În octombrie putem avea un preț mai bun la gaz. Care este condiția

Luna octombrie ar putea veni cu vești bune pentru situația energetică a Republicii Moldova. Potrivit contractului semnat cu Gazprom, din octombrie se modifică formula de calculare a prețului, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale.

Spînu: În octombrie putem avea un preț mai bun la gaz. Care e condiția

Vicepremierul Andrei Spînu spune că dacă Gazprom nu va rezilia unilateral contractul, noua formula va genera un preț de achiziție mai mic. În același timp, oficialul dă asigurări că Guvernul va ajuta cetățenii să facă față facturilor mari la gaz printr-un mecanism complex de compensații, transmite IPN.

Andrei Spînu spune că Guvernul pregătește țara pentru sezonul rece al anului, luând în considerare scenariul sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Vicepremierul spune că Guvernul pregătește stocuri de gaze naturale, iar în cazuri de urgență se va procura gaz la preț de piață.

„Încă din primăvară am achiziționat primele 24,5 milioane de metri cubi, iar în august am mai achiziționat încă 10 milioane. Prin lege statul este obligat să facă stocuri strategice, asta înseamnă că în cazul unei situații de urgență statul trebuie să aibă capacitatea de a interveni. Din calculele experților, această perioadă este de 5-10 zile. Deci, această cantitate ne ajunge pe minimum 5, maximum 10 zile, în orice perioadă a anului. Suntem pe ultima sută de metri pentru accesarea creditului cu BERD. Primele 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru achiziționarea stocurilor de gaz, celelalte 200 de milioane pot fi folosite la fel, fie pentru asigurarea stocurilor sau, dacă Gazprom decide să sisteze livrările pentru Republica Moldova, va fi procurat gaz pentru a fi livrat cetățenilor și economiei. S-a făcut o precalificare a companiilor care pot livra gaze naturale, este vorba de 7 companii care ar putea participa și în funcție de prețul pe care-l vor oferi, ar putea câștiga aceste licitații”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că, dacă Gazprom nu va renunța la contractul cu Republica Moldova, din octombrie prețul de achiziție ar urma să fie mult mai mic. Totuși, în condițiile incertitudinii totale generate de războiul din Ucraina, Andrei Spînu spune că Republica Moldova examinează și posibilitatea semnării unui contract de livrare a gazelor naturale cu Azerbaidjan.

„La 1 octombrie, formula de calcul a prețului se schimbă. Dacă acest contract cu Gazprom nu va fi întrerupt unilateral de Gazprom, vom avea un preț mult mai bun începând cu luna octombrie. Dar cetățenii trebuie să înțeleagă că situația dată nu este o consecință a acțiunilor sau inacțiunilor Guvernului, este o situație în care s-a pomenit întreaga Europă. Noi pregătim un pachet de compensații pentru gaz pentru că înțelegem că tariful va fi mare. Ne dorim diversificarea surselor. Suntem în discuții cu România și Azerbaidjan cu care ne dorim să semnăm contract pe termen lung, adică de 10-15 ani pentru anumite cantități de gaz ca să nu avem contracte de la an la an”, a mai spus Andrei Spînu.

Recent, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va depune o solicitare către ANRE privind ajustarea în creștere a tarifului la gaz până la 29 de lei pentru un metru cub. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Un spectacol în memoria artistei Lidia Bejenaru va avea loc, marți, la Palatul Național

La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va avea loc mâine, la ora 18.00, spectacolul cu genericul ”M-a cuprins un dor…”, in memoriam Lidia Bejenaru.

Decorată post-mortem: Artista Lidia Bejenaru-Botgros va deveni cetățean de  onoare al raionului Sîngerei | Unica.md

Pe scenă va evolua Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de invitații săi: Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, Cristian Pomohaci, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Viorica Macovei, Nicușor Iordan, Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, Lilia Roșca, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu, Cristian și Corneliu Botgros.

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Merele moldovenești vor fi exportate în India și Egipt
Articolul anterior
Comandantul rus din Berdiansk, aruncat în aer de o bombă care i-a vizat mașina personală
Articolul următor