În Moldova, pot fi organizate nunți și alte petreceri, cu până la 50 de invitați

Începând cu data de 29 aprilie, Comisia naționale pentru sănătate publică admite organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică.

În Hotărărea nr. 54 din 29 aprilie 2021, autoritățile fac trimitere la un alt document, Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020, care confirmă cele scrie mai sus, transmite realitatea.md.

De asemenea, în Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020, este precizat că: se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.

Tot în acest context, autoritățile permit organizarea întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19, conform Anexei nr. 1 la Hotărîrea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Joi, 29 aprilie 2021, Comisia naționale pentru sănătate publică a stabilit noi reguli în contextul pandemic. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au mandatat să instituie stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni.

Rusia planifică „o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă”

Kremlinul ia în considerare un al doilea asalt asupra Kievului, în ciuda faptului că nu a reuşit să captureze capitala ucraineană la începutul războiului, potrivit mediafax.ro.

Surse apropiate Kremlinului şi din interiorul administraţiei Putin au declarat că încrederea s-a răspândit la conducerea Rusiei Unite, partidul politic aflat la putere în ţară, că o victorie pe scară largă în Ucraina este posibilă înainte de sfârşitul anului.

O sursă a declarat: „Îi vom zdrobi (pe ucraineni) în cele din urmă. Totul se va termina probabil până la toamnă”.
Conducerea Rusiei are praguri „minime” şi „maxime” pentru a declara o „operaţiune militară specială” de succes şi finalizată în Ucraina, au declarat sursele.

Minimul necesar pentru a declara victoria este capturarea completă a regiunii Donbas, potrivit surselor, în timp ce obiectivul maxim ar fi capturarea Kievului.

Editorul ediţiei în limba engleză a publicaţiei Meduza, Kevin Rothrock, a declarat că raportul sugerează că Ucraina pierde „războiul informaţional” pentru prima dată de la invazie.

Oficialii de la Kremlin sunt, de asemenea, sceptici că ţările occidentale pot susţine sprijinul financiar şi militar masiv acordat Ucrainei dacă războiul se prelungeşte, relatează site-ul.

O altă sursă a declarat: „Mai devreme sau mai târziu, Europa va obosi să ajute. Este vorba atât de bani, cât şi de producţia de arme de care au nevoie pentru ei înşişi. Mai aproape de toamnă, vor trebui să negocieze (cu Rusia) pe gaz şi petrol, înainte de sosirea sezonului rece”.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informaţii.

După ce s-a văzut ieșit din izolator, Igor Dodon a spus „patru falsuri în două minute”

Fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon a adus mai multe acuzații guvernării în prima sa declarație pentru presă după ce instanța de judecată a eliberat mandat de arest la domiciliu pe numele său. Printre acestea, în mai puțin de două minute, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculative, inoculând ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior.

Joi, 26 mai 2022, magistratul Roman Mazureț de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pe 30 de zile, după ce acesta a petrecut două nopți în izolator. Susținut de un grup de membri și adepți ai PSRM și huiduit de alți cetățeni, Dodon a făcut primele declarații pentru presă la ieșirea din sala de judecată, a lansat critici la adresa guvernării, dar a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Între altele, Dodon a afirmat că dosarul său este făcut la comanda președintei Maia Sandu, că actuala guvernare ar fi adus consilieri străini care controlează statul, că polițiști străini patrulează pe drumurile din Moldova și că autoritățile „ar chema” NATO în Moldova, transmite Stopfals.md. Vezi video aici.

Republica Moldova, inclusă în planul „REPowerEU”, pentru a reduce dependența de resursele energetice rusești

Republica Moldova a fost inclusă în „REPowerEU” – noul plan ambițios al Comisiei Europene de transformare a sistemului energetic european, care are drept obiectiv construirea unui sistem energetic mai rezilient și consolidarea uniunii energetice, precum și tranziția accelerată către o energie curată.

În contextul diversificării aprovizionării cu energie, planul reflectă mecanismul de funcționare a Platformei energetice a UE pentru achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen și care este deschisă participării țărilor din vecinătate, inclusiv Moldova, în vederea susținerii securității aprovizionării cu gaze naturale, transmite tv8.md.

REPowerEU reconfirmă tranziția verde a Moldovei, Ucrainei și Balcanilor de Vest și și tranziția verde a UE. Documentul prevede că relațiile în domeniul energetic cu țările Parteneriatului Estic urmează a fi consolidate și revizuite, rămânând totodată concentrate pe securitatea energetică durabilă și tranziția la energia verde.

Planul REPowerEU, prezentat astăzi, este răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia Ucrainei de către Rusia.

Potrivit Comisiei Europene, există două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: „necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, care sunt utilizați ca armă economică și politică și pentru care contribuabilii europeni plătesc aproape 100 de miliarde de euro pe an, și necesitatea gestionării crizei climatice”.

Astfel, Europa va putea să își reducă treptat într-un ritm mai rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia. Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin realizarea de economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.

Transformarea verde va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice în beneficiul Europei și al partenerilor săi.

Comisia va încheia contracte pe diferență în materie de carbon pentru a sprijini utilizarea hidrogenului verde de către industrie și va acorda o finanțare specifică pentru REPowerEU în cadrul Fondului pentru inovare, utilizând veniturile obținute din comercializarea certificatelor de emisii pentru a sprijini în continuare eliminarea dependenței de combustibilii fosili din Rusia.

Comisia furnizează, de asemenea, orientări cu privire la energia din surse regenerabile și contractele de achiziții de energie electrică și va oferi Băncii Europene de Investiții o facilitate de consultanță tehnică.

Pentru a-și menține și a-și recâștiga poziția de lider tehnologic și industrial în domenii precum energia solară și hidrogenul și pentru a veni în sprijinul lucrătorilor, Comisia propune instituirea unei Alianțe UE pentru industria solară și a unui parteneriat la scară largă în materie de competențe. Comisia își va intensifica, de asemenea, activitatea în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime critice și va elabora o propunere legislativă în acest sens.

Atingerea obiectivelor planului REPowerEU necesită investiții suplimentare în valoare de 210 miliarde de euro până în 2027.

La 8 martie 2022, Comisia a propus un prim proiect pentru un plan prin ca Europa să devină independentă de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, dată fiind invadarea Ucrainei de către Rusia. În cadrul Consiliului European din 24-25 martie, liderii UE au convenit asupra acestui obiectiv și au solicitat Comisiei să prezinte planul REPowerEU detaliat, care a fost adoptat astăzi. Recentele întreruperi ale livrărilor de gaze către Bulgaria și Polonia demonstrează faptul că trebuie găsită urgent o soluție la problema lipsei de fiabilitate a livrărilor de energie din Rusia.

Pactul verde european este planul de creștere pe termen lung al UE menit să asigure neutralitatea climatică a Europei până în 2050. Acest obiectiv este înscris în Legea europeană a climei, precum și în angajamentul obligatoriu din punct de vedere juridic de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Comisia a prezentat pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” în iulie 2021 cu scopul de a pune în aplicare aceste obiective; aceste propuneri ar reduce consumul nostru de gaze cu 30 % până în 2030, peste o treime din aceste economii provenind din îndeplinirea obiectivului UE în materie de eficiență energetică.

Alexei Navalnîi, audiat prin videoconferinţă. Mesaj pentru soție și Putin
Articolul anterior
Primăria Chișinău oferă un ajutor de 100 de lei pensionarilor, ,,pentru pregătirea mesei de Paști”
Articolul următor