În acest weekend vom trece la ora de iarnă

Și în acest an, Republica Moldova va trece la ora de iarnă. Acest lucru va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, când acele ceasornicului vor fi date în urmă cu o oră.

Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00, iar ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Specialiștii susțin că schimbarea orei afectează organismul uman, astfel fiind nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta. În același timp, medicii susțin că procesul poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu.

Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute. 

Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la membrele superioare. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.

Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări cu respectarea diferenței de fus orar.

Alegătorii pot fi depuse cererile pentru votarea la locul aflării la alegerile din 5 noiembrie
Articolul anterior
Deputații au fost întrebați, cum ar fi posibilă aducerea moldovenilor din diaspora acasă. Ce au spus aleșii poporului
Articolul următor