În Moldova, a crescut prețul grâului. Se va scumpi și pâinea?

Recolta redusă de cereale din acest an, determinată de secetă, a făcut ca prețul grâului, potrivit reprezentanților MADRM, să varieze între 3,50- 3,80 lei per kilogram, în funcție de regiune.

separator

,,Astfel, recoltei proastă a determinat creșterea prețului grâului în acest an cu 1,2- 1,5 lei, comparativ cu anul 2019”, susține Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, potrivit agrobiznes.md.

„Nu avem datele finale, așteptăm ca încă 6 raioane să introducă datele în sistemul nostru, dar în lipsa lor, recolta de grîu pe țară în acest an e de 480 de tone. Ne așteptăm ca totalul să fie de circa 600 de mii de tone”.

În ciuda majorării prețului materiei prime și a recoltei reduse cantitativ, producătorii de pâine susțin că, deocamdată, nu vor majora prețul acesteia. „La momentul actual, întreprinderea nu preconiza majorarea prețurilor pentru pâine și nici pentru produse de panificație”, ne-au răspuns reprezentanții S.A. „Franzeluţa” fără a argumenta motivele deciziei lor.

Pe cealaltă parte, producătorii mici susțin că sînt alarmați de creșterea prețului grâului, dar în viitorul apropiat nu estimează careva majorări, iar motivul fiind rezervele de materie primă ce le dețin.

„Mai avem materie primă din anul trecut și nu preconizăm în acest an să majorăm prețul producției”, a declarat Olesea Globa, fondatoarea „Enersan Family”.

„O să încercăm să păstrăm prețurile la nivelurile actuale. Ne-am făcut rezerve de materie primă și sperăm să ne ajungă măcar până în decembrie”, a declarat Dorin Mereuță, administratorul Brutăriei „Dorin Mereuță”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul semestrului I al anului 2020 au fost marcate creşteri de preţuri la o serie de produse alimentare, printre care se numără și pîinea fabricată din făină de grâu. Majorarea constituind 2,3%.

Cum s-a răzbunat un copil de doar 2 ani pe șarpele care l-a mușcat. Reacția acestuia i-a uimit pe vecinii veniți în ajutor

O fetiță în vârstă de doi ani, din Turcia, se juca în grădina casei, când un șarpe a mușcat-o de buză. Totuși, copilul nu a plâns și nu s-a speriat, ci a avut o reacție cu totul ieșită din comun, scrie ziare.com.

Mai exact, de supărare, a apucat șarpele și l-a mușcat cu toată forța, potrivit Daily Mail.

Vecinii au auzit țipetele copilului și i-au sărit în ajutor. Când au ajuns, au văzut-o cu un șarpe de circa 50 de centimetri în gură, dar și cu un semn de mușcătură pe buza inferioară.

”Vecinii noștri mi-au spus că șarpele era în mâna copilului meu, ea se juca cu el și apoi a mușcat-o. Atunci ea a mușcat șarpele înapoi ca reacție”, a declarat tatăl copilei, Mehmet Ercan.

Aceasta a fost transportată la spital, unde a fost ținută sub observație timp de 24 de ore, iar ulterior a fost externată.

Putin, nostalgic după Uniunea Sovietică. Președintele rus reinstituie ordinul ”Mamă eroină”

Liderul de la Kremlin a semnat luni, 15 august, un decret prin care a introdus din nou în Rusia titlul onorific de „Mamă eroină”, pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii. Acestea vor fi primi îndemnizația unică în sumă de un milion de ruble, transmite agenţia de știri de stat din Rusia RASS, citată de realitatea.md.

„Să fie stabilit titlul de Mamă Eroină, care va fi acordat cetățencii Federației Ruse, care a născut și crescu zece sau mai mulți copii, care sunt cetățeni ruși”, scrie în documentul semnat de Vladimir Putin.

Pe lângă stimulentul bănesc de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu o diplomă și cu medalia Ordinului „Mama Eroină”, care va fi realizată din aur şi diamante.

Medalia reprezintă o stea cu cinci colțuri sub formă de raze de aur și rodiu. În centrul stelei este amplasat un medalion rotund, cu imaginea tridimensională a stemei de stat a Federației Ruse, acoperit cu email roșu, însoțit de inscripția convexă„Mamă-eroină”, se arată în decretul prezidenţial emis de Putin.

Prin același decret, șeful de la Moscova a stabilit că, la acordarea ordinului „Gloria Părinților”, unul dintre părinții premiați primește un stimulent unic în valoare de 500 de mii de ruble, iar la acordarea medaliei aceluiați ordin – 200 mii de de ruble.

La mijlocul lunii iunie, presa rusă scria că liderul de la Kremlin a ordonat să înceapă pregătirea proiectului de decret, care va reînvia titlul onorific de „Mamă Eroină”, o invenţie din epoca sovietică.

Pentru prima dată, titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de destrămarea URSS.

Cadavrul unei femei a fost găsit într-un iaz din Soroca

Un bărbat a sesizat poliția, după ce a găsit cadavru într-un iaz. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 09:35, în localitatea Sobari din raionul Soroca, scrie deschide.md.

Preliminar s-a stabilit că victima ar fi o femeie a cărei identitate urmează a fi stabilită de către oamenii legii.

Medicii-legiști veniți la fața locului nu au depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, fapt care îi face pe oamenii legii să ia în calcul versiunea că victima s-ar fi înecat.

Cadavrul urmează a fi expus expertizelor de laborator pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a survenit decesul.

Primăria Chișinău lansează curse speciale de troleibuze și autobuze pentru copii
Articolul anterior
Ambasadorul SUA în R. Moldova, mesaj într-o română perfectă de Ziua Independenței
Articolul următor