În Republica Moldova se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a

În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a.

Festivalul Zilele Creangă, desfășurat în primele 5 zile din martie

În pofida condițiilor dificile, marcate de numeroase restricții, evenimentul va avea loc, în formulă online, transmite IPN.

Evenimentul va reuni instituții din România și Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălți.

Directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, a menționat că diverse instituții și organizații din Chișinău, Orhei, Bălți, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig și-au unit forțele pentru a organiza un program de evenimente online, la care vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artiști, bibliotecari.

Programul festivalului va începe luni, 1 martie, cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași.

În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației crengiene.

La colocviu va participa și scriitoarea Olguța Creangă Caia, strănepoata lui Ion Creangă.

Marți, 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări academicianul Mihai Cimpoi, doctorii în filologie Dumitru Apetri, Oxana Gherman, Olesea Gârlea, doctoranda Liliana Botnari, scriitorii Valentin Talpalaru, Mircea Platon, Olguța Creangă Caia, Gheorghe Simon.

Pe 3 și 4 martie, se includ în program bibliotecile pentru copii din Orhei și Bălți, care poartă numele Ion Creangă.

Elevii și profesorii de la Liceul „Alecu Russo” din Orhei, grupurile artistice de la Biblioteca Publică din Piatra și de la Casa de Cultură din Cucuruzeni vor oferi un spectacol literar-muzical „Vocea copilăriei eterne”.

Elevii și profesorii din Bălți invită la un medalion literar-teatralizat „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a.

Vor participa elevi din clasele a III-XII-a din municipiu Chișinău, care au darul de povestitori și doresc să împărtășească o întâmplare neobișnuită din copilăria lor, a părinților sau a bunicilor.

„Îi încurajăm pe copii să se inspire din amintirile din copilăria lui Ion Creangă, din spiritul lui cu mult umor, cu ironie și, sigur, și din limbajul foarte bogat al povestitorului Ion Creangă. Organizatorii își doresc să atragă în festival cât mai multe instituții care poartă numele lui Ion Creangă”, a relevat Eugenia Bejan.

Toate te evenimentele din cadrul festivalului vor fi transmise pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.

Șoigu vrea să scoată artileria super-grea împotriva Ucrainei

Ministrul apararii rus, Serghei Soigu, a afirmat miercuri ca fortele armate ar trebui sa foloseasca sisteme de armamente noi, avansate, in conflictul din Ucraina, transmite Reuters, citata de Agerpres.

‘Este necesar sa continuam modernizarea si crearea de sisteme promitatoare, cu utilizarea lor ulterioara in timpul operatiunii militare speciale’, a spus Soigu, intr-o reuniune cu generali de rang inalt la Ministerul Apararii.

Serghei Soigu, unul dintre aliatii cei mai apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a mentionat ca vrea sa discute cu generalii noi cai de imbunatatire a atacurilor de artilerie si cu rachete.

‘Noi modalitati de folosire a lor in lupta sunt in curs de testare’, a spus Sogu, fara a da detalii.

El a afirmat ca, in Ucraina, apararea este imbunatatita prin folosirea unor sisteme de rachete cu raza lunga precum Tornado-S sau sisteme de artilerie de mare putere Malka.

‘Aceasta face posibil sa fie lovite eficient sisteme straine de rachete si de artilerie’, a spus el, conform imaginilor transmise de televiziunea de stat.

Conflictul din Ucraina, cel mai sangeros din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial, a ucis pana acum zeci de mii de oameni de ambele parti si a provocat temeri legate de un conflict mult mai extins intre Rusia si NATO, alianta condusa de SUA, mentioneaza Reuters.

Pe de alta parte, AFP transmite ca Rusia a revendicat miercuri cucerirea a trei sate in apropiere de Bahmut, oras din estul Ucrainei acum in mare parte distrus, pe care fortele ruse incearca din vara sa-l ocupe.

‘In urma unor actiuni ofensive, soldatii rusi au eliberat localitatile Bilogorivka si Perse Travnia’ (Ozarianivka in ucraineana), a indicat Ministerul Apararii in cursul dupa-amiezii.

Primul sat este situat la circa 25 km nord de Bahmut, iar al doilea la vreo 20 km spre sud.

Mai devreme in cursul zilei, ministerul anuntase cucerirea localitatii Andriivka, la sud de Bahmut.

O nouă mare surpriză la Mondiale! Franța, învinsă în ultimul meci. Cine s-a calificat în optimi

Echipa naţională a Australiei a învins miercuri, scor 1-0, naţionala Danemarcei, şi s-a calificat pentru optimile Cupei Mondiale de fotbal. În aceeaşi fază a competiţiei a ajuns şi echipa Franţei, care a fost învinsă de Tunisia, scor 1-0, scrie ziare.com.

Danemarca a avut o posesie mai bună în prima repriză, dar cei care au deschis scorul au fost fotbaliştii de la Antipozi, prin Mathew Leckie, în minutul 60. În minutul 71 arbitrul meciului a indicat penalti pentru Danemarca, dar tuşierul a intervenit arătând că a fost ofsaid, iar centralul a revenit asupra deciziei şi a lăsat jocul să continue. Victoria la limită a trimis Asutralia în faza eliminatorie a Cupei Mondiale din Qatar.

Franţa a pierdut meciul cu Tunisia, scor 0-1, dar s-a calificat şi ea mai departe. Africanii au avut un gol anulat, la Ghandri, în minutul 8, pentru ofsaid, însă au înscris prin Khazri, în minutul 58, golul unei victorii care nu i-a mai ajutat cu nimic.

Franţa a avut un gol al lui Griezmann anulat de VAR în prelungiri, pentru ofsaid, dar în clasamentul grupei, Les Bleus s-au clasat pe primul loc, cu 6 puncte, urmaţi de Australia (6 puncte), Tunisia (4 puncte) şi Danemarca (1 punct).

A murit liderul grupării teroriste Stat Islamic. Jihadiștii anunță că a fost ucis ”în lupta împotriva duşmanilor lui Dumnezeu”

Gruparea Stat Islamic (SI) a anunţat miercuri, 30 noiembrie, moartea liderului său, irakianul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, informează Reuters, citând un mesaj audio postat pe Telegram de purtătorul de cuvânt al grupării.

În acelaşi mesaj, purtătorul de cuvânt Abu Omar al-Muhajir a anunţat că liderul grupării a fost ucis ”în lupta împotriva duşmanilor lui Dumnezeu” și că a fost numit un nou ”calif al musulmanilor”, Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi.

Purtătorul de cuvânt nu precizează în ce condiţii a murit șeful grupării şi nu dă alte indicii nici despre noul lider, care poartă acelaşi nume ca şi predecesorul său, Al-Qurashi, ce se referă la tribul profetului Mahomed, căruia ‘califul’ autoproclamat trebuie să-i fie descendent.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak și Siria şi cucerirea de vaste teritorii si şi-a văzut ”califatul” învins de ofensive succesive în aceste două ţări, în 2017, respectiv 2019.

De atunci, organizaţia a fost destabilizată de mai multe ori de moartea sau capturarea liderilor săi.

Orhei: un copil de 2 ani a murit după ce a căzut de pe un cuptor
Articolul anterior
O scriitoare moldoveancă a editat prima sa carte în Italia
Articolul următor