În Moldova începe vaccinarea intensă a persoanelor cu vârsta peste 60 de ani

Infectarea lucrătorilor medicali cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75 la sută în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare în țara noastră, informează specialiștii Ministerului Sănătății.

Astfel, dacă până la demararea procesului, cazurile confirmate în rândul lucrătorilor din sănătate constituiau 12% din numărul total de îmbolnăviri, în ultimele șase săptămâni, coeficientul a scăzut la doar 3%. 

Astfel, dintre cei imunizați până acum, 60 la sută sunt lucrători  medicali, 30% – angajați și beneficiari ai centrelor de plasament temporar și de lungă durată, iar 24% – angajați din sistemul educației. Mai mulți profesori și educatori spun că au așteptat cu nerăbdare să se vaccineze împotriva virusului nemilos. 

Tudor Pozneac a deschis încrezător ușa cabinetului de vaccinare din Cimișlia. Directorul-adjunct al Școlii Profesionale din localitate spune a așteptat această zi încă de la depistarea primului caz de COVID-19 în Republica Moldova. Dascălul de 67 de ani afirmă că virusul l-a ținut departe de colegi, elevi, rude și viața activă pe care o avea înainte de pandemie. 

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este singura noastră salvare. Este singurul pas, care ne duce spre normalitate, este cel mai mare bine pe care ni-l putem face nouă, dar și celor din jur. Am decis să mă vaccinez pentru a mă proteja de infectare, de formele grave de boală și de spitalizare”, declară Tudor Pozneac pentru Ministerul Sănătății.  

Învățătoarea liceului „Mihai Eminescu” din Cimișlia, Sofia Dvorniciuc, spune că doar atunci când cel puțin  70-80 la sută din populația republicii va fi imunizată, vom fi siguri că sănătatea noastră nu este în pericol. 

„Am decis să mă vaccinez deoarece am o familie mare, am 3 copii și 6 nepoței care vreau să fie în siguranță. Toată familia noastră s-a infectat treptat cu acest virus nemilos. De la sfârșitul lunii septembrie și până la finele lunii noiembrie, am trecut printr-o perioadă foarte complicată și dureroasă, iar un membru al familiei a decedat. Chiar dacă m-am vaccinat, voi continua să respect cu strictețe recomandările epidemiologilor”, menționează Sofia Dvorniciuc. 

Până acum, aproximativ 80.000 de oameni din țara noastră au fost imunizați împotriva COVID-19.

Reportaj realizat de Ministerul Sănătății

Parcul Dendrariu va fi modernizat
Articolul anterior
Video. Minoră din Bălți, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce filma pentru tik tok
Articolul următor
Alte articole interesante