În R.Moldova ar putea fi implementat programul pentru vârstnici „Fondul de argint”

În Republica Moldova ar putea fi implementat un program de asistență pentru vîrstnici „Fondul de argint”. Este vorba despre un fond de jumătate de miliard de lei care este necesar pentru a implementa măsuri de implicare activă a persoanelor în etate la nivel local.

Despre aceasta a anunțat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în cadrul clubul de presă „8 Miliarde de Oameni pe Glob – care este situația în Republica Moldova?”, transmite IPN.

Potrivit ministrului, banii vor fi destinați pentru crearea cercurilor de activități pentru persoanele în etate. La fel, cu ajutorul acestor resurse financiare vor fi înființate consilii ale persoanelor în vîrstă la nivel local, regional sau chiar național prin care și această categorie de populație va avea posibilitatea să participe la luarea deciziilor. Oficialul a spus că există și o problemă moștenită din anii 90 care ar putea fi soluționată datorită fondului respectiv. Aceasta se referă la faptul că cei mai vulnerabili oameni au vîrstă de peste 80 de ani și sînt cei mai săraci, pentru că pensia lor este cu o mie de lei mai mică decît pensia celor care acum iese la pensie sau celor care au vîrsta între 60 și 70 de ani.

„Asemenea nedreptate provine de tranziția din anii 90, urmată de regulile de indexare a pensiilor. Am semnalat problema respectivă și avem nevoie de Fondul de argint care parțial va fi utilizat și pentru a corecta această nedreptate. Sper să fie identificați cît mai repede bani pentru acest program. Noi am pregătit la Minister un proiect pentru conceptul Fondului de argint și, în momentul în care vor fi identificate resursele, vom implementa și acest mecanism”, a afirmat ministrul. Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a Fondului ONU pentru Populație, a menționat că există foarte multe țări unde oamenii nu pot îmbătrîni din diverse motive. De aceea trebuie de apreciat faptul că Republica Moldova este o țară în care oamenii pot îmbătrîni cu demnitate și respect.

„Este important să acceptăm conceptul îmbătrînirii active, noi trebuie să ne ocupăm de mărirea pensiilor, dar există și alte posibilități de integrare a persoanelor în vîrstă și obținerea venitului alternativ.” Reprezentanta rezidentă a Fondului ONU pentru Populație a mai spus că pentru susținerea persoanelor în vîrstă este nevoie de implicarea autorităților publice locale, examinarea profilului demografic și soluționarea problemelor la nivel local.

„Dacă avem un număr de persoane care au anumite competențe la nivel local, inclusiv care vin din străinătate, care pot fi recalificați sau reformați, ei la fel pot fi implicați în mai multe activități la nivelul local și acest lucru le va oferi nu doar un venit adițional, dar implicarea socială va crea această conexiune cu comunitate. Persoanele se vor simți utile, contribuind la dezvoltarea societății. Există oportunități multe de implicare a tuturor cetățenilor care revin din străinătate și să iasă la pensie”, a conchis Nigina Abaszada. În anul 2022, cota persoanelor cu vîrstă de 65 de ani și peste constituie în jur de 10% și se așteaptă că va ajunge la 16% către 2050. Populația globului va continua să îmbătrînească – Europa și America de Nord sînt cele mai îmbătrînite regiuni.

Regimul iranian ar fi „otrăvit deliberat” peste 1.200 de studenți în ajunul unui mare protest. Toxiinfecții în mai multe mari universități din țară

Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au fost afectați de o toxiinfecție alimentară în ajunul unei mari demonstrații anti-regim care urmează să aibă loc în întreagă țară, relatează Daily Telegraph, citat de Arab News.

Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată, în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.

Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.

Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.

Această a avut loc în timp ce miercuri urmează să înceapă o greva de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.

Între timp, autoritățile iraniene au negat informațiile potrivit cărora regimul ar urmă să desființeze Poliția Moralității.

„Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității”, a anunțat televiziunea de stat.

În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparțînând fostului star al echipei naționale de fotbal, Ali Daei.

Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.

Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparțînând lui Daei au fost închise.

„Că urmare a cooperării cu grupuri antirevolutionare în spațiul cibernetic pentru a perturbă pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor”, a anunțat agenția de presă a regimului iranian.

sursa

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Spînu: Până în 2025, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

„Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951. 

Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Documentele de licitație pot fi găsite aici: https://bit.ly/3iEydqT.

Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară. 

Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova”, a scris ministrul pe o rețea de socializare.

Veste bună! Se ieftinește semnificativ benzina și motorina

Pe parcursul ultimelor 3 săptămâni ANRE înregistrează o descreștere constantă a prețurilor la carburanți! Acest lucru se datorează scăderii prețurilor la bursele internaționale.

Pe parcursul ultimelor 3 săptămâni se atestă o scădere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale, fapt care se reflecta și în prețurile la pompă calculate de ANRE.

Pe parcursul acestui an nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China care este principalul importator de țiței sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc.

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul a ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2,84 lei/litru, ceea ce constituie 10,6%, iar la motorina standard cu 3,05 lei/litru sau cu 11,22%.

Astfel, pentru ziua de mâine, 08.12.2022, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 24,02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 25 bani);
– 24,10 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).

Legislația actuală garantează că atât creșterile, cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină evoluează în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse.

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei în vigoare carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția.

Moldova a votat rezoluția ONU prin care Rusia trebuie să plătească daune financiare Ucrainei
Articolul anterior
Directorul SIS, despre cine stă în spatele atacurilor cibernetice asupra canalelor de Telegram ale demnitarilor moldoveni
Articolul următor