Tradiții și obiceiuri populare românești” va fi introdusă în curricula educație socioumanistică pentru elevii din clasele a V-VI-a în noul an de studii, începând cu 1 septembrie.

Decizia a fost aprobată astăzi de Consiliul Național de Curriculum a Republicii Moldova.

Această inițiativă frumoasă aparține entnografului și maestrului Valeriu Chiper și doctorului în pedagogie Valentina Olaru, directoarea Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală, și vine din dorința copiilor și părinților care au înțeles rolul deosebit în existența socială al tradițiilor și obiceiurilor din arealul nostru. Totodată, inițiativa a fost avizată de cele mai importante instituții din domeniu, dar și personalități din țara noastră care au tangență cu folclorul.

Astfel, elevii din cele două clase vor studia tradițiile neamului nostru la ore, vor avea activități aplicative și practice în cadrul unui program liber.

”Este o victorie pentru țara noastră! Este, de fapt, o etapă care nu ne va lăsa să ne pierdem ca neam, iar de acum încolo am convingerea că tradițiile și obiceiurile nu se vor pierde, pentru că va avea cine le duce mai departe. De o viață adun folclorul autentic, sunt 35 de ani de experiență, muncă colosală, iar acum sunt liniștit că nu a fost în zadar, și că vor avea continuitatea. Dragul de neam și de folclor trebuie cultivate copiilor, astfel vom crește mici patrioți ai neamului!”, a spus pentru unica.md etnograful și maestrul Valeriu Chiper.

Doctorul în pedagogie Valentina Olaru s-a arătat mândră de faptul că elevii vor putea studia esența noastră ca neam.

”Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori indispensabile, care ne definesc ca popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor. Cu regret, foarte puțini dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumusețe, de altfel, și pe care nu le apreciază la adevărata lor valoare. Foarte rar tinerii de astăzi ascultă cu plăcere cântece populare și nu e vina lor că nu pot selecta din ceea ce li se oferă, lucruri de calitate, valoroase din punct de vedere cultural și spiritual. A fost o lacună a sistemului educațional, dar extrem de importantă – patrimoniul valoric național, dar care a fost recuperată.”, a mărturisit pentru unica.md Valentina Olaru, doctor în pedagorie și directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală.

Amintim că în urmă cu câțiva ani, Centrul de Excelență ”Ștefan Neaga” din Capitală a exclus din program catedra de canto popular și a păstrat doar o oră pentru elevii care studiază acolo, doar că o fac deja în cadrul catedrei de canto academic, fapt ce a generat revoltă în rândul celor care voiau să studieze cântecul popular. Mulți dintre cei care visau să facă asemenea studii în țară sunt nevoiți să le urmeze în România.

Maestrul Valeriu Chiper este etnograf cu activitate de peste 35 de ani în spate. A studiat și a adunat folclor din toată țara și are în palmares zeci de lucrări adunate, dansuri, câtece, obiceiuri și ritualuri vechi. Este conducător artistic al ansamblului etno-folcloric ”Moștenitorii”, cu grupuri de maturi și de copii.

Ucraina și încă 7 țări non-UE se alătură sancțiunilor pentru destabilizarea R. Moldova. Plahotniuc, Șor și Platon, printre cei vizați

Ucraina și un șir de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană au informat Consiliul UE despre intențiile sale de a se alătura regimului de sancțiuni ce ține de încercările de destabilizare a Republicii Moldova, scrie Europa Liberă.

Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate la aderare, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări EFTA (membre ale Spațiului Economic European) se aliniază la decizia Consiliului European de a sancționa persoanele „care au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Țările care au decis să se alăture se vor asigura că politicile lor naționale sunt în conformitate cu decizia Consiliului.

Pe 28 iunie, și Elveția a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie în privința a cinci persoane în legătură cu situația din R. Moldova sancționate anterior de UE. Este vorba de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika.

O geantă microscopică asemănătoare cu un model semnat Louis Vuitton a fost vândută pentru zeci de mii de dolari. Vezi cum arată

O geantă microscopică, „mai mică decât un grăunte de sare”, a fost vândută la o licitație pentru suma de 63.750 de dolari, scrie stirileprotv.ro.

Ca sa poți vedea exact designul poșetei ai nevoie de un microscop, obiectul având dimensiunile de 657x222x700 micrometri.

Colectivul de artă american MSCHF, cu sediul în Brooklyn, este cunoscut pentru designurile sale controversate. Între acestea se numără pantofii care conțin sânge uman, pantofi sport cu apă sfințită în tălpi, un parfum care miroase asemănător unui spray de curățare și cizme roșii uriașe din cauciuc.

De această dată, colectivul a dus trendul genților mici la un nivel extrem.

„Există poșete mari, poșete normale și poșete mici, dar acesta este ultimatumul în miniaturizarea genților”, a transmis MSCHF.

Poșeta este asemănătoare cu un model semnat Louis Vuitton, dar nu are nicio legătură cu acea casă de modă.

Geanta MSCHF este făcută din rășină fotopolimerică și a fost creată cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.

Posesorul genții nu trebuie să se teamă că o va pierde deoarece în achiziție a fost inclus și un microscop cu afișaj digital.

Cum arătau la nunta lor, în rol de mire și mireasă. Tineri, frumoși și îndrăgostiți
Articolul anterior
Durere și tristețe! Medicul Natalia Arnaut a pierdut lupta cu o boală grea
Articolul următor