În câteva zile, armata ucraineană va împinge linia frontului cu încă câteva zeci de kilometri mai departe de hotarele Republicii Moldova

Armata ucraineană a anunțat luni, 29 august, despre ruperea primei linii de apărare în regiunea Herson. Reprezentanții grupului operațional de trupe Kahovka au postat un material video pe pagina de Facebook, în care un presupus soldat rus spune că trupele ucrainene „au atacat cu tot ce este posibil, de la tancuri, avioane, artilerie”. În același timp, șefa centrului comun de presă al Forțelor de Securitate și Apărare „Sud” din Ucraina, Natalia Gumeniuk, a declarat că militarii ucraineni au lansat acțiuni ofensive în mai multe direcții în sudul țării, scrie replicamedia.md.

Reprezentanții grupului operațional „Kahovka” susțin că, în timpul luptelor, regimentul 109 al autoproclamatei republici Donețk s-au retras de pe pozițiile lor, la fel ca și parașutiștii ruși care au oferit sprijin unităților pro-ruse din Donețk.

Publicația Hromadske scrie că informațiile despre ruperea liniei de apărare și retragerea regimentului 109 au fost confirmate de trei dintre sursele redacției din unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei din sud.

Șefa serviciului de presă a comandamentului „Sud”, Natalia Gumeniuk, a declarat pentru Hromadske că Forțele Armate ale Ucrainei au început operațiuni ofensive simultan în multe zone din sudul Ucrainei.

Gumeniuk a notat că situația în direcția „Sud” rămâne destul de tensionată, dar este sub controlul forțelor ucrainene. Potrivit acesteia, în regiunea Herson, după loviturile „precise” ale Forțelor Armate, ocupanții nu vor să intre în atac și sunt dislocați pe liniile de fortificare.

Trupele de apărare ale Ucrainei au lovit fabrica de mașini Beryslav, pe teritoriul căreia staționau trupele ruse și era depozitat echipamentul, muniția. Acum este un incendiu mare, a declarat Vladimir Litvinov, directorul fabricii, într-un comentariu pentru Suspilne.

Grupul operațional „Kahovka” a adăugat că lansatoarele de rachete multiple HIMARS „au distrus aproape toate podurile mari” peste Nipru din regiunea Herson ocupată de armata rusă – este vorba despre podurile feroviare și auto Antonovskii, precum și despre Novokahovski.

„Kahovka” susține că întregi au rămas doar trecerile pentru pietoni, iar armata rusă a fost întreruptă de aprovizionarea cu arme și personal de pe teritoriul Crimeei. „Pentru Ucraina, aceasta este o șansă genială de a-și întoarce teritoriile”, au spus aceștia într-un comunicat.

Disperați să scape de front, tineri ruși încearcă să treacă ilegal granița în Kazahstan. Au fost prinși de kazahi în stepă

Mai mulți tineri tineri ruși, având vârstă pentru a fi mobilizați pentru frontul din Ucraina, au fost prinși de grănicerii din Kazahstan în timp ce încercau să treacă ilegal frontieră pentru a scapă de încorporare.

Imagini cu rușii culcați la pământ, în timp ce erau supravegheați de grăniceri înarmați, au apărut pe rețelele de socializare.

„Infractorii își explică acțiunile prin dorința de a se sustrage mobilizării parțiale care se desfășoară pe teritoriul Rusiei. Infractorii sunt interogați, după care vor fi predați părții ruse. Bărbații au încercat să treacă ilegal frontieră, ocolind punctele de control”, se arată într-un comunicat al forțelor de ordine din Kazahstan.

Kazahstanul a înregistrat o creștere a numărului sosirilor din Rusia, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri înrolarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina, anunță vineri autoritățile kazahe, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri prima mobilizare în Rusia de după al Doilea Război Mondial și a reușit astfel să provoace un exod al bărbaților aflați la vârstă mobilizării.

Patru dintre cele 30 de puncte ale frontierei dintre Rusia și Kazahstan – a două cea mai mare din lume – erau blocate, anunță într-un comunicat grănicerii kazahi.

Grănicerii kazahi nu precizează, însă, numărul rușilor intrați în țară.

Un martor, care a cerut protecția anonimatului, de frică pentru siguranță să, declara Reuters că rușii stau la coadă la un post de frontieră de joi dimineață și că a văzut un trafic neobișnuit de intens și controlate îndelungate și aprofundate ale mașinilor rusești.

Mulți dintre cei care vor să traverseze frontieră sunt bărbați care par să aibă vârstă prevăzută de mobilizare, și anume mai puțin de 35 de ani, declara acest martor.

sursa

Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 9 persoane au fost împușcate mortal

Imagini teribile în Ijevsk, un oraș din Rusia cu peste 600 de mii de locuitori. La școala nr. 88 din oraș a avut loc un atac armat în urma căruia, potrivit primelor informații ar fi fost împușcate mai multe persoane, dintre care 9 ar fi decedat.

Datele oficiale al Comitetului de Anchetă al Federației ruse spun că în urma atacului de la școala din Ijevsk au decedat 9 persoane, dintre care 5 copii. A fost inițiat un dosar penal pe fapt, iar ancheta va fi derulată de oficiul central al comitetului.

Incidentul a avut loc în această dată, Atacatorul s-ar fi sunicis. Guvernatorul regiunii anunță că acesta s-ar fi sinucis cu arma din dotare și nu se cunosc alte detalii.

Între timp, pe rețele apar mai multe imagini cu atacul, dar și cu copii care s-au ascuns prin clase. Întreaga zonă a fost încercuită de poliție și trupele speciale care investighează cazul și organizează evacuarea copiilor și a personalului didactic și tehnic al școlii.

sursa: www.replicamedia.md

Kazahstan a anunțat că nu va recunoaște referendumurile din Ucraina

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a anunțat luni Ministerul de Externe al țării din Asia Centrală, scrie Reuters.

Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Αστάνα, ο Πύργος Μπαϊτέρεκ (Bayterek  Tower) – Politis Online

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene ocupate în mare parte de forțele ruse, ca parte a unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei, transmite digi24.ro.

Occidentul spune că este o încălcare a dreptului internațional care escaladează semnificativ războiul în această țară, în timp ce Rusia continuă să numească acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială”. 

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri, Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov. 

Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. 

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, a spus Smadiyarov. 

Dolarul a atins cel mai înalt nivel din ultimele două decenii
Articolul anterior
Glume legate de nunta lui George Simion. Ce au scris românii pe internet despre acest eveniment
Articolul următor