În cel puțin șapte raioane s-a scumpit pâinea, chiar dacă avem cea mai mare recoltă de grâu. Explicația producătorilor

În cel puțin șapte raioane din țară producătorii au anunțat deja ajustări de preț, iar alți brutari spun că, până la sfârșitul anului, vor modifica și ei costurile.

Potrivit producătorilor, în ultima perioadă s-au scumpit carburanții, forța de muncă, dar și materia primă precum uleiul și făina, chiar dacă avem o recoltă bună de grâu în acest an. După ce se va scumpi gazul și electricitatea, vor urma noi majorări de preț și la produsele de panificație.

Produsele utilizate la producerea pâinii s-au scumpit inițial anul trecut, din cauza secetei, care a afectat recolta din 2020. Atunci, făina a devenit cu 70 la sută mai scumpă, iar prețul uleiului s-a dublat. Brutarii au ajustat atunci costurile și au scumpit pâinea cu până la 20%. Anul acesta însă situația se repetă.

Victor Nistorică, administratorul unei brutării din Ialoveni: „Nu înțelegem deloc. Nu ne-am așteptat. Ne așteptăm că fiind o roadă bună, să mai scadă prețurile și poate să mai creștem salariile un pic. S-a întâmplat exact invers.”

Brutarul susține că acum încearcă să păstreze același preț, dar în următoarele luni cu siguranță va fi nevoit să scumpească toate produsele de panificație. ,,Mai ales că pentru plăcinte avem contracte de export și livrăm în România. Acolo este un preț pe care ți-l asumi pe minim un an înainte. Noi nu-l putem schimba.”

Scumpirea pâinii a început încă din septembrie. Cel puțin în șapte raioane, precum Glodeni, Șoldănești, Orhei și Hîncești, producătorii au crescut prețurile cu 5-10 la sută.

Experții susțin că scumpirea pâinii a început de la creșterea prețului la grâu, care este mare în pofida recoltei bogate din acest an. Se întâmplă din cauza prețului la bursele internaţionale, spun specialiștii. Anul acesta continuă să se majoreze lunar și costurile la derivatele folosite în producere. Este vorba de ulei, margarină, cutii, peliculă și combustibilul.

Un adolescent moldovean, în vârstă de 12 ani, a devenit faimos în Spania
Articolul anterior
Dezvăluiri șocante din închisorile rusești: deținuți torturați și violați de către gardienii închisorilor
Articolul următor
Alte articole interesante