În Moldova, a crescut prețul grâului. Se va scumpi și pâinea?

Recolta redusă de cereale din acest an, determinată de secetă, a făcut ca prețul grâului, potrivit reprezentanților MADRM, să varieze între 3,50- 3,80 lei per kilogram, în funcție de regiune.

separator

,,Astfel, recoltei proastă a determinat creșterea prețului grâului în acest an cu 1,2- 1,5 lei, comparativ cu anul 2019”, susține Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, potrivit agrobiznes.md.

„Nu avem datele finale, așteptăm ca încă 6 raioane să introducă datele în sistemul nostru, dar în lipsa lor, recolta de grîu pe țară în acest an e de 480 de tone. Ne așteptăm ca totalul să fie de circa 600 de mii de tone”.

În ciuda majorării prețului materiei prime și a recoltei reduse cantitativ, producătorii de pâine susțin că, deocamdată, nu vor majora prețul acesteia. „La momentul actual, întreprinderea nu preconiza majorarea prețurilor pentru pâine și nici pentru produse de panificație”, ne-au răspuns reprezentanții S.A. „Franzeluţa” fără a argumenta motivele deciziei lor.

Pe cealaltă parte, producătorii mici susțin că sînt alarmați de creșterea prețului grâului, dar în viitorul apropiat nu estimează careva majorări, iar motivul fiind rezervele de materie primă ce le dețin.

„Mai avem materie primă din anul trecut și nu preconizăm în acest an să majorăm prețul producției”, a declarat Olesea Globa, fondatoarea „Enersan Family”.

„O să încercăm să păstrăm prețurile la nivelurile actuale. Ne-am făcut rezerve de materie primă și sperăm să ne ajungă măcar până în decembrie”, a declarat Dorin Mereuță, administratorul Brutăriei „Dorin Mereuță”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul semestrului I al anului 2020 au fost marcate creşteri de preţuri la o serie de produse alimentare, printre care se numără și pîinea fabricată din făină de grâu. Majorarea constituind 2,3%.

Primăria Chișinău lansează curse speciale de troleibuze și autobuze pentru copii
Articolul anterior
Ambasadorul SUA în R. Moldova, mesaj într-o română perfectă de Ziua Independenței
Articolul următor
Alte articole interesante