În atenția celor care nu muncesc! Ajutorul social pentru șomeri va fi redus treptat! Precizările ministrului Buzu

Cei care nu-și găsesc un loc de muncă în timp util sau cei care nu acceptă locul de muncă propus de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde gradual ajutorul social. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potrivit căruia, astfel, statul încurajează angajarea în câmpul muncii. Potrivit ministrului, cei care au statut de șomer, dar și-au găsit rapid un loc de muncă, vor beneficia timp de 3 luni și de ajutor de șomaj și de salariu, notează IPN.

Luna aprilie vine cu vești mai puțin bune pentru persoanele care au statut de șomer în Republica Moldova. A intrat în vigoare reducerea graduală a cuantumului ajutorului social pentru șomeri, până la excluderea definitivă a ajutorului din partea statului, dacă persoanele nu se angajează la muncă.

„Începând cu luna aprilie a anului curent toate persoanele cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social, care nu-și vor găsi un loc de muncă sau nu vor accepta locul de muncă oferit de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde dreptul de a beneficia de ajutor social. Dacă nu-și găsesc un loc de muncă în 6 luni, următoarele 2 luni vor pierde 20% din valoarea ajutorului social, dacă beneficiază de ajutor social timp de 8 luni, valoarea ajutorului se reduce cu 40%, iar după 10 luni vor pierde în totalitate ajutorul social. Ulterior, pe o perioadă de 12 luni nu vor avea dreptul să se reînscrie în acest program. Sunt măsuri introduse pentru a stimula încadrarea persoanelor în câmpul muncii”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrului, statul îi va susține pe care cei care-și găsesc rapid un job. Astfel, în primele 3 luni de la angajare, persoanele vor ridica atât salariul, cât și ajutorul de șomaj oferit de stat.

„O persoană care beneficiază de ajutor social și reușește să-și găsească un loc de muncă, pentru o perioadă de 3 luni va continua să beneficieze și de salariu, și de ajutor social. Nu va trebui să renunțe imediat la ajutor social și nu va trebui să aleagă între ajutorul social și un salariu care, la început, poate fi mai mic. În fiecare lună monitorizăm atent cifrele pentru fiecare raion, vom vedea cum evoluează lucrurile. Vom veni cu un pachet de modificări legislative prin care vom stimula și Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă să ofere mai multe servicii șomerilor într-un mod proactiv. Le vom oferi toată informația, tot suportul ca sa-i ajutăm să-și găsească un loc de muncă, pentru că doar astfel aceste persoane pot sparge cercul vicios al sărăciei. Avem raioanele Ocnița, Dondușeni, Nisporeni, unde ponderea persoanelor cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social este peste media țării”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul șomerilor în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 27,7 mii, fiind în ușoară descreștere față de nivelul anului 2021, când s-au înregistrat 28,2 mii de șomeri.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

VIDEO! Accident de coșmar pe o autostradă cu implicarea a circa 60 de maşini ! Mai multe persoane au murit
Articolul anterior
Maxime de 22 de grade azi în țară!
Articolul următor