În Moldova ar putea apărea drumuri construite din plastic reciclat

Autorităţile promit îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova. De anul viitor, plasticul reciclabil va înlocui unele tipuri de agregate grosiere folosite la construcţia drumurilor. Astfel, şosele ar urma să devină mai practicabile şi mai rezistente, iar cheltuielile pentru asfalt vor scădea, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, această metodă de utilizare a plasticului e menită să reducă substanţial emisiile de bioxid de carbon în atmosferă.Epidemia deşeurilor din plastic este una dintre gravele probleme globale, inclusiv în Republica Moldova. Plasticul poate fi însă repus în circuit. Poate fi utilizat chiar şi la construcţia drumurilor. Metoda este simplă – plasticul este granulat, amestecat cu un reactiv şi apoi adăugat în compoziţia asfaltului.

Începând cu anul viitor, autorităţile din R. Moldova îşi propun să asfalteze, în scop experimental, mai multe sectoare de drum cu noul produs din plastic reciclat, fabricat de o companie din Scoţia.

Utilizarea produsul MR8 va permite reducerea volumului de bitum necesar pentru asfaltare, totodată vor fi reduse cheltuielile şi emisiile de CO2.  Produsul din plastic recilat MR8 creşte rezistenţa asfaltului la fragmentare cu 60 la sută, iar drumurile se păstrează într-o stare bună mult mai mult timp.

ION DRUCEC, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Dacă acest produsele este inclus, adăugat la producerea mixturilor asfaltice el înlocuieşte bitumul cu circa 5-15%, în dependenţă de tipul mixturii asfaltice. „

Drumul acoperit cu asfalt care conţine plastic, rezistă la temperaturi între – 40 şi +80 de grade Celsius.

ION DRUCEC, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „În următoarele zile vine o cantitate din aceste granule şi le vom utiliza în prepararea mixturilor asfaltice la obiectele care vor fi executate în anul 2022. Aceste sectoare experimentale le vom monitoriza să vedem care sunt capacităţile, cum reacţionează cu materialul antiderapant. „

Utilizarea plasticului va reduce cu aproximativ 10% cheltuielile pentru construcţia drumurilor. Pentru un kilometru de drum construit potrivit noii metode, e nevoie de 700 de mii de sticle de plastic sau de aproape 2 milioane de pungi de plastic.

ION DRUCEC, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Acest deşeu reciclat va fi foarte util, ar ieftini costul mixturilor astfaltice şi totodată s-ar utiliza tot plasticul din R. Moldova şi va duce la ridicarea calităţii drumurilor executate cu beton asfaltic.”

Acest nou tip de asfalt e folosit deja în Statele Unite, Australia, Marea Britanie şi în multe ţări ale Uniunii Europene. Potrivit datelor oficiale, în prezent peste 85 la sută din deşeurile din plastic din Republica Moldova ajung la groapa de gunoi, mai scrie sursa citată.

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Caz revoltător! Un șofer de rută a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan

Un șofer de rută depistat în stare de ebrietate avansată la volan.

Ieri, în jurul orei 13:00, un șofer de autobuz de pe ruta Chișinău- Cruzești a fost depistat la volan cu 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, după ce ofițerii de patrulare au observat manevrele periculoase efectuate în trafic de către acesta.

Bărbatul de 62 de ani a fost înlăturat de la volanul mijlocului de transport, iar pasagerii au ajuns la destinație cu un alt șofer.

Cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliție Ciocana și a fost inițiată procedura de documentare.

”Reamintim că asemenea încălcare de către un conducător de autobuz este un pericol enorm pentru pasageri și ceilalți participanți în trafic.”, anunță Poliția.

O subterană din cartierul Telecentru, renovată. Cum arată?
Articolul anterior
Colete românilor pentru sărbători, blocate la poștă
Articolul următor