În fiecare weekend, pe străzile Capitalei va circula un troleibuz către cele mai importante locații de atracție turistică

Un troleibuz turistic va circula pe străzile orașului Chișinău în zilele de sâmbătă și duminică, pe o rută care va parcurge cele mai importante puncte de atracție turistică.

În celelalte zile, troleibuzul va circula pe una din rutele ordinare, deservite de către Regia Transport Electric Chișinău (RTEC).

Solicitat de IPN, șeful RTEC, Dorin Ciornîi, a menționat că troleibuzul este cu mers autonom. În timpul săptămânii, acesta va circula pe ruta 30, spre Aeroport.

Roman Vitiuc, șeful Direcției generale, economie, comerț și turism la Primăria Chișinău, a declarat pentru IPN că, pe ruta turistica, călătoria cu acest troleibuz va fi gratuită, în regim pilot, până în primăvară, după care se va propune Consiliului municipal Chișinău aprobarea unui tarif. Până atunci, cheltuielile vor fi suportate de RTEC sau din bugetul municipal.

O inițiativă similară a fost în 2014, dar nu a mers din cauza numărului mic de pasageri, la începutul anului 2019 a fost inițiat un proiect similar, dar a fost stopat deoarece tariful așa și nu a fost supus votului de către Consiliul municipal Chișinău. Acum s-a mers pe o abordare mai complexă, și anume pe difuzarea în troleibuz a ghidurilor audio despre locurile și monumentele istorice ale Chișinăului. Troleibuzul va trece pe la Turnul de Apă, Catedrala Mitropolitană, Clopotnița, muzee, teatre etc.

În etapa următoare, se preconizează a fi plasate QR-coduri pentru accesarea informațiilor despre obiectivele turistice și istorice.

Inițiativa este parte a proiectului dezvoltat în comun cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), în cadrul Planului de acțiuni care presupune dezvoltarea turismului în municipiul Chișinău.

Două pictorițe din Moldova și-au expus lucrările la sediul ONU din Viena

La sediul Organizației Națiunilor Unite de la Viena – Vienna International Center (VIC), Austria, a fost expusă o expoziție de pictură a artistelor plastice din Republica Moldova Galina Vieru și Natalia Yamoplskaia.

Două pictorițe din Moldova și-au expus lucrările la sediul ONU din Viena

Galina Vieru a menționat că le expoziție sunt prezentate 18 lucrări care reflectă lumile interioare ale femeii. „Picturile mele povestesc despre viața femeilor din Moldova. Reflectă drama exodului, dar și frumusețea patrimoniului cultural național. Lucrările Nataliei Yampolskaia sunt despre relația femeii cu natura, cu ecologia, cu familia, etc. Eu ca artist și poet, îmi doresc ca țara mea să meargă mai ușor și mai sigur spre integrarea europeană prin artă”, a subliniat Galina Vieru, transmite moldpres.md.

În alocuțiunea sa, Reprezentanta Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Organizațiile Internaționale la Viena, Mihaela Mocanu, a scos în evidență importanța lunii martie pentru Moldova, atât pe dimensiunea diplomației, dat fiind faptul că la 2 martie 1992 țara noastră a devenit membru ONU, cât și prin prisma simbolismului Zilei Internaționale a Femeii. Aceste două motive se pliază pe genericul expoziției și oferă un moment de reflecție asupra rezilienței și forței femeilor de a lupta neobosit în favoarea schimbării și a respectării depline a drepturilor acesteia.

Evenimentul organizat la sediul VIC a întrunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice și angajați ai organizațiilor internaționale cu sediul la Viena, care au avut posibilitatea să savureze din dulciurile tradiționale, oferite de Ambasada Republicii Moldova în Austria. Participanții la vernisaj au putut admira expoziția de picturi în acompaniamentul muzical al cunoscutului clarinetist Sasha Danilov, Artist Emerit din Moldova.

moldpres.md

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Moldovenii din Spania se dau cu schiurile și se distrează în zăpadă
Articolul anterior
Bat clopote de nuntă? Dmitry Shepelev și-a cumpărat un apartament de lux în centrul Moscovei
Articolul următor