În plină pandemie, medicii din Belarus sunt concediați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko

În plină pandemie de coronavirus, medicii din Belarus sunt concediați, amendați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko. Potrivit jurnaliştilor de la Politico, unii dintre ei au luat parte la protestele anti-guvernamentale de anul trecut, în timp ce alții au criticat public modul în care regimul de la Minsk a gestionat criza pandemică.

Conform Fundației de solidaritate medicală din Belarus, peste 70 de profesioniști din domeniul medical și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni, iar opt studenți la medicină au fost exmatriculați. În același timp, alți 250 de medici au fost amendați sau ținuți în centre de detenție, unii dintre ei fiind bătuți cu cruzime de forțele de ordine.

Agenţia de ştiri mai notează că cetățenii nu au surse credibile de informare în ce privește vaccinurile, iar numărul de doze administrat este unul mult mai mic decât în orice altă ţară din Europa. Până acum, Belarus a imunizat doar 8% din populația sa, preponderent cu vaccinul rusesc Sputnik V.

Guvernul și Ministerul Sănătății de la Minsk au refuzat să comenteze relatările celor de la Politico.

sursa: www.publika.md

Un penitenciar din Moldova apare într-un serial lansat de Netflix

Netflix a lansat al șaselea sezon din seria „În interiorul celor mai dure închisori din lume”. Primul episod din noul sezon spune povestea deținuților din Penitenciarul de la Rezina. Circa o treime dintre pușcăriașii de acolo își ispășesc pedepsele după ce au fost condamnați la detenție pe viață.

În film, deținuții povestesc despre condițiile din celule și mărturisesc crimele grave pentru care au fost la închisoare pentru restul vieții, transmite tv8.md.

„În interiorul celor mai dure închisori din lume” este un documentar de televiziune produs de Emporium Productions din Londra și disponibil pe Netflix.

Documentarul prezintă viața în cele mai dure închisori din întreaga lume, mai ales din perspectiva prizonierilor, dar incluzând și perspectiva gardienilor și a altor persoane care interacționează cu sistemul penitenciar. Sezonul 1 a fost găzduit de jurnalistul irlandez Paul Connolly.

Video:

Distribuirea plăților salariale în sectorul bugetar se va face prin MPay

Distribuirea plăților salariale de către autoritățile publice ar putea fi efectuată prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice „MPay”, după modelul distribuirii prestațiilor sociale.

Distribuirea plăților salariale în sectorul bugetar se va face prin MPay

Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de către membrii Comisiei economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Autoritățile precizează că această modalitate va contribui la reducerea efortului operațional al instituțiilor publice printr-o automatizare mai mare a activităților aferente efectuării plăților salariale, dar și la micșorarea cheltuielilor legate de aceste operațiuni.

Potrivit unuia din autorii proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, adoptarea modificărilor va dinamiza tehnologizarea proceselor de distribuire a plăților salariale și celor sociale.

În țări mai avansate deja există bănci doar virtuale care prestează servicii de plăți pentru cetățeni de la distanță, în mod rapid, sigur și comod, a menționat deputatul.

Totodată, aplicarea noului model de distribuire a plăților salariale va contribui la sporirea competitivității și la diversificarea ofertei în domeniul serviciilor de plată.

În prezent sunt distribuite 26 de tipuri de prestații sociale prin „MPay”, prin intermediul tuturor celor 11 bănci comerciale care activează în Republica Moldova, al întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” și al unui prestator nebancar.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au convenit să solicite suplimentar opinia Băncii Naționale a Moldovei pe marginea proiectului propus, după care acesta va fi transmis spre dezbateri în plen.

În Rusia ar putea fi mobilizați inclusiv balerinii și artiștii de operă

Mobilizarea continuă în Federația Rusă. Astăzi s-a aflat că personalitățile culturale, dansatorii de balet, cântăreții și actorii sunt, de asemenea, supuși probabilității de a fi înrolați. Despre aceasta anunță ,,Объясняем.рф”, lansată de guvernul rus. Guvernul Federației Ruse precizează că aceste categorii pot fi chemate dacă funcțiile pe care le dețin în instituțiile de cultură dețin cadre de rezervă, iar lucrătorii nu au de ce să amâne înrolarea din motive de sănătate.

Mobilizare mascată în Rusia? | Europa | DW | 30.06.2022

Până acum teatrele rusești nu au raportat despre mobilizarea actorilor sau dansatorilor, dar au apărut informații că angajații au primit somații, transmite www.focus.ua.

De asemenea, fermierii privați sunt supuși mobilizării, chiar dacă nu au înlocuitori, iar copiii lor au fost deja mobilizați. Deci, tații și fiii ruși au toate șansele să fie unul lângă altul în același șanț sau tanc.

Au fost recrutați și sportivi. Se știe deja că citațiile au fost înmânate la doi patinatori actuali: campionul european din 2020, Dmitri Aliyev, în vârstă de 23 de ani, și Makar Ignatov, în vârstă de 22 de ani.

A primit citație și medaliatul cu bronz la Euro 2008, fostul fotbalist Diniyar Bilyaletdinov, în vârstă de 37 de ani.

Mobilizarea a lovit și activitatea transportatorilor aerieni ruși. Acum multe companii nu pot opera zboruri internaționale, deoarece polițiștii de frontieră nu le permit piloților să călătorească în străinătate. Prin urmare, în oponia guvernului rus, piloții sunt potriviți pentru lupte pe front.

Pericolele pe care le aduce încălzirea planetei: concentrații record de mercur, microbi reînviați, valuri de căldură
Articolul anterior
Vloggerița Valerie Lungu și stomatologul Alex Meroiu s-au despărțit
Articolul următor