În Moldova a ajuns primul lot de vaccinuri anti-Covid oferite prin intermediul platformei Covax

Alte 14.400 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în țară, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Acesta este primul lot de ser din cadrul programului COVAX. Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri.

Este unica inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

La eveniment au fost prezenți Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, reprezentantul Biroului OMS la Chișinău, Igor Pokanevych, și alți oficiali.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19”, a spus Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepționare a lotului. Șefa statului a menționat, totodată, că indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluție eficientă împotriva Covid-19 și reduc rata infectărilor și a cazurilor grave.

Președintele a mulțumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă inițiativa COVAX. „Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală – Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, a spus Maia Sandu.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei Covid-19, menționând că accesul echitabil și corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. „Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost și va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, a menționat că SUA susține livrarea vaccinurilor sigure și eficiente pentru cetățenii Republicii Moldova  expuși riscului, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie. „Aceste vaccinuri sunt esențiale pentru controlul pandemiei Covid-19 și pentru a oferi speranța că vor fi zile mai bune și mai fericite”, a spus Dereck J. Hogan.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și Reprezentantul Biroului OMS la Chișinău, Igor Pokanevych, au reiterat importanța vaccinului în lupta împotriva Covid-19, încurajând crearea a cât mai multe tipuri de vaccin.

Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianța pentru vaccinuri (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Coaliția pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Noi reguli de intrare în țară: regimul de autoizolare, obligatoriu pentru toți cetățenii. Care sunt excepțiile
Articolul anterior
Testele rectale Covid-19 devin obligatorii pentru toți cetățenii care ajung în China
Articolul următor