În Finlanda a început construcția caselor în care nu trebuie să plătești pentru încălzire și energie electrică

În Finlanda, au început să apară case care pot oferi rezidenților electricitate gratuită. În așa-numitele „case cu energie zero”, au fost introduse echipamente speciale care sunt capabile să utilizeze la maximum energia vântului, a soarelui și a căldurii interne a pământului, transformând totul în electricitate și căldură gratuite. Dezvoltările inovatoare au fost deja testate și acum se poate spune cu încredere că astfel de proiecte sunt viitorul.

Proiectul pilot a fost lansat acum 10 ani, când au fost construite două clădiri de apartamente în diferite orașe din Finlanda. Prima casă numită Luukku este situată în centrul țării, pe malul lacului Kallavesi, în Kuopio. Acesta este un cămin studențesc cu 47 de apartamente. Pe lângă spațiul de locuit, casa are două saune, zone comune de relaxare pentru interacțiunea socială a tinerilor, o piscină încălzită și o sală de sport. Producția de energie proprie are loc datorită efectului fotovoltaic (panouri solare), iar un sistem de încălzire geotermală este utilizat pentru a menține o temperatură confortabilă în incintă pe vreme rece.

Prima „casă cu energie zero” a fost proiectată de studenții de la Facultatea de Arhitectură a Universității Aalto. Aproximativ o sută de persoane, inclusiv reprezentanți ai întreprinderilor industriale și constructori, au participat la dezvoltarea și implementarea proiectului înainte de ciclul final. Toate lucrările au fost finanțate de Fondul finlandez de inovare în cadrul Programului energetic din Sitra, sub supravegherea personală a ministrului locuințelor, Jan Vapaavuori.

Înainte de construirea primei clădiri de apartamente independente din punct de vedere energetic din istoria Europei, o echipă de studenți și subcontractanți a efectuat o serie de studii a materialelor de construcții și izolație. De asemenea, studenții de la arhitectură, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ partenere, au calculat amplasarea casei și împrejurimile acesteia, deoarece într-un climat dur cu câteva zile însorite, aceasta este o sarcină prioritară.

O atenție deosebită a fost acordată învelișului exterior al clădirii, conceput pentru a minimiza pierderile de căldură în condițiile nefavorabile din nord. Pentru aceasta s-au folosit elemente termoizolante de înaltă calitate, care au redus pierderea de căldură a stratului exterior al carcasei, precum și a materialelor etanșe care au fost introduse în spațiul interior. În același timp, a fost instalat un sistem puternic de ventilație și recuperare a aerului, care ajută la menținerea unei temperaturi optime și a unui microclimat favorabil vieții umane.

Pentru a îmbunătăți eficiența energetică, formele arhitecturale ar trebui să fie cât se poate de simple, fără proeminențe și să se distingă prin detalierea atentă a deschiderilor ferestrelor / ușilor. Pentru astfel de case se utilizează ferestre cu geam termopan fără ramă, încorporate direct în cadrul clădirii. Aceasta elimină podurile termice.

În plus, obiectul a fost poziționat astfel încât panta principală a acoperișului să „privească” spre partea de sud, care nu este umbrită. Pe acesta se află panourile fotovoltaice și colectoarele solare termice, dând radiații solare sistemelor de conversie, ascunse în siguranță în interiorul clădirii, astfel încât obiectele nevolatile să nu iasă din structurile obișnuite.

Un pic mai sofisticată este a doua unitate construită în Järvenpää, lângă Helsinki. Oferă 44 de apartamente pentru persoanele în vârstă. Structural, este similară căminului studențesc, cu același set de implementări inovatoare care permit generarea și economisirea maximă a căldurii și a electricității. Totuși această casă este dotată cu un sistem și mai modern: pe lângă panourile solare, aici căldura și energia sunt generate de cele mai neobișnuite echipamente – sistemele de frânare a liftului și echipamentele de ventilație la fel fac acest lucru, permițând 80% din căldura reziduală a sistemului să fie utilizată pentru încălzirea secundară.

Potrivit specialiștilor, în lunile de vară, centrala electrică a acestor case, le permite ”vânzarea” de energie electrică către rețelele orașului, iar iarna – ar putea răscumpăra această energie. Dacă calculați consumul anual de energie, atunci rezultatul final este întotdeauna zero. De aici și numele – „casa cu energie zero”.

sursa: www.calatorul.net

10 migranți ucraineni, prinși la frontieră. Ar fi achitat 80.000 de dolari pentru a ajunge în Moldova

În zona de nord a țării, angajații Poliției de Frontieră au raportat un caz de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene, cu documentarea a 10 cetățeni din Ucraina. Incidentul a avut loc în data de 24 martie, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița.

Astfel, în timpul executării unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, cu ajutorul mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, la fața locului grupele de intervenție ausurprins 10 persoane care au traversat fraudulos frontiera dinspre Ucraina în R. Moldova. La fața locului au fost identificați în total 10 bărbați ucraineni. 

Străinii au comunicat că pentru a ajunge în R. Moldova, au fost ajutați și ar fi achitat în Ucraina sume între 8000-10000 dolari fiecare.

De asemenea, din declarațiile acestora și în urma măsurilor întreprinse s-a stabilit că trecerea ilegală a cetățenilor a fost organizată nemijlocit de către un grup infracțional. La scurt timp unul dintre membrii grupului organizat a fost reținut în flagrant, în timp ce aștepta la o distanță aproximativ 500 m de la linia de frontieră de stat, având asupra sa două telefoane mobile, căști, stație radio și binoclu de vedere nocturnă.

În procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.

În continuare, sub conducerea Procuraturii Ocnița, de către organul de urmărire penală al Direcției sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a persoanelor implicate în acțiunea ilegală, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției.

Un primar a fost filmat în timp ce făcea sex cu contabila instituției în mașina primăriei, pe un câmp

Scandal uriaș într-o localitate din Mureș, România, unde primarul a fost surprins în timp ce întreținea relații intime cu contabila instituției în Dusterul primăriei, pe un câmp, scrie realitatea.net.

Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată.Scena în care a fost implicat Emil Casoni a avut loc departe de sediul primăriei, pe un câmp din apropierea localității. 

Momentele intime s-au petrecut într-un autoturism marca Duster ce ar aparține instituției, scrie presa locală.

În momentul în localnicii au ajuns în apropierea mașinii, primarul PNL era în pielea goală, iar angajata lui întinsă pe spate, pe bancheta mașinii.

“Porumbeilor, frumosuleee… Miuța, dragă, domnu’ primar… Ce faceți? Ce faceți, mă?”, au fost, imediat, chestionați cei doi “eroi”.

Emil Casoni și-a tras pantalonii și s-a urcat rapid la volan, prnind Dusterul în trombă, pe câmp. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?”, îl întrebau oamenii.Se pare că edilul nu are permis de conducere, după cum strigă martorii incidentului:“Băi, n-ai permis, mă! Nu aveți permis băi, fraților! Cum conduci comunitatea?”. 

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit ambulanța.

foto: www.unimedia.md

Inițial, a parvenit informația că femeia fusese lovită de o mașină, la Ciocana, în jurul orei 10:57 dimineața, dar poliția a venit ulterior că femeia nu a fost lovită de o mașină, ci acesteia i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni.

La fața locului au intervenit poliția și ambulanța.

Alla Pugacheva, în lista celor ,,100 de femei influente de pe planetă” ale anului 2022
Articolul anterior
Republica Moldova nu va mai finanța televiziunea CSI-ului. Compania „MIR” nu va primi fonduri din bugetul de stat
Articolul următor