În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un singur lider de stat va fi alături de Putin la parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Explicația Kremlinului

Kremlinul a anunțat, marți, că un singur președinte a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a lua parte la Parada Victoriei, sărbătorită în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai.

vladimir putin, ziua victoriei

În acest an, Vladimir Putin pare că a fost părăsit chiar și de liderii ale căror țări pe care le conduc care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, alături de observatori din alte cinci state, printre care Serbia, Siria și Uzbekistan.

Însă, nu este și cazul președintelui Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, care a acceptat invitația și, astfel, va fi singurul președinte care va lua parte alături de omologul său rus la celebra paradă militară din Moscova.

„Nu au existat invitații speciale în acest an – nu este o aniversare importantă. În ajunul zilei de 9 mai din acest an, președintele Japarov al Kârgâzstanului va efectua o vizită în Rusia și, fiind aici cu o zi înainte, a decis să rămână la paradă și să împărtășească mândria noastră cu ocazia Zilei Victoriei”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Ukrainska Pravda.

De asemenea, Peskov a adăugat că, de Ziua Victoriei, Vladimir Putin va ține „cu siguranță un discurs” în timpul paradei.

Rusia a început să folosească în războiul din Ucraina noile sale tancuri T-14. Armata le refuzase pentru că sunt prea proaste

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra poziţiilor ucrainene, „dar acestea nu au participat încă la operaţiuni de asalt direct”, scrie marţi agenţia de presă de stat RIA, citând o sursă bine informată.

tancuri t 14 armata

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecţie suplimentară pe flancuri, iar echipajele au exersat „coordonarea de luptă” pe terenurile de antrenament din Ucraina, potrivit News.

Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanţă armamentul stând în „capsule blindate izolate, situate în partea din faţă”, unde există chiar şi o toaletă pentru echipaj.

Tancurile au o viteză maximă pe teren lin de 80 de kilometri pe oră.

Informaţiile că Rusia aruncă în luptă acestei tancuri moderne vin în condiţiile în care, în ianuarie, serviciile de informaţii militare britanice au raportat că forţele ruseşti din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranşă de astfel de tancuri din cauza „stării lor proaste”.

Pe de altă parte, spionajul britanic estima că o desfăşurare a tancurilor ruse T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat” pentru Rusia şi una luată în principal în scopuri propagandistice.

Kremlinul a comandat 2.300 de tancuri T-14

„Producţia este, probabil, doar de câteva zeci de exemplare, iar comandanţii este puţin probabil să aibă încredere în acest tip de vehicul în luptă”, a declarat armata britanică.

„În 11 ani de dezvoltare, programul a avut întârzieri, dimensiunea flotei planificate iniţial a fost redusă şi au existat informaţii privind probleme de fabricaţie”, menţiona spionajul britanic.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri – prezentate pentru prima dată în 2015 – până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse.

Agenţia de ştiri Interfax a relatat în decembrie 2021 că Rostec, companie de stat, a început producţia a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

Nenorocire! Un bărbat a ars aproape în totalitate încercând să aprindă focul în sobă cu benzină

În seara zilei de 24 aprilie un bărbat în vârstă de 33 de ani a suferit diverse arsuri pe suprafața corpului, în urma unei deflagrații, care s-a produs într-o gospodărie din localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență .

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:41. Potrivit informațiilor înregistrate, deflagrația a avut loc în urma unei scurgeri de gaz de la o butelie de tip propan butan. În urma exploziei s-a produs un incendiu, care a afectat geamurile, dar și bunurile materiale dintr-o odaie a casei de locuit cu suprafața de 48 m2. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au evacuat butelia de gaz din interiorul locuinței, reușind lichidarea incendiului către ora 20:14. Totodată, la fața locului a ajuns și un echipaj de medici care a preluat bărbatul la spital pentru îngrijiri de rigoare. 

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 aprilie la ora 19:53. Potrivit informațiilor recepționate, un bărbat în vârstă de 74 de ani a primit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu benzină. Astfel, lichidul s-a inflamat provocând un incendiu în locuință. Imediat, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri, dar și un echipaj de medici, care a transportat bărbatul la Spitalul „Toma Ciorbă” din municipiul Chișinău. La fața locului, pompierii au evacuat din interiorul locuinței o butelie de gaz, astfel evitând producerea unei explozii. Angajații IGSU au reușit lichidarea flăcărilor către ora 21:25. În urma incendiului au ars mai multe bunuri materiale dintr-o odaie și în totalitate acoperișul casei cu suprafața de 60 m2. 

Toate circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de specialiști. 

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și normele de securitate privind utilizarea instalațiilor cu gaz lichefiat. În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță
Articolul anterior
Interpreta Luciana Spînu a născut: ,,O dată semnificativă și puternica emoțional pentru mine”
Articolul următor